Project

MAKE - IT (Medication Adherence Knowledge, Expertise and Implementation Taskforce)

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Het lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie helpt met het project ‘Make-it’ patiënten die chronisch medicatie gebruiken hun medicijnen optimaal te gebruiken.


Description

Veel patiënten gebruiken hun medicijnen nog niet optimaal. Ondanks het groeiende aantal interventies en innovaties om de therapietrouw te bevorderen, lukt het maar mondjesmaat om deze ook grootschalig toe te passen in de dagelijkse praktijk. Het Make-It consortium, wat staat voor Medication Adherence Knowledge, Expertise and Implementation Taskforce, houdt zich sinds 1 juli 2019 bezig met de vraag hoe de therapietrouw in de praktijk verbeterd kan worden. Hiertoe begeleidt het consortium proeftuinen die, met subsidie uit de ZonMw STIP ronde laagdrempelige therapietrouw, interventies in de dagelijkse praktijk willen implementeren.

Doel

Patiënten die chronisch medicatie gebruiken helpen hun medicijnen optimaal te gebruiken.

Resultaten

Kennis over de implementatie van interventies en innovaties, succesfactoren en knelpunten hiervan, een verbeterde therapietrouw bij patiënten.

Looptijd


01 januari 2019 - 01 juli 2025


Aanpak

Tijdens het onderzoeksproject worden verschillende interventies, om de therapietrouw in de praktijk te bevorderen, getest. De interventies die succesvol blijken, zullen geïmplementeerd worden in de zorg die geleverd wordt door de deelnemende proeftuinen.


Update:


Vier proeftuinen hebben in 2020 subsidie gekregen van ZonMw om hun project uit te voeren. De proeftuinen bestaan uit zorgverbanden uit Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. Alle vier zijn zij voorlopers op het gebied van innovatieve zorgprojecten. Momenteel zijn de vier proeftuinen bezig met de afronding van de implementatie van de door hun gekozen interventies. In 2022 hebben vier nieuwe proeftuinen subsidie gekregen voor de laatste ronde van de STIP Call van ZonMw. Dit zijn zorgverbanden uit de Nederlandse Antillen, Friesland, Vleuten en Limburg. Deze proeftuinen zullen in het najaar van 2022 starten met de implementatie van de interventies die zij gekozen hebben.


 






© 2024 SURF