Project

Lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid

Overzicht

Projectstatus
Anders
Start datum
Eind datum
Regio

Beschrijving

Het huidige lectorenplatform ‘Voedsel, Voeding & Gezondheid’ draagt, in actieve verbinding met de Centers of Expertise (CoE’s) Groen en Healthy Ageing, op dit thema bij aan onderzoekagenda’s van de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Life Sciences & Health.

Dit lectorenplatform bundelt de krachten van meerdere kennisinstellingen om impact te genereren op het gebied van gezonde voeding. De in het begin gekozen insteek op ‘Voedsel’ en ‘Gezondheid’ is in de loop van de tijd verbreed naar ‘Voeding’. In de huidige platformperiode is verbinding gemaakt met lectoren en practoren die zich richten op voedsel/voeding/lifestyle. Dit willen we met deze aanvraag in de komende jaren bestendigen. Ook gaan we verdere verbindingen leggen zoals met het CoE Preventie in Zorg en Welzijn en andere lectorenplatformen. Gelegde contacten met universitaire groepen zullen gericht aangehaald worden.

Het samenwerkingsplatform werkt aan het versterken en zichtbaar maken van de rol van het hbo in het toepasbaar maken van ontwikkelde kennis voor de behoefte van en voor burger/samenleving aan gezond en duurzaam eten. Met de focus op Voedselaanbod, Voedselvaardigheden en Voedselomgeving zet het platform met name in op KIA’s van de missies 'Landbouw, Water en Voedsel' en ''Gezondheid en Zorg'.

Het samenwerkingsplatform wil in de komende periode inzetten op programma-ontwikkeling gericht op praktische toepassingen met impact op burger/samenleving. Momenteel krijgt dit o.a. zijn beslag door deelname in het coördinatieteam 'Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving''.
Het platform wil daarbij insteken op een schakelfunctie voor transfer en implementatie van kennis tussen en naar de regio’s (‘social twinning’). In te zetten hiervoor zijn o.a. leergemeenschappen voor kennis- implementatie/-valorisatie met consumenten, organisaties, bedrijven, mbo en hbo. Onderdeel daarvan zullen zijn door het platform te initiëren, regionaal te houden, ‘Voedsel/voeding/lifestyle”-hackatons met disseminatie in de vorm van een publieksevent. Eerdere inspanningen zoals tijdens de Floriade (Innofest-gesponsorde interacties met breed publiek) strekken tot voorbeeld.


© 2024 SURF