De boeren in de regio Zuid-Holland en Zeeland die natuur inclusief werken in de landbouw hebben een kip-ei probleem: ze kunnen diverse graansoorten verbouwen en hebben veel meer capaciteit dan dat nu benut wordt. Echter vindt het graan zijn weg nog onvoldoende naar de consument. De keuze van de graansoorten en gevolgen van weersinvloeden beïnvloeden de bak-kwaliteit van het graan. Deze natuurlijk variatie is een belemmering. Deze belemmering willen we wegnemen door de bakkwaliteiten inzichtelijk te maken zodat men het regionale graan kan verwerken tot een bakkerijproduct.
In onze huidige samenleving wordt graan door grote internationale molenaars wereldwijd opgekocht en geblend tot een gemiddelde samenstelling voor productgroepen. Dit is voor de korte keten een onhaalbaar proces. Wij richten ons in dit onderzoek op wat wel haalbaar is voor Nederlandse bakkers/consumenten/horeca om dit graan te verwerken.
Wij maken van het graan een Rotterdamse Bakmix, met een werkwijze voor consumenten/bakkers/horeca om het graan te verwerken. Met als doel om meer graan te verbouwen voor consumptie uit onze regionale voedselketen.