A bacterium belonging to the Bacillus firmus/lentus-complex and capable of growth on native potato starch was isolated from sludge of a pilot plant unit for potato-starch production. Utilization of a crude enzyme preparation obtained from the culture fluid after growth of the microorganism on native starch, resulted in complete degradation of native starch granules from potato, maize and wheat at a temperature of 37°C. Glucose was found as a major product. Production of maltose, maltotriose and maltotetraose was also observed. Native-starch-degrading activity (NSDA) could be selectively adsorbed on potato-starch granules, whereas soluble-starch-degrading activity (SSDA) remained mainly in solution. The use of such a starch-adsorbed enzyme preparation on native starch resulted in a completely changed product pattern. An increase in oligosaccharides concomitant with less glucose formation was observed. An increased conversion of soluble starch to maltopentaose was possible with this starch-adsorbed enzyme preparation. It is concluded that NSDA comes from α-amylase(s) and SSDA from glucoamylase(s) and/or α-glucosidase(s). Cultivation of B. firmus/lentus on glucose, maltose, or soluble starch resulted in substantially smaller quantities of (native) starch-degrading activity.
MULTIFILE
De fysische, chemische en microbiologische gevaren van het opwerken van vezelcomponenten uit reststromen van uien zijn geanalyseerd op basis van literatuuronderzoek. Uienreststromen zijn geschikt voor het winnen van olie door middel van stoomdestillatie of eiwitten door middel van iso-elektrische precipitatie. Bij deze processen wordt ook de uienschil verwerkt. Er blijft o.a. een vezelrijke fractie over die in principe geschikt is voor humane consumptie. Fysische vreemde delen vormen zeer zelden een acuut risico voor de gezondheid. De meest voorkomende pesticiden op ui zijn maleïnehydrazide, fluopyram en fipronil. Incidenteel kan de maximaal toelaatbare hoeveelheid van een pesticide overschreden worden, maar dit heeft geen acute nadelige gezondheidsgevolgen. Van zware metalen is er alleen Europese wetgeving voor gehaltes aan lood en cadmium in ui. Microbiologische gevaren voor de processen zijn gerelateerd aan vegetatieve cellen, toxines of sporen van pathogenen. Vegetatieve cellen zijn alleen een risico voor onverhitte vezelfracties of na kruisbesmetting. Toxines kunnen nog actief zijn na stoomdestillatie en ook na pasteurisatie van eiwitpasta. Hetzelfde geldt voor de sporen van bacteriën. Om ontkieming van sporen te voorkomen moet de uienstroom boven 48 °C gehouden worden of snel worden gekoeld .
MULTIFILE
Background: The immunization uptake rates in Pakistan are much lower than desired. Major reasons include lack of awareness, parental forgetfulness regarding schedules, and misinformation regarding vaccines. In light of the COVID-19 pandemic and distancing measures, routine childhood immunization (RCI) coverage has been adversely affected, as caregivers avoid tertiary care hospitals or primary health centers. Innovative and cost-effective measures must be taken to understand and deal with the issue of low immunization rates. However, only a few smartphone-based interventions have been carried out in low- and middle-income countries (LMICs) to improve RCI. Objective: The primary objectives of this study are to evaluate whether a personalized mobile app can improve children’s on-time visits at 10 and 14 weeks of age for RCI as compared with standard care and to determine whether an artificial intelligence model can be incorporated into the app. Secondary objectives are to determine the perceptions and attitudes of caregivers regarding childhood vaccinations and to understand the factors that might influence the effect of a mobile phone–based app on vaccination improvement. Methods: A mixed methods randomized controlled trial was designed with intervention and control arms. The study will be conducted at the Aga Khan University Hospital vaccination center. Caregivers of newborns or infants visiting the center for their children’s 6-week vaccination will be recruited. The intervention arm will have access to a smartphone app with text, voice, video, and pictorial messages regarding RCI. This app will be developed based on the findings of the pretrial qualitative component of the study, in addition to no-show study findings, which will explore caregivers’ perceptions about RCI and a mobile phone–based app in improving RCI coverage. Results: Pretrial qualitative in-depth interviews were conducted in February 2020. Enrollment of study participants for the randomized controlled trial is in process. Study exit interviews will be conducted at the 14-week immunization visits, provided the caregivers visit the immunization facility at that time, or over the phone when the children are 18 weeks of age. Conclusions: This study will generate useful insights into the feasibility, acceptability, and usability of an Android-based smartphone app for improving RCI in Pakistan and in LMICs.
DOCUMENT
The "SporeSpotter" project aims to develop an advanced bacterial spore detection platform for the dairy industry. Bacterial spores pose serious health and economic risks such as from Clostridium Tyrobutyricum and Bacillus cereus species. These spores can survive standard pasteurization processes and lead to contamination in dairy products. Even a low number present can cause serious consequences. Especially, the request of Clostridial spore detection related to cheesemaking process is urgent for milk quality monitoring. The related late blowing defect caused by these spores can affect up to 10-25% of hard cheese production, resulting in significant financial losses amounting to millions of euros annually [1]. Our proposed solution integrates particle-based selection, magnetic enrichment and Surface-Enhanced Raman Scattering (SERS) technology to detect Clostridium Tyrobutyricum spores in milk samples. This innovative approach promises a fast, simple, and accurate method for identifying low concentrations of bacterial spores, reducing detection times from days to hours. By collaborating with academic and industry partners Qlip BV, Avantes BV, Nostics BV, PE4A BV and NobleBio BV, the Applied Nanotechnology group (ANT) of Saxion will develop a proof-of-concept sensing technology that can potentially detect bacterial spore levels down to 102 CFU/ml in real milk samples, improving safety and efficiency in the dairy industry. This project is critical to meet the growing demand for rapid testing solutions in the food sector while ensuring compliance with stringent European regulations on food safety. The technology potentially could be extended to broad industrial applications in healthcare and environmental monitoring.
Het microbioom van de vagina (vaginoom) speelt een essentiële rol bij de gezondheid van vrouwen. Het vaginoom bevat met name Lactobacillus bacteriën. Deze bacteriën produceren melkzuur dat zorgt voor een lage pH-waarde en een beschermde omgeving tegen pathogenen. De impact van een ongezond vaginoom (disbalans van aanwezige micro-organismen) is enorm, waaronder een vergroot risico op complicaties bij zwangerschap en bevalling, maar ook bij seksueel overdraagbare infecties zoals door humaan papillomavirus (HPV). Recente studies laten zien dat vrouwen die positief getest zijn op HPV een grotere diversiteit (disbalans) in het vaginoom hebben dan vrouwen zonder HPV-infecties. Bij de meeste mensen ruimt het immuunsysteem HPV na verloop van tijd op; echter een langdurige infectie kan leiden tot baarmoederhalskanker. Het is daarom van essentieel belang om het vaginoom te kunnen analyseren. Er is op dit moment geen gouden standaard om het vaginoom in kaart te brengen en de diversiteit te classificeren. Het doel van dit project is daarom een gouden standaard te ontwikkelen voor het analyseren en classificeren van het vaginoom. Een veelgebruikte techniek om een microbioom in kaart te brengen is next-generation sequencing. Door samen te werken met het Jeroen Bosch expertisecentrum voor diagnostiek van HPV, Universiteit Maastricht, Academisch ziekenhuis Maastricht, hogescholen en mkb partijen gaan we gestandaardiseerde protocollen ontwikkelen voor sequencing van het vaginoom bij vrouwen die getest zijn op HPV. De kracht van dit consortium zorgt ervoor dat die protocollen worden ontwikkeld en gevalideerd. Het hebben van een gouden standaard voor het analyseren van het vaginoom zal bijdragen aan betere inzichten van haar rol bij de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.
Vieno® is hét nieuwe alcoholvrije drankje voor de horeca. Het wordt gemaakt d.m.v. natuurlijke fermentatie van groenten en fruit geïnfuseerd met kruiden en specerijen. Hierdoor ontstaan net zulke complexe smaken als in wijn. Ontwikkeld vanuit de gedachte een unieke beleving te creëren tijdens lunch of diner, speciaal voor gasten die willen genieten van een goede wijn-spijs combinatie maar geen alcohol drinken. Onze markt is het sterrenrestaurant. Vieno® richt zich op het ontwikkelen, produceren en vermarkten van alcohol-vrije dranken voor de horeca. Via dit project willen we zowel het assortiment als de markt kunnen uitbreiden.