MORE on Smart Damping
Transport is een onmisbare schakel in onze samenleving, maar heeft een aanzienlijke milieubelasting. Om emissies en energieverbruik te verminderen, richt de Euro 7-wetgeving zich niet alleen op (trekkende) voertuigen, maar ook op voertuigcombinaties. Bij trekker-oplegger combinaties rust meer dan 50% van het gewicht op de opleggerassen. Hier variëren de wiellasten sterk en dat heeft een grote invloed op voertuiggedrag, veiligheid, energieverbruik, bandenslijtage en emissies.
Luchtvering biedt al voordelen ten opzichte van bladvering doordat de veereigenschappen zich automatisch aanpassen aan de statische aslast. De schokdempereigenschappen blijven echter constant, terwijl in een optimale situatie veer- en dempereigenschappen op elkaar zijn afgestemd. Door een mechatronische toepassing waarbij de dempers worden voorzien van snel reagerende ventielen die worden gecontroleerd door diverse sensoren kan niet alleen de afstemming tussen veer en demper sterk worden verbeterd maar kan een verdere vermindering van wiellastvariaties worden bereikt door relevante eigenschappen van het wegdek te registreren en in de regeling te integreren.
Voor het opleiden van ingenieurs zijn bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) “MOdular REsearch” (MORE) voertuigen ontwikkeld in een hybride leeromgeving. Studenten, docent-onderzoekers en professionals uit het werkveld werken hier samen op basis van co-creatie. Dit KIEM project zal in deze leeromgeving MORE uitgevoerd worden. Het MORE voertuig en de MORE oplegger zullen worden ingezet als ‘proof of principle’.
De HAN, VB-Airsuspension, Trigolign en D3suspension hebben hiertoe de volgende onderzoeksvraag geformuleerd:
Kan een intelligente real-time schokdemperregeling in een rijdende MORE trekker-opleggerrcombinatie als proof of principle aantonen dat variaties in bandkrachten en -momenten verminderd kunnen worden, en daarmee energieverbruik en bandenslijtage gereduceerd en de veiligheid verbeterd kan worden?
De resultaten worden gedeeld en open access gepubliceerd. De inzichten vanuit dit project zullen leiden tot nieuwe (grotere) vervolgonderzoeken (bijv. RAAK-MKB) voor voertuigdynamica gerelateerde toepassingen.
This project has no products
To be started
Not known
HT.KIEM.02.042