Light profoundly impacts many aspects of human physiology and behaviour, including the synchronization of the circadian clock, the production of melatonin, and cognition. These effects of light, termed the non-visual effects of light, have been primarily investigated in laboratory settings, where light intensity, spectrum and timing can be carefully controlled to draw associations with physiological outcomes of interest. Recently, the increasing availability of wearable light loggers has opened the possibility of studying personal light exposure in free-living conditions where people engage in activities of daily living, yielding findings associating aspects of light exposure and health outcomes, supporting the importance of adequate light exposure at appropriate times for human health. However, comprehensive protocols capturing environmental (e.g., geographical location, season, climate, photoperiod) and individual factors (e.g., culture, personal habits, behaviour, commute type, profession) contributing to the measured light exposure are currently lacking. Here, we present a protocol that combines smartphone-based experience sampling (experience sampling implementing Karolinska Sleepiness Scale, KSS ratings) and high-quality light exposure data collection at three body sites (near-corneal plane between the two eyes mounted on spectacle, neck-worn pendant/badge, and wrist-worn watch-like design) to capture daily factors related to individuals’ light exposure. We will implement the protocol in an international multi-centre study to investigate the environmental and socio-cultural factors influencing light exposure patterns in Germany, Ghana, Netherlands, Spain, Sweden, and Turkey (minimum n = 15, target n = 30 per site, minimum n = 90, target n = 180 across all sites). With the resulting dataset, lifestyle and context-specific factors that contribute to healthy light exposure will be identified. This information is essential in designing effective public health interventions.
MULTIFILE
Dit kookboekje maakt deel uit van Pauline van Woensel's meesterproef voor de master Gezond Gedrag en Leefomgeving. Het bevat recepten met bonen, erwten en linzen, speciaal samengesteld voor mbo-studenten.
DOCUMENT
Moet ieder bedrijfsonderdeel binnen de Rabobankorganisatie op zijn eigen wijze een afzonderlijk Management Informatiesysteem (MIS)ontwikkelen? Is het realistisch om een geintegreerd Executive Information System (EIS) op te zetten voor iedereen? Of is het beter om ieder een eigen EIS te geven, maar dan wel volgens een standaard recept? De antwoorden op deze vragen zijn het centrale thema in dir artikel. Ook lichten wij het begrip EIS tie in vergelijking met het traditionele MIS. En wij informeren u over een EIS-proef binnen het WAB.
DOCUMENT
Online-informatievaardigheden: we gebruiken ze de hele dag door. Bijvoorbeeld als we op internet naar nieuws, een vegetarisch recept of inspiratie voor een volgende reis zoeken. Hoewel het zoeken en vinden van informatie op het internet een alledaagse bezigheid is, blijkt toch dat het een lastige vaardigheid is, zeker in het onderwijs. Tegen welke problemen lopen studenten aan als zij naar informatie zoeken op het internet? Waar moet je als docent rekening mee houden? Kun je studenten hierin begeleiden? Antwoord op onder andere deze vragen vind je in deze publicatie van het Lectoraat Teaching Learning & Technology, zodat je in 7 minuten weer bent 'bijgepraat' over online informatievaardigheden in het onderwijs.
DOCUMENT
Het bekende Amazon recept van "anderen die dit boek bestelden, kochten ook..." wordt ook steeds populairder voor persoonlijke verzamelingen van bookmarks: "anderen die dit artikel of deze website bookmarkten, vonden ook..." Zet je bookmarks online, op je naam of onder pseudoniem. Importeren vanuit Explorer of Firefox is geen probleem. En met iin klik kun je grasduinen door de verzamelingen van gelijkgeonteresseerden. De kans dat je kwalitatief goede bronnen vind is daardoor groot, en op basis van een annotatie, trefwoord of waarderingsscore kun je snel scannen of er iets voor je bij zit. Vergelijk dat eens met de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google waarbij je zelf telkens het kaf weer van het koren moet scheiden. Social bookmarks: hoe werkt het precies, en wat kan dit betekenen voor het Hoger Onderwijs?
DOCUMENT
Teveel idealen en te weinig analyse. Het is wel vaker een recept voor ellende. Zo ook met de euro.
DOCUMENT
Contra-expertises eisten altijd veel aandacht van mij in de tijd dat ik afdelingen leidde. U kent het wel: je vindt als baas dat je afdeling het goed doet, maar men wil toch even de opinie van een buitenstaander.
DOCUMENT
In een RAAK Mkb project heeft Marklinq samen met twaalf betrokken bedrijven samengewerkt, met als doel: hoe kunnen zij klanten effectiever betrekken bij productinnovaties? Er is een online platform ontwikkeld (www.proofofthepudding.nl) en bijgaand kookboek voor klantonderzoek in de foodsector. Het kookboek bestaat uit gerechten en recepten. De gerechten zijn vragen waar de ondernemer tegenaan kan lopen bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Bij ieder gerecht zijn enkele recepten beschikbaar van tools die je kunt toepassen. Het boek is een handig hulpmiddel voor elke ondernemer in de foodsector.
DOCUMENT
Welke samenwerking is er tussen de huisarts en het DVM-team en welke bijdrage levert de verpleegkundig specialist in het overleg? Hoe somatische, psychische en sociale aspecten in samenhang besproken worden
DOCUMENT