Publinova logo

Search results

Products 84

product

OPTIRas: het rassenkeuze en AM-beheersingssysteem voor zetmeelaardappelen

Rassenkeuze is een jaarlijks terugkerende beslissing voor zetmeelaardappeltelers. Hulp bij deze rassenkeuze is door meer dan 80% van de telers als zeer belangrijk aangegeven in de AGROBIOKON-enquete over Kennisoverdracht. OPTIRas is een hulpmiddel om het juiste ras voor uw doeleinden en percelen te selecteren. OPTIRas is op Kennisakker.nl te vinden. Rassenkeuze wordt bepaald door voorkeuren van de teler en door de bedrijfs- en per-ceelsomstandigheden, waaronder aardappelmoeheid. Analyse van de TBM- gegevens toont aan dat 80-90% van de percelen nog steeds besmet is met AM. Voor het zet¬meelaardappeltelend gebied is dit een gemiddelde schade van bijna 150 euro/ha. Dit is niet nodig! Er zijn sinds midden jaren negentig voldoende resistente en hoog-resistente rassen die aardappelmoeheid kunnen terugdringen. De vuistregel is teel rassen die hoog-resistent (HR) en hoog-tolerant zijn voor alle pathotypen. De rassen Festien, Mer¬cury, Seresta, Starga en Valiant zijn allen HR voor alle pathotypen. Deze rassen kunnen in een aantal jaren AM-besmettingen naar aanvaardbare niveaus terugdringen. OPTIRas, het rassenkeuzeadviessysteem combineert de voorkeuren van de teler met de AM-besmettingsgraad. De teler kan zelf op basis van de financiële informatie, agrono¬mische informatie en de AM-besmettingsgraad keuzes maken die een duurzaam rende¬ment realiseren. OPTIRas is gratis toegankelijk voor iedere teler op www.kennisakker.nl. Kennisakker is de internetsite voor de teler die op de hoogte wil zijn van de actuele kennisontwikkelingen in de akkerbouw. Het door de teler gezaaide onderzoek wordt geoogst op Kennisakker.nl.

PDF

OPTIRas: het rassenkeuze en AM-beheersingssysteem voor zetmeelaardappelen
product

The application of modelling in the potato production chain

PDF

product

The environmental impact of valorising agricultural by-products

Agricultural by-products, that is primary residue, industrial by-products and animal manure, are an important source of nutrients and carbon for maintaining soil quality and crop production but can also be valorised through treatment pathways such as fermentation, incineration or a combination of these called bio-refinery. Here, we provide an overview of opportunity to reduce environmental impact of valorising agricultural by-products. We estimate the available by-products in Northwestern Europe as a case study and the maximum and realistic greenhouse gas reduction potentials. Availability, collectability, the original use and environmental impact including land use changes, soil carbon sequestration and pollution swapping are discussed as critical factors when valorising agricultural by-products.

MULTIFILE

The environmental impact of valorising agricultural by-products