Lijn 1: Netwerk- en visievorming
De HAN richtte zich op het expliciet inzetten en versnellen van de ambitie om onderwijs en onderzoek vanuit haar drie zwaartepunten te profileren. Daarbij keken we ook naar mogelijkheden van digitale ondersteuning. De samenhang tussen de zwaartepunten werd versneld. De HAN profileert zich al sinds 2018 met drie zwaartepunten op Slim, Schoon en Sociaal en legde dat eind 2021 ook vast in haar nieuwe koersbeeld. In het project ontstonden betere inzichten in en uitwerkingen op stakeholdermanagement (in- maar vooral extern), de (on)mogelijkheden van het gestructureerd, digitaal, vergaren van onderzoeksinformatie en op externe ontwikkelingen die van belang zijn voor de HAN. De communicatie over Slim Schoon Sociaal intensiveerde, uitmondend in het kennisfestival Unexpected en er werden handvatten verzameld en gedeeld voor Slim Schoon en Sociaal onderwijs. We faciliteerden de uitwerking van twee SPRONG aanvragen vanuit de zwaartepunten (ronde mei 2022). Tenslotte schreven de zwaartepunten hun meerjarenplan 2022-2025, in lijn met het koersbeeld van de HAN.
Lijn 2: Professionalisering onderzoeksondersteuning
In deze lijn is voortgebouwd op het eerdere HAN-brede project Professionalisering Onderzoeksondersteuning, dat in 2020 werd afgerond. Resultaten zijn o.a.de doorontwikkeling van datastewardship ten behoeve van verantwoord datamanagement, FAIR data & open access; de doorontwikkeling van de ict infrastructuur onderzoek (waaronder implementatie Research Drive en voorbereiding op project domeinarchitectuur onderzoek); de start van een integrale update van het kennisdisseminatiebeleid; in kaart brengen van de informatiebehoeften onderzoek in relatie tot de kwaliteitszorgcyclus (BKO); verdere verbinding van de verschillende ondersteuningsdiensten; verbeteren van communicatie rondom onderzoeksondersteuning.
We hebben daarmee de aansluiting geborgd bij het landelijke Digital Competence Center voor Praktijkgericht Onderzoek (DCC-PO) en het Nationaal Platform Praktijkgericht Onderzoek (NPPO), inmiddels bekend als Publinova.
Door COVID-19 crisis zijn er extra uitdagingen om de verdere doorontwikkeling van het praktijkgerichte onderzoek en de onderliggende infrastructuur en professionalisering kwalitatief en kwantitatief te realiseren. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zet de IMPULS 2020 middelen in om de rol van het praktijkgericht onderzoek hierin te bestendigen en versterken. Het betreft een academie overstijgende aanvraag. Het beschikbare budget vanuit de regeling bedraagt 550.000 euro en zal in 2021 via twee lijnen worden ingezet:
1. Netwerk- en visievorming
Dit richt zich op de versterking van de strategische netwerkvorming en samenhang overstijgend aan de zwaartepunten als focus gebieden voor de samenwerking onderwijs, onderzoek en werkveld (deels is hier aandacht voor de ontwikkeling en samenwerking bij regelingen als SPRONG of MMIP). Dit moet leiden tot het ontwikkelen van een meerjarige roadmap SLIM, SCHOON & SOCIAAL (S3). De regie ligt bij dit deel bij het zwaartepunt management. (Sustainable Energy & Environment (SEE), Smart Region en Health).
2. Professionalisering onderzoeksondersteuning
Dit gedeelte betreft het vervolg op het project professionalisering onderzoeksondersteuning en richt zich (in lijn met het nationale project DCC) op de doorontwikkeling van: datastewardship, FAIR data & open access, ICT kennisinfrastructuur en communicatie rondom onderzoek en ondersteuning, verdere ontwikkeling van een Open Science Platform en voorbereiding op een HAN Open Access Fonds.
Dit deel zal vanuit Services Onderwijs, Onderzoek en Kwaliteitszorg gecoördineerd worden.
Middels deze inzet geeft de HAN een extra stimulans aan de strategische samenwerking en de verdere ontwikkeling van een consistente en herkenbare onderzoeksprogrammering en -ondersteuning.