Welkom op Publinova!
Van de redactie

Welkom op Publinova!

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Vanaf nu brengen wij praktijkgericht onderzoek in beeld

En dat doen we op alle denkbare mogelijke manieren. Via de Publinova-database waar al het Nederlandse onderzoek samenkomt, via onze community waar je (mede) onderzoekers gaat vinden en hier op onze redactiepagina´s waar we zoveel mogelijk thema´s van het praktijkgericht onderzoek extra in de spotlight gaan zetten. Dat doen we voor iedereen voor wie praktijkgericht onderzoek relevant is.

Je hebt maanden, misschien wel jáááren lopen zwoegen op jouw praktijkgericht onderzoek. Dag in dag uit. Bloed, zweet, tranen; de hele rataplan. En dan... Is het eindelijk af. Maar wat nu? Tja, de boer op. Beetje netwerken hier, beetje LinkedInnen daar, congressje, borreltje. En dan hopen dat jouw onderzoek voldoende wordt opgepikt. Met Publinova kan het nu een stuk makkelijker. En we zijn nog volop aan het ontwikkelen dus het wordt de komende tijd alleen maar beter!

Hoe Publinova voor jou kan werken

Er is al lange tijd behoefte aan een breder platform voor praktijkgericht onderzoek in Nederland. Annette Klarenbeek is lector van het lectoraat Sociale Interactie in de Publieke Ruimte van Hogeschool Utrecht en communicatiewetenschapper. “We zitten echt te springen om iets als Publinova. Voor academisch onderzoek is er al een heel speelveld. Als wetenschapper breng je je uitkomsten naar een congres of je publiceert in een wetenschappelijk journal. Maar voor praktijkgericht onderzoek is dat speelveld er nog niet of nauwelijks. Dan komt ook wel omdat de manier van onderzoeken anders is. En publicatie is voor ons niet het hoogste goed. Je wil dat het in de praktijk echt doorwerking heeft.”

Inspiratie

Annette vertelt: “Nu moet je het toch vaak van de congressen in je eigen vakgebied hebben. Bijvoorbeeld binnenkort, dan heb ik er weer een kennisdag in mijn vakgebied. Da's hartstikke interessant. Maar je komt op die manier weinig in contact met andere vakgebieden. Het is soms lastig om te overzien wat er nog meer allemaal gebeurt in de wereld van praktijkgericht onderzoek. Ik zou het geweldig vinden om geïnspireerd te worden door andere contexten. Dingen die niet direct iets met communicatie te maken hebben. Daar ligt natuurlijk een grote rol voor Publinova.”

Praktijkgerichtonderzoek in beeld

Publiceren op Publinova betekent dat je onderzoek direct beschikbaar is voor heel Nederland. Dat helpt met een stukje exposure. “Kijk bijvoorbeeld naar Nieuwsuur", vertelt Annette. “Daar schuift dan vaak een hoogleraar aan. Ik denk dan ‘dit had net zo goed een lector kunnen zijn'. Het geldt ook voor kranten en radioprogramma's. Maar men weet nu nog te weinig van de rol en het belang van lectoraten en praktijkgericht onderzoek. Het is te onbekend.” En daar komt Publinova om de hoek kijken. “Als je als lector in de media komt heeft dat ook een doorwerking op je onderzoek.” Positief en interessant, volgens Annette. Zeker ook omdat praktijkgericht onderzoek, je raadt het al, dicht bij de praktijk staat.

Voorbij de ususual suspects

Annette ziet ook wat betreft communicatie en netwerken een grote rol voor Publinova. “Nu is het toch vaak flink Googlen op zoek naar de juiste lectoren. Je hebt dat overzicht niet. Ik denk dat je elkaar hiermee veel makkelijker vindt. Je ziet een overzicht van de mensen buiten je eigen domein. Ik heb geen idee wat alle lectoraten in Nederland nu doen. Dat dat zich voor je ontvouwt lijkt me geweldig. En zolang je er op dit platform voor waakt dat het te eenzijdig wordt, dat je alleen de usual suspecs uitlicht, zie ik alleen maar kansen.”


Bouw je mee?

Het Publinova platform is in opbouw en nog lang niet wat we voor ogen hebben, maar juist door gewoon te beginnen denken we dat we snel stappen kunnen zetten en kunnen leren hoe we praktijkgericht onderzoek elke dag weer het platform kunnen bieden dat het verdient.


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF