groeiende zorgvraag. In 2040 zou 1 op de 4 werkenden in de zorg moeten werken om aan de vraag te voldoen, wat onhaalbaar is. Daarom wordt gezocht naar innovatieve oplossingen, zoals vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA), het WOZO en het GALA. Deze plannen richten zich op zorgtransformatie, waarbij digitalisering, thuiszorg en regionale samenwerking centraal staan.
Naast medisch professionals kunnen ontwerpers een belangrijke rol spelen in deze transformatie. Zij brengen een mensgerichte en creatieve blik waarmee er buiten de gebaande zorgpaden naar passende zorgoplossingen kan worden gezocht. Toch ervaren ontwerpers uitdagingen, vooral in het aantonen van hun meerwaarde binnen zorgorganisaties. Ze moeten zich staande houden tussen medisch specialisten en hebben moeite om hun impact zichtbaar te maken.
Dit onderzoeksproject richt zich op de vraag: Hoe kan de impact van ontwerpkracht in de zorgtransitie zichtbaar worden gemaakt? Dit wordt onderzocht door Saxion Hogeschool met netwerk Designers in de Zorg, o.a. in samenwerking met BeBright, Buro Zorgelozer, Patrick Leijte, The Draw Inn, Studio Smolenaars en aanverwante zorgorganisaties. Het onderzoek bestaat uit twee fasen. Eerst wordt vastgesteld wat de impact van ontwerpers in de zorgtransitie is, door brainstormsessies en interviews met zowel ontwerpers als zorgprofessionals. Vervolgens wordt gekeken hoe deze impact het beste gecommuniceerd kan worden. Daarvoor werken we drie verschillende communicatiemethoden uit, zoals een online campagne, een vakpublicatie of een beursstand. De effectiviteit van die methoden wordt geëvalueerd via vragenlijsten en een feedbacksessie. Dit onderzoek biedt een eerste stap in het versterken van de rol van ontwerpers in de zorg, zodat hun bijdrage beter erkend en benut kan worden. Zo hopen we dat er in de toekomst méér ontwerpers in de zorg werken en dat zij beter hun werk kunnen uitvoeren.
This project has no products
To be started
Not known
MV.KIEM.02.029