Het postdoc project is gestart per 1 september en, na een verlenging van in totaal 1 jaar, eindigt per 15 juli 2022. Het project heeft de postdoc de ruimte gegeven om de ingezette onderzoekslijn (‘Voeding voor senioren’) verder uit te werken. Gedurende het traject is er intensief samengewerkt met meerdere studenten in de opzet en uitvoer van het onderzoek. In 2 afstudeerprojecten fungeerde de postdoc als projectleider, met een team van gemiddeld 3 studenten per project. De projecten stonden in dienst van het postdoc-project, waarbij studenten werden aangestuurd om op goede wijze onderzoek te doen. Per onderzoek werd een protocol geschreven, met aandacht voor zowel de methodologische als de ethische aspecten. Bij de uitvoer was een hoge betrokkenheid van de doelgroep (65-plussers), zodat uitkomsten ook eenvoudiger naar de praktijk zijn te vertalen. Deels werd dit door de uitbraak van Covid-19 een uitdaging, omdat de doelgroep daardoor tijdelijk moeilijker bereikbaar was. In samenwerking met de studenten zijn er creatieve manieren gebruikt om toch het praktijkgerichte onderzoek uit te kunnen blijven voeren. Dit heeft geresulteerd in veel data die reeds deels al gepubliceerd is en nog zal worden gepubliceerd.
Binnen de opleiding Voedingsmiddelentechnologie is de postdoc betrokken bij de opzet van een nieuwe module, gericht op het versterken van onderzoeksvaardigheden van studenten. Dit werd inhoudelijk gekoppeld aan het postdoc traject. Daarnaast is de postdoc betrokken geweest bij de opzet en uitvoer van de HAS Minor “Creating a healthy food environment” (voorheen “Towards a healthy society”) en vice-voorzitter van de HAS Ethische Adviescommissie.
De verworven kennis en ervaring is gebruikt bij het schrijven van een nieuwe subsidieaanvraag en opzet van een nieuw consortium. Er is een Raak-MKB voorstel ingediend, gericht op een duurzame optimalisatie van de eiwitinname van 65-plussers. De postdoc zal de rol van projectleider gaan vervullen.
Een groeiende groep senioren woont steeds langer zelfstandig thuis en het is bekend dat bij deze doelgroep aandacht voor een gezond (eiwitrijk) voedingspatroon belangrijk is. Het HAS lectoraat Voeding & Gezondheid van Dr. A. Roodenburg richt zich met het onderzoeksprogramma ‘Voeding voor senioren’ op het voedingsgebruik en –gedrag van deze doelgroep. In een aantal reeds lopende projecten wordt onderzoek gedaan naar het verhogen van kennis en bewustzijn over het belang van hogere eiwitconsumptie bij deze doelgroep. Het huidige voorstel bouwt hierop voort en richt zich met name op het gedrag van senioren (aanschaf van eiwitrijke producten) en gaat onderzoeken welke factoren ten aanzien van kennis, houding en sociale druk (Theory of Planned Behavior) hierbij een rol spelen. Deze informatie kan worden ingezet om senioren te sturen op de diverse aspecten om hen zo te verleiden tot de gewenste actie (= verhogen eiwit-inname). Uitkomsten van dit onderzoek geven richting voor productontwikkeling, marketing en communicatie.
Voor een sterke verbinding van onderzoek en onderwijs wordt dit onderzoek uitgevoerd door de postdoc (Dr. J Linschooten) en met diverse studententeams onder begeleiding van de postdoc. De nieuw verworven kennis zal terugkomen in het curriculum van diverse HAS opleidingen zoals Voedingsmiddelentechnologie, Food Innovation en de minor ‘Towards a Healthy Society’, als ook in een masterclass voor externe partners (bedrijven/ publieke instellingen) om bij te dragen aan een betere afstemming van het productaanbod op deze doelgroep. Het postdoc programma zal ook ruimte bieden voor een versterking van de algemene leerlijn ‘Onderzoeksvaardigheden’ om docenten en studenten van eerder genoemde opleidingen beter te begeleiden bij de ontwikkeling van deze competentie.