Internationaliseringsbeleid opleiding Ondernemerschap & Retail ManagementIn de keuze van internationale betrekkingen met specifieke partners/regio 's waarmee de Saxion opleiding Ondernemen & Retail Management wenst samen te werken, is een verkenned onderzoek uitgevoerd. Op basis van de focus van lectoraten verbonden aan de School of Commerce and Entrepreneurship en belangrijke Europese regio 's is een analyse uitgevoerd welke voorkeursregio 's geschikt zijn om duurzame partnerships op het gebied van onderzoek en onderwijs aan te gaan.Internationale regionale clusters die lijken op de relevante regio 's waarmee Saxion intensief samenwerkt zij benoemd evenals een advies om deze samenwerking te intensiveren.
MULTIFILE
In de brochure ‘Aan de slag met honors’ worden onderzoeksresultaten van het onderzoeksproject Honors in Europe hertaald naar tips voor succesvol en inspirerend honorsonderwijs. De brochure is grotendeels gebaseerd op het boek Talent Development in European Higher Education – Honors programs in the Benelux, Nordic and German-speaking countries van Marca Wolfensberger van het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen.
De wereldwijde ijsconsumptie in 2016 bedroeg 18.037 miljoen kg. In de US (38,4%) en Europa (30,9%) wordt het meeste ijs geconsumeerd. Van de totale ijsconsumptie wordt 26,6% out-of-home geconsumeerd in enkele verpakking (marketline.com; Global Ice Cream report July 2017). Deze ijsstokjes worden van berkenhout gemaakt. Het hout hiervoor wordt gekapt in Rusland en Scandinavië. Er van uitgaand dat bij de helft van het out-of-home geconsumeerde ijs het ijsstokje de drager is dan wordt hiervoor in Europa jaarlijks 23.721 ton aan berkenstokjes geproduceerd. Wereldwijd gaat het om 76.765 ton. Na de consumptie van het ijsje worden deze stokjes weggegooid. Dit afval wordt doorgaans verbrand. De samenwerkende partners, Babre Holding, Van Rijsingen Ingredients, HAS Hogeschool hebben de ambitie om het consumeren van ijs op ijsstokjes te verduurzamen door het gebruik van hout te vervangen door plantaardige vezels die ontstaan als bijproduct in de voedingsmiddelen industrie. Naast vezels worden eetbare zetmeel gebruikt zodat een stevige matrix ontstaat met dezelfde functionaliteit als het ijsstokje van berkenhout. Momenteel worden deze plantaardige bijproducten grotendeels afgezet naar de feed industrie en groene energie sector, bio vergisting. Met het eetbare vezelrijke ijsstokje worden deze van oorsprong bijproducten opgewaardeerd tot een humaan voedingsproduct. Bovendien draagt het eetbare ijsstokje bij aan de verhoging van de vezelinname, die bij veel consumenten nog onder het niveau ligt dat wordt geadviseerd door het Voedingscentrum. In dit project onderzoeken we de haalbaarheid om een eetbaar, duurzaam en gezond ijsstokje te maken dat opgeschaald kan worden naar industriële schaal. Het geproduceerde ijsstokje voldoet aan de kwaliteitseisen van de ijsproducenten, is vrij van allergenen en bevat voedingsvezels die als nevenstroom ontstaan bij de productie van voedingsmiddelen.