Project

Proefdiervrije testmethodes voor vaccins

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Vaccins worden altijd getest op veiligheid en kwaliteit. Hogeschool Utrecht test in dit onderzoek op een proefdiervrije manier.


Description

Vaccins worden altijd getest op veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid. In dit onderzoek testen we de 'consistency benadering'. Hierin gaat men er van uit dat het productieproces van vaccins met proefdiervrije methodes zodanig reproduceerbaar kan worden, dat de veiligheid en kwaliteit altijd geborgd zijn.

Doel

Het doel van het project VAC2VAC is om proefdiervrije testen te ontwikkelen om vaccins goed te keuren. Dat gebeurt in dit onderzoek volgens de 'consistency-benadering'. Dit betekent dat tijdens de productie met gevoelige celsystemen en chemisch-analytische methoden de kwaliteit en de veiligheid van vaccins kan worden vastgesteld, zonder dat er telkens opnieuw een dierproef uitgevoerd moet worden.

Resultaten
  • Standaardprocedures en methoden om de veiligheid, kwaliteit of werkzaamheid van kinkhoest vaccins te onderzoeken

  • Gebruik van bio-informatica om grote datasets te kunnen analyseren

  • Praktijkopdrachten en lesmateriaal voor diverse vakken in de bacheloropleiding Life Sciences

Looptijd


01 maart 2016 - 28 februari 2021


Aanpak

In dit project ontwikkelt Hogeschool Utrecht een methode om de veiligheid van kinkhoestvaccins te testen, als onderdeel van een groot Europees project genaamd VAC2VAC . Hiervoor gebruiken we cellen van zoogdieren. Deze cellen maken bepaalde signaal stoffen aan, in reactie op blootstelling aan specifieke bestanddelen van het vaccin. De testmethode die we ontwikkelen moet deze schadelijke stoffen kunnen opsporen en zo kunnen aantonen of de vaccins veilig zijn. Door oneindig delende cellen van zoogdieren te gebruiken, hoeven we niet meer te testen op proefdieren. We werken hierbij nauw samen met GSK en Sanofi Pasteur, belangrijke producenten van kinkhoestvaccins. Ook werken we samen met regelgevende instanties op het gebied van vaccins.



© 2024 SURF