Welke meerwaarde kunnen vrijwilligers hebben op de doelen van een reclasseringstraject: hoe dragen zij met hun activiteiten en samenwerking met professionals bij aan een succesvolle begeleiding van cliënten?
De reclassering wil op structurelere wijze invulling gaan geven aan de inzet van vrijwilligers in de organisatie. Welke meerwaarde kunnen vrijwilligers hebben op de doelen van een reclasseringstraject: hoe dragen zij met hun activiteiten en samenwerking met professionals bij aan een succesvolle begeleiding van cliënten? Hoe waarderen de betrokken partijen (reclasseringswerkers, vrijwilligers en cliënten) deze samenwerking?
DoelAanbevelingen doen aan het management van de reclassering over een efficiënte samenwerkingsvorm tussen reclasseringswerkers en vrijwilligers, met als doel het integrale werken te bevorderen.
ResultatenDrie vrijwilligersprojecten vormden de onderzoekslocaties: COSA 1-op-1, pilot LJ&R en pilotgroep A’dam.
Vrijwilligers voeren een breed palet aan activiteiten uit. Vrijwilligers en werkers hebben altijd contact bij de start van een traject, hierna varieert de invulling van de samenwerking. Een samenwerkingsvorm gebaseerd op een gelijkwaardig contact tussen werker en vrijwilliger lijkt het meest adequaat. Werker en vrijwilliger stemmen regelmatig af over de taken en doelen en de cliënt wordt actief betrokken bij het traject. Allen zijn tevreden over het resultaat.
Vrijwilligers kunnen van toegevoegde waarde zijn voor de reclassering wanneer zij bij de integrale trajecten van cliënten worden gevraagd. Werkers houden zich direct bezig met het voorkomen en verminderen van crimineel gedrag en vrijwilligers voeren voorwaardenscheppende activiteiten uit. Op deze wijze vullen vrijwilligers en werkers elkaar aan.
01 oktober 2019 - 15 juli 2020