Zo ontwikkelde praktijkgericht onderzoek zich het afgelopen studiejaar
Van de redactie

Zo ontwikkelde praktijkgericht onderzoek zich het afgelopen studiejaar

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

En deze onderzoekers ontvingen een prijs

De zomervakantie: een goed moment om het belang van praktijkgericht onderzoek nog eens onder de aandacht te brengen én om twee baanbrekende, grensverleggende en prijswinnende onderzoeken uit te lichten; van Janine Stubbe en Reint Jan Renes. Zij wonnen het afgelopen studiejaar de Deltapremie. Met al deze nieuwe en relevante informatie ga jij als onderzoeker na de zomervakantie weer met een opgeladen dosis motivatie, inspiratie en extra kennis aan de slag.

Wat je leest in dit artikel
Praktijkgericht onderzoek in het hbo vervult een cruciale rol binnen onze samenleving. Er is de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in een groeiend onderzoeksfundament. Zo wordt bijgedragen aan het groeiende kennisnetwerk binnen Nederland. Om dat te belonen werd een tweejaarlijkse prijs in het leven geroepen: de Deltapremie. We belichten de onderzoeken van winnaars Janine Stubbe en Reint Jan Renes.

Praktijkgericht onderzoek is flink gegroeid
In het hbo is praktijkgericht onderzoek de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2009 waren er nog 270 lectoren; in 2022 zijn dat er al 723. Ook de financiële middelen namen sterk toe: de totale middelen besteed aan praktijkgericht onderzoek zijn over de periode 2009 – 2022 meer dan verdrievoudigd. En daar zijn we blij mee, want praktijkgericht onderzoek is direct verbonden met grote maatschappelijke opgaven. Het vervult een cruciale rol binnen onze samenleving.

Praktijkgericht onderzoek wordt daadwerkelijk gebruikt

Hogescholen hebben de afgelopen jaren een sterk onderzoeksfundament opgebouwd. Steeds meer onderzoekers maken nieuwe kennis toepasbaar en komen met innovatieve ideeën en methodes op het gebied van klimaatverandering, gezondheid, veiligheid, digitalisering en sociale gelijkheid. Zo draagt praktijkgericht onderzoek bij aan het verbreken van de ‘kennisparadox’: het fenomeen dat kennis vaak wel beschikbaar is, maar nog niet gebruikt wordt. Om dat te belonen, werd de Deltapremie in het leven geroepen: een toonaangevende tweejaarlijkse onderzoeksprijs voor lectoren om het belang van praktijkgericht onderzoek te onderstrepen.

Winnaars van de afgelopen editie

Lectoren Janine Stubbe van Codarts Rotterdam en Reint Jan Renes van Hogeschool van Amsterdam (HvA) vielen het afgelopen studiejaar in de prijs met hun onderzoeken. Zij ontvingen beiden een premie van € 500.000 voor hun grensverleggende onderzoeken. “Deze lectoren tonen aan dat hogescholen met hun onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan", schrijft Regieorgaan SIA.

Janine Stubbe onderzocht een nieuw vakgebied

Lector Janine Stubbe heeft een landelijke onderzoeks- en kennisinfrastructuur voor de podiumkunsten opgezet. Ze staat hiermee aan de basis van een nieuw vakgebied. Het onderzoek richt zich op het terrein van de fysieke en mentale gezondheid van dansers, musici, circusartiesten en sporters om zo gezondheidsklachten te voorkomen en prestaties te verbeteren.

Lees het onderzoek

"Echt mooie voorbeelden van praktijkgericht onderzoek die over grenzen van het vakgebied kijken en waarmee we samen verder komen." - Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf

Reint Jan Renes onderzocht belangrijke vragen in tijd van grote transities

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes richt zich met zijn lectoraat op concrete vraagstukken uit de praktijk. Door de gedragspsychologie achter het maken van duurzame keuzes te onderzoeken geeft hij antwoord op vragen als: Hoe komen mensen tot duurzaam gedrag? Wanneer zijn ze bereid om hun gedrag te veranderen? Deze vragen zijn alleen maar belangrijker geworden in de huidige tijd van grote transities.

Lees het onderzoek

De Deltapremie, een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen, is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Deltapremiewinnaars laten zien waar praktijk en onderzoek op een innovatieve en impactvolle manier samenkomen. Met resultaten die doorwerken in de maatschappij.

De hogeschool als kennisversneller

Door onderzoek kom je verder en voorzie je de wereld van nieuwe kennis. De hbo-onderzoeksagenda 2022-2025 Praktijkgericht onderzoek als kennisversneller laat dat goed zien. Deze benadrukt het belang van praktijkgericht onderzoek, belicht baanbrekende onderzoeken en categoriseert thema’s met impact. De bundel maakt op een simpele manier inzichtelijk hoe rijk het onderzoekslandschap van de hogescholen is en hoe dit zich verhoudt tot de maatschappelijke opgaven van Nederland.

Blijf op de hoogte van het onderzoekslandschap.

Bekijk de onderzoeksagenda


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF