Over Publinova

Dit platform geeft je de mogelijkheid om praktijkgericht onderzoek in verbinding te brengen met de wereld en de impact van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Het platform biedt ruimte voor het presenteren van informatie over onderzoekers, onderzoeksprojecten en resultaten, maar je kunt er ook op zoek gaan naar andere onderzoeken, publicaties, betrokken personen of instellingen. Verbind, deel en bewaar op Publinova en creëer zo je eigen omgeving van interesses en connecties. Daarnaast zorgt een redactie voor interessante content die laat zien wat de impact van praktijkgericht onderzoek op de samenleving kan zijn.

Publinova is een nieuw platform in samenwerking met Hogescholen. Het platform zal de komende tijd worden verbeterd en door worden ontwikkeld. Dit kunnen we niet alleen, wil je meedenken over de verbeteringen? Houd de doorontwikkelingsbijeenkomsten in de gaten.

Wat is praktijkgericht onderzoek eigenlijk?

Het praktijkgericht onderzoek van hogescholen ontstaat vanuit een vraag of probleem uit de praktijk. Resultaten zijn kennis, inzichten, producten en diensten die bijdragen aan innovatie van de beroepspraktijk en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De kennis die wordt opgedaan draagt direct bij aan die beroepspraktijk en versterkt zo de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Praktijkgericht onderzoek is dus gericht en ingegeven door de beroepspraktijk en onderscheidt zich daarmee van theoriegericht onderzoek dat meestal vooral gericht is op het opvullen van witte vlekken in de theorie. Met Publinova willen we praktijkgericht onderzoek beter zichtbaar, vindbaar en beschikbaar maken op een landelijk niveau, over de grenzen van hogescholen, regio’s, systemen en domeinen heen.

Hoe is Publinova ontstaan

Publinova is ontstaan uit een project in opdracht van 14 hogescholen. We hebben hiervoor samengewerkt met de HBO Kennisinfrastructuur, de Vereniging Hogescholen, Regieorgaan SIA en SURF. We zochten naar verbetering van de huidige kennisinfrastructuur voor praktijkgericht onderzoek om aan de open science ambities te kunnen werken. Publinova is de uitkomst van deze zoektocht. Publinova is inmiddels een dienst van SURF en wordt met SIA en de hogescholen doorontwikkeld. Lees meer over onze open access statement.

Rol van de hogescholen

Publinova is in nauwe samenwerking ontwikkeld met de hogescholen. De volgende hogescholen waren gezamenlijk opdrachtgever voor dit project:

Daarnaast zijn bijna alle andere hogescholen op één of andere manier betrokken bij het project, bijvoorbeeld doordat medewerkers hebben deelgenomen in één van de vier werkgroepen of geïnterviewd zijn ten behoeve van het ontwerp van het platform.

© 2024 SURF