Een geprinte 3D-borstprothese: met maatwerk de markt op
Van de redactie

Een geprinte 3D-borstprothese: met maatwerk de markt op

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Een prothese die past vinden...

Dat is vaak een uitdaging wanneer vrouwen door een ziekte een borst moeten missen. Welke prothese draag je? Monica Schlösser wil je laten zien dat je daarin keuzes hebt. Uit frustratie over een gebrek aan variëteit bedacht ze een perfect passende, 3D-geprinte borstprothese. Die is nu op de markt, mede dankzij praktijkgericht onderzoek._

Nadat bij Monica Schlösser een voorstadium van borstkanker werd geconstateerd, ging haar gedachtemolen draaien: als mijn borst eraf moet, wat komt er dan voor in de plaats? Het antwoord hierop zette haar aan tot actie. Want wat er op de schappen lag, kon voor Monica niet door de beugel. Ze kreeg hulp van onder andere CHILL en Fontys. Zo kon ze praktijkgericht onderzoek doen. Van Geleen tot Maastricht en van Zuyd Hogeschool (Limburg) tot Fontys in Eindhoven: iedereen droeg een steentje bij. Dat resulteerde in een 3D-geprinte borstprothese.

Allesbehalve reuze

Het was schrikken toen bij Monica Schlösser een voorstadium van borstkanker werd geconstateerd. Ze vertelt: “Onderzoek moest nog uitwijzen of het een borstamputatie of een borstsparende behandeling zou worden. In die tijd ontmoette ik veel andere vrouwen die al wel een borstamputatie hadden ondergaan. Zij wilden hun leven weer oppakken en geen patiënt meer zijn.” Maar uit hoeveel protheses konden ze kiezen? De keuze bleek allesbehalve reuze.

Ieder lichaam is uniek

Monica: “Het assortiment bestond uit één siliconenprothese in een standaard cupmaat. Daar moesten patiënten dan twee jaar mee doen.” Zelfs na een uitgebreide Google-expeditie kwam er niets beters boven tafel: slechts doorsnee siliconenprotheses in onaantrekkelijke huidskleuren. Dit kon niet door de beugel. Ieder lichaam is immers uniek en geen borst is hetzelfde. Het voelde niet goed voor Monica. Ze ontsprong gelukkig de dans en kreeg een borstsparende operatie. Maar het zaadje was geplant: dit moest anders. Zo ontstond het idee voor een betaalbare borstprothese op maat, gemaakt van herbruikbaar, zacht materiaal en geprint met 3D-technologie.

Van borstkanker naar meesterplan: Het ging van ervaring naar idee en vervolgens naar concept. “Het begon met het plan voor een online platform, met een app waarmee vrouwen zelf thuis hun borsten kunnen opmeten.” Het concept was er, maar er hingen nog veel vragen in de lucht.

Versnellen bij de Vernellingstafels

Monica: “Was mijn idee financieel, technisch en commercieel haalbaar? Dat moest ik eerst uitzoeken.” Als startende ondernemer heb je eigenlijk geen middelen om dat grondig te onderzoeken. “Een pitch bij de Limburgse Versnellingstafels bracht uitkomst.” Namelijk via Sjef van der Horst, medeoprichter van Brightlands. Brightlands is een community van vier campussen waar ondernemers, onderzoekers en studenten samenwerken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en digitalisering. De Chemelot Campus, onderdeel van Brightlands, is gespecialiseerd in 3D-printen en -materialen. Zo kwam Monica terecht bij de Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL). CHILL heeft voor ondernemers mogelijkheden en opschaalfaciliteiten om te onderzoeken of hun ideeën toekomst hebben.

Samen kom je verder

Het project belandde in een stroomversnelling en het netwerk van Monica groeide. Zo kon ze via CHILL praktijkgericht onderzoek laten doen; ook studenten haakten aan. “Door te sparren over materialen, printtechnieken, medische factoren en digitalisering, kwamen we steeds verder in het proces. Van Geleen tot Maastricht en van Zuyd Hogeschool (Limburg) tot Fontys in Eindhoven: iedereen droeg een steentje bij. Studenten Applied Science testten welk materiaal bestand is tegen zout water, transpiratievocht en deodorant. En studenten International Business maakten een praktijkcase om de commerciële haalbaarheid te onderzoeken.”

“Hun keuze, hun lichaam, hun borst”

Inmiddels is Monica zeven jaar verder. “Sinds februari 2022 biedt Hashtagtwo de borstprotheses aan.” Als je een borst moet missen, dan is er nu een borstprothese die helemaal te vormen is naar jouw wens en lichaam. Monica hoopt zo de landing in een nieuw lichaam voor veel vrouwen te verzachten. “Het mooiste compliment tot nu toe kwam van een vrouw die zei dat ze eindelijk een prothese had waaraan ze de rest van de dag niet meer dacht. Ik wil alle vrouwen die hun borst moeten missen, laten zien dat er een keuze is. Hun keuze, hun lichaam, hun borst.”


Project

Project

Duurzame, comfortabele borstprotheses; 3D printen biedt kansen

Start:

Eind:

Project

Proud Breast

Start:

Eind:


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF