Project

Impuls aan onderzoek als motor voor transitie in Noord-Nederland

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

IMPULS2020 heeft de Hanzehogeschool Groningen ondersteund om een lastige coronaperiode om te buigen naar een stevige positionering van onderzoek en innovatie als motor voor regionale transitie.
Door het project zijn eventuele negatieve effecten van corona ondervangen door onderzoekers de gelegenheid te bieden om onderzoekstrajecten te kunnen afronden en door te bouwen aan praktijkgericht onderzoek (specifiek datamanagement) en de daarbij benodigde infrastructuur. Tot slot heeft IMPULS bijgedragen aan de profilering van de hogeschool als transitiepartner. Beschikbare middelen zijn op drie manieren ingezet ten behoeve van de doorontwikkeling van praktijkgericht onderzoek:
• informatiespecialisten van de hogeschool hebben met 169 lectoren, promovendi en postdocs via 1 op 1 gesprekken een breed en open gesprek gevoerd over datamanagement, waardoor het bewustzijn op dit onderwerp is vergroot en hulp is geboden bij vragen van de onderzoekers.
• zij hebben het bewustzijnsniveau van onderzoekers in kaart gebracht over de verschillende aspecten van datamanagement: datamanagementplannen, interoperabiliteit, kwaliteit van data, toestemming, documentatie, opslag, en datapublicatie.
• er is een analyse gemaakt van de toekomstige behoefte aan de onderzoeksondersteuning.
• er is geëxperimenteerd met datastewardship bij twee projecten.
3. strategische positionering en profilering van praktijkgericht onderzoek: communicatie en profilering, netwerkvorming, het onderhouden van partnerschappen
a) publicaties Engaged Unversity (fysiek en online) en Regionaal Innovatieframework;
b) RIF digitaal platform;
c) actualisatie van de content van de Module Projects in PURE hogeschoolbreed. Dit voor versterking van profilering en de voorziene koppeling daarbij van het Research informatiesysteem PURE aan de website van de hogeschool.


Description

De wereldwijde COVID-19 crisis heeft de dagelijkse werkzaamheden in het onderwijs en onderzoek ernstig verstoord. De kennisgemeenschap ontmoet elkaar digitaal, onderzoeksprojecten worden uitgesteld, stilgelegd.
Aan de andere kant komt de urgentie van verschillende domeinen volop in beeld met een hele duidelijke impact van ‘applied sciences’ op de maatschappij.
De effecten van de crisis geven extra uitdagingen om door te bouwen aan praktijkgericht onderzoek en de daarbij benodigde infrastructuur. Hiermee wordt de regionale impact versterkt en worden de verschillende maatschappelijke transities versneld.
De beschikbare middelen € 475.000,= worden ten behoeve van de doorontwikkeling van praktijkgericht onderzoek als volgt, drieledig, geïnvesteerd:
1. het op peil houden van de beschikbaarheid van onderzoekspersoneel
2. professionalisering van datamanagement. Het betreft ondersteuning met het accent op het uitbouwen van de digitale voorzieningen.
3. strategische positionering en profilering van praktijkgericht onderzoek: communicatie en profilering, netwerkvorming, het onderhouden van partnerschappen



© 2024 SURF