Project

Klimaatbestendige en circulaire veehouderij in India

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Klimaatbestendige en circulaire melkveehouderij in India
In het SIA-KIEM CE project 'Klimaatbestendige en circulaire melkveehouderij in India' onderzocht
Hogeschool Van Hall Larenstein hoe Nederlandse organisaties/bedrijven met ervaring in de transitie naar
circulaire melkveehouderij kunnen bijdragen aan verduurzaming van de melkveehouderij in India. Van
januari 2020 tot oktober 2022 is informatie verzameld en geanalyseerd over verduurzamingsinitiatieven van
zuivelketens in de regio Pune, in de deelstaat Maharashtra. Onderzocht werden het Sahiwal Club Breeding
project, het Govind Dairy - TRUST Dairy project, een lokaal initiatief voor onderzoek naar Climate Resilient
Farming Pathways en het Dairy Sustainability Framework in India. Voor deze initiatieven is onderzocht hoe
producten en diensten van Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling.
Geconcludeerd werd dat voor Nederlandse bedrijven in de regio Pune er kansen zijn tot samenwerking met
lokale commerciële partijen in melk-waardeketens die zich richten op de vele kleinere melkveebedrijven met
10 tot 20 koeien. Enerzijds zijn dat coöperaties die middels branding verbeteringen verwaarden met
betrekking tot voedselveiligheid en verduurzaming, zoals Govind Dairy. Anderzijds zijn dat ketens met korte
klantrelaties, zoals opgezet door leden van de Sahiwal Club met traditionele lokale rassen. Deze markten
maken op dit moment een sterke groei door in India. De Nederlandse focus op efficiëntie en datagedreven
melkveemanagement kan veel toegevoegde waarde opleveren voor de boeren, de commerciële partners, de
stakeholders, het dierenwelzijn en daarbij ook leiden tot vermindering van emissies. Daarbij is het belangrijk
om te begrijpen dat data op een andere manier gebruikt gaat worden dan op Nederlandse melkveebedrijven.
In de regio Pune wordt geadviseerd om samen te werken met de populaire koe-gerichte aanpak van
CowSignals®. Deze koe-gerichte aanpak kan resulteren in een betere diergezondheid en dierenwelzijn, een
betere kwaliteit van de melk en door betere efficiëntie een lagere koolstofvoetafdruk en hogere winsten voor
de boer.


Beschrijving

De melkveehouderij heeft binnen circulaire voedselsystemen als doel een optimalisatie van het gebruik van veelal laagproductieve grond in interactie met productiesystemen van elders, onder andere door het gebruik van reststromen en mest. Een combinatie van ecologische en economische principes is daarbij het uitgangspunt.
Nederlandse bedrijven en organisaties hebben veel kennis ontwikkeld voor het managen van bodem-dier-plant relaties die toepasbaar is in circulaire melkveehouderijsystemen. Doel van ‘Nederland Circular Hotspot’ is om de Nederlandse kennis en kunde over duurzame circulaire landbouw te delen met landen met opkomende economieën.
Hogeschool van Hall Larenstein (VHL) heeft een langdurig samenwerkingsverband met de Agricultural Development Trust (ADT) in Baramati, Maharashtra, India. Onder andere via het Centre of Excellence voor Dairy, waarin ontwikkelvraagstukken voor de Indiase melkveehouderij onderzocht worden. Eén van de bij het CoE Dairy aangesloten groepen melkveehouders is de Sahiwal-club Maharashtra, die zich richt op versterking van bedrijven met traditionele melkveerassen.
In dit project gaat het projectconsortium onderzoeken of en hoe het Nederlandse producten en dienstenpakket bijdraagt aan verdere ontwikkeling van het korte ketenmodel van de Sahiwal-clubleden. Daarbij wordt het lange-termijn perspectief van circulariteit en klimaatbestendigheid als uitgangspunt genomen.
In het project werken VHL en ADT samen met WN-Advies, Aequator Groene Ruimte en Dairy Campus. In samenhang met hun netwerk in Nederland verkennen zij de waardepropositie van hun diensten voor circulaire melkveehouderij internationaal, gekoppeld aan de ontwikkelvraagstelling van de Sahiwal-club over melkafzet, dierproductie en grondproductie.


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF