Hoe verschillen baby’s van elkaar in hun grof motorische ontwikkeling? En welke factoren verklaren deze variatie? Hogeschool Utrecht onderzoekt dit.
Hoe verschillen baby’s van elkaar in hun grof motorische ontwikkeling? En welke omgevingsfactoren, zoals opleidingsniveau van de moeder, kunnen deze variatie verklaren? Onderzoek hiernaar levert inzichten voor het onderwijs en kinderfysiotherapeuten.
DoelMet dit GODIVA-project willen we antwoord vinden op de volgende vraag:
Welke, longitudinaal gemeten (iedere 2 maanden), grof motorische ontwikkelingstrajecten van gezonde Nederlandse jonge kinderen zijn te onderscheiden? Hierbij kijken we naar snelheid en volgorde van ontwikkeling. Daarnaast onderzoeken we welke omgevingsfactoren deze variatie (deels) kunnen verklaren.
We hebben drie doelstellingen:
Dit onderzoek loopt nog. Na afronding vind je hier een samenvatting van de resultaten.
Looptijd
01 januari 2016 - 01 september 2021
De home video methode is ontwikkeld en getest. Op de projectsite is het instructiemateriaal in het Nederlands en Engels te vinden. Met behulp van de videomethode is de grof motorische ontwikkeling van ruim 100 baby's uit heel Nederland een jaar lang gevolgd. Daarbij hebben ouders een aantal vragenlijsten ingevuld, onder andere over hun ideeën en overtuigingen over de motorische ontwikkeling.
In 2020-2021 beschrijven we de resultaten van deze studie.