project

Van sensoren naar zorg Het toepassen van stressmetingen met wearables in de praktijk.


Doel

Het project "Van sensoren naar zorg" onderzocht hoe draagbare sensoren (wearables) kunnen bijdragen aan stressmanagement in de zorg. Door stressniveaus te meten en inzichtelijk te maken, ondersteunt deze technologie zowel zorgprofessionals als patiënten. De focus lag op twee gebruikersgroepen: mensen met langdurige lichamelijke klachten (ALK) en mensen met dementie. Voor ALK-cliënten bood het project inzicht in stressniveaus die gekoppeld konden worden aan hun dagelijkse activiteiten. Voor cliënten met dementie hielp de technologie zorgprofessionals om onbegrepen gedrag beter te begrijpen.

Tijdens het project werden prototypes van een applicatie ontwikkeld en getest in de praktijk. Deze prototypes combineerden biometrische gegevens met contextuele informatie zoals observaties en dagboeken, wat waardevolle inzichten opleverde. Belangrijke thema’s die hierbij naar voren kwamen, waren onder meer gebruiksvriendelijkheid, personalisatie, privacy en educatie. Gebruikers benadrukten bijvoorbeeld de noodzaak van duidelijke visualisaties, aanpasbare meldingen en ondersteuning bij het gebruik van de technologie.

Naast technologische ontwikkeling heeft het project juridisch advies opgeleverd over complexe regelgeving zoals de Medical Device Regulation (MDR) en de AI Act. Dit zorgde ervoor dat alle prototypes technisch én juridisch verantwoord waren. Bovendien versterkte het project de samenwerking tussen verschillende disciplines, waaronder recht, gezondheidszorg en techniek, en werden studenten actief betrokken in alle fasen van het onderzoek.

De transdisciplinaire aanpak van het project werd door alle betrokkenen als waardevol ervaren. Door de intensieve samenwerking van zorgprofessionals, bedrijven, onderzoekers en studenten werd niet alleen kennis gedeeld, maar werden ook nieuwe perspectieven ingebracht. Hoewel er verdere ontwikkeling nodig is om deze technologieën volledig operationeel te maken, heeft het project een stevige basis gelegd met concrete prototypes, juridische richtlijnen en waardevolle inzichten voor toekomstige zorginnovaties.


Beschrijving

Stress-gerelateerde klachten hebben een grote impact op de gezondheid van mensen. Met name langdurige of intense stress kan tot lichamelijke en psychische gezondheidsklachten leiden. Het beïnvloedt de kwaliteit van leven en draagt bij aan hoge maatschappelijke kosten (zoals zorgkosten en kosten door arbeidsverzuim). Goed stressmanagement draagt bij aan het terugdringen van deze klachten. Het meten van het stressniveau helpt hierbij. De nieuwste draagbare sensoren maken het mogelijk om stressniveaus betrouwbaar te meten. Hierdoor kan iemand inzage krijgen in zijn eigen stressniveau, of het stressniveau van iemand die dat zelf niet goed kan communiceren (bijvoorbeeld bij dementie).
Uit recent onderzoek blijkt dat de huidige beschikbare oplossingen die stressmetingen inzichtelijk maken niet geschikt zijn voor de gezondheidszorg. De huidige oplossingen passen niet in het zorgproces, of voldoen niet aan de wet- en regelgeving. In dit project gaan we daarom samen met de eindgebruikers, softwareontwikkelaars en juridische experts prototypes ontwikkelen van applicaties die het stressniveau kunnen meten, als bruikbaar worden ervaren door de eindgebruikers, en voldoen aan alle wet- en regelgeving. We focussen hierbij op twee gebruikersgroepen: 1) personen die langdurige stress-gerelateerde gezondheidsklachten ervaren en waarbij inzage in het stressniveau onderdeel is van de behandeling, en 2) personen die dementie hebben en daarbij onbegrepen gedrag laten zien, waarbij de zorgprofessionals graag inzage willen in het stressniveau van de betreffende cliënt.
Door te werken met deze twee gebruikersgroepen, met verschillende eigenschappen, kunnen er prototypes ontwikkeld worden die maatschappelijk relevant zijn, en na dit project doorontwikkeld kunnen worden voor het gebruik in andere contexten.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend