Project

De Haagse Labs: versterken van regionale netwerkvorming

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

De Haagse Hogeschool heeft op drie verschillende manier de onderzoeksinfrastructuur versterkt: 1)
Netwerkvorming middels De Haagse Labs, 2) Visievorming en strategische positionering van praktijkgericht
onderzoek, en 3) Kwaliteitsverbetering. Hiermee is de rol van de hogeschool en de kenniscentra
(www.dehaagsehogeschool.nl/onderzoek/kenniscentra) in de regio versterkt.
1) Netwerkvorming middels De Haagse Labs
Living labs zijn innovatieve omgevingen waarin onderwijs, onderzoek en het werkveld als gelijkwaardige partners samenwerken om te komen tot innovatieve oplossingen voor complexe problemen (‘wicked problems’). Bestaande labs zijn verder geformaliseerd in De Haagse Labs, zodat betere kennisdeling tussen labs mogelijk was en externe zichtbaarheid van de labs is verbeterd. Binnen de Learning Community Haagse Labs zijn methodieken en ervaringen (d.m.v. intervisie) met elkaar gedeeld. Daarnaast is gewerkt aan de zichtbaarheid van de Haagse Labs. Op www.dehaagsehogeschool.nl/onderzoek/haagse-labs zijn actuele labs te vinden en worden twee video’s en het boek ‘Innoveren met labs – hoe doe je dat?’ gedeeld. Ieder kenniscentrum heeft een lab doorontwikkeld danwel opgebouwd.
2) Visievorming en strategische positionering van praktijkgericht onderzoek
Een verkenning ter ondersteuning van de strategische visievorming is uitgevoerd. Deze verkenning gaf input aan het nieuwe HHS-Instellingsplan dat naar verwachting begin 2023 zal worden opgeleverd. Daarnaast heeft een kwartiermaker de positie van de HHs binnen de domeinen digitalisering, duurzaamheid en gezondheid in de gemeente Westland (inclusief inbedding in het World Horti Center) versterkt. Ten slotte heeft ieder kenniscentrum ingezet op communicatie- en netwerkactiviteiten, met bijzondere aandacht voor online of hybride vormen.
3) Kwaliteitsverbetering
Met de oprichting van de kenniscentra in 2020 is aan een nieuwe structuur van onderzoek gebouwd. In 2021 is aan de teamontwikkeling voor de leading lectoren en programmacoordinatoren gewerkt. Research datamanagement en datastewards heeft een plek gekregen in het onderzoeksbeleid en is ingebed in de ondersteuning.


Description

In De Haagse Hogeschool werken de lectoraten vanuit faculteiten, dicht bij het onderwijs, nauw samen in zeven kenniscentra. Deze kenniscentra zijn de verbinding tussen de regio, met zijn actuele thema’s (vaak gelinkt aan het missiegedreven innovatiebeleid van de overheid) en het onderwijs en onderzoek van de Haagse Hogeschool. De zeven kenniscentra van De Haagse Hogeschool zijn: Cybersecurity, Digital Operations & Finance, Global & Inclusive Learning, Global Governance, Health Innovation, Governance of Urban Transitions & Mission Zero. Deze kenniscentra zijn in opstartende fase en worden ondersteund door centrale diensten.

De Haagse Hogeschool kiest voor versterking van de onderzoeksinfrastructuur die centraal staat in de kenniscentra: ‘de Haagse Labs’. Praktijkgericht onderzoek vindt in deze omgevingen plaats als een vervlechting van onderwijs (studenten en docenten), onderzoek, het werkveld en maatschappelijke partners. Sommige labs hebben een tijdelijk karakter, andere, zoals de hogeschool zelf, zijn continu een omgeving waarbinnen onderzoek gedaan wordt. De Haagse Labs zijn bij uitstek de plek waarin nauw samengewerkt wordt met andere hogescholen of kennisinstellingen (veelal zijn ze ontstaan uit een samenwerking zoals The Green Village, of het Basalt SmartLab). De keuze voor de Haagse Labs geeft verdieping aan regionale samenwerkingen en bijbehorende speerpunten. De huidige, meer informele inrichting, kan met behulp van Impuls 2020, verder structuur krijgen, leiden tot een betere kennisdeling tussen de kenniscentra heen en de regionale netwerkvorming versterken.

Naast het formaliseren van ‘de Haagse Labs’ zetten we in op zichtbaarheid van de Hogeschool in de regio door te investeren in communicatie (denk bijvoorbeeld aan het opzetten van podcasts, en digitale middelen in Corona-tijd). Die profilering van ons onderzoek wordt verder ondersteunt door een traject rond visievorming en strategische positionering. De kenniscentra zullen begeleid worden om einde 2021 een visie te ontwikkelen met bijbehorende acties om de rol van de hogeschool in de regio te versterken.



© 2024 SURF