Financiële stress komt veel voor en kan een verklaring vormen voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen in leefstijl. In erkende Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s), die door zorgverzekeraars vergoed worden, werken deelnemers onder begeleiding van een leefstijlcoach aan een gezondere leefstijl. Financiële stress kan gedragsverandering via diverse mechanismen belemmeren. Uit de vraagarticulatie blijkt dat GLI-leefstijlcoaches behoefte hebben aan kennis, vaardigheden en praktische tools voor het signaleren, bespreekbaar maken en ondersteunen van deelnemers met financiële stress. Rekening houden met financiële stress in een GLI-traject kan mogelijk uitval verminderen en een positieve leefstijlverandering versterken. Aangezien het onderliggende probleem niet in een GLI-traject kan worden opgelost, is samenwerking tussen GLI-leefstijlcoaches en professionals uit het sociaal domein, zoals schuldhulpverleners, essentieel.
De onderzoeksvragen in dit project zijn:
1. Wat is de prevalentie van financiële stress onder GLI-deelnemers, wat zijn de consequenties hiervan en welke vormen van integrale samenwerking bieden potentie? (WP1)
2. Hoe kunnen GLI-coaches inzichten over financiële stress en de impact van financiële stress op gedragsverandering benutten bij het ondersteunen van deelnemers met financiële stress? (WP2)
3. Hoe kunnen GLI-coaches samenwerken met het sociaal domein om financiële stress te verminderen? (WP3)
De verwachte praktijkopbrengsten van dit onderzoek ‘Naar een gezonde leefstijl wanneer je geldzorgen hebt’ zijn handvatten voor GLI-leefstijlcoaches om deelnemers met financiële stress te ondersteunen en inzichten in geschikte vormen van samenwerking tussen leefstijlcoaches en het sociaal domein. We beogen hiermee financiële stress onder GLI-deelnemers te verminderen en zodoende meer ruimte te creëren voor gedragsverandering in GLI-trajecten. Deze handvatten en inzichten ontwikkelen we samen met de interventie-eigenaren van twee GLI-programma’s, GLI-leefstijlcoaches, GLI-deelnemers, welzijnsorganisaties, eerstelijns-samenwerkingsverbanden, beroeps- en patiëntenverenigingen, gemeenten, en lectoraten en instituten van Hogeschool Utrecht (HU) en Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit project is onderdeel van PREVENT, bouwt voort op eerdere projecten over samenwerking tussen zorg- en sociaal domein (waaronder een KIEM) en mondt uit in een proefschrift.
This project has no products
To be started
Not known
RAAK.PUB15.024