Dagelijks wordt in Nederland bij ongeveer 65 mensen een crisismaatregel of zorgmachtiging opgelegd voor verplichte zorg. Psychiaters beslissen dan tijdelijk over het leven van andere mensen. Ingrijpen met verplichte zorg heeft een enorme impact op de persoon in kwestie. En het heeft uiteraard ook rechtsgevolgen. Het is daarom van belang dat zorgverleners goed omgaan met de rechtsbescherming van hun patiënten.
Rechtsbescherming gaat verder dan het afvinken van criteria en protocollen of het aanleren van gedragsregels. Het vraagt om een complexe afweging tussen verschillende belangen: het bieden van goede zorg, het waarborgen van veiligheid en het respecteren van rechten. En dit dan ook nog in weerbarstige situaties waarin vaak sprake is van heftige emoties én verzet. Wat betekent het om goede rechtsbescherming te realiseren?
De nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg maakt het mogelijk om naast verplichte opname, ook in de thuissituatie gedwongen zorg te verlenen. Ook kan een persoon in zijn bewegingsvrijheid worden beperkt. Het is daarbij niet nodig dat er al iets ernstigs is gebeurd, het risico daarop is voldoende. Voor verantwoorde, gedwongen zorg heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd als uitgangspunt dat er aandacht moet zijn voor de belangen en de rechtspositie van personen. Ingrijpen met dwangmaatregelen heeft immers vergaande gevolgen voor de persoon in kwestie, zo ook de rechtsgevolgen die moeten worden ondervangen. Dit vereist de nodige competenties van eerstelijns professionals voor het realiseren van rechtsbescherming.
This project has no products
Ongoing
Not known