This special volume contains 21 papers on the invertebrates of Bonaire, and someother Dutch Caribbean islands. Most papers are based on material collected during the Bonaire Estafette Expeditie held in 2022-2023. In this introduction we give background information on the climate, geography and habitats of Bonaire and other Dutch Caribbean islands. We present information on the current state of knowledge on the terrestrial invertebrates of Aruba, Bonaire and Curaçao and give a description of the Bonaire Estafette Expeditie.
DOCUMENT
Hoofdstuk 4 in Wat werkt als je samenwerkt - deel 2. Het hoofdstuk begint met een beschrijving van de huidige onderwijssituatie op Bonaire. Daarbij komt de vraag aan bod of en hoe op Bonaire het hiaat kan worden opgevuld tussen het op Europees-Nederlands gerichte geschiedenis)curriculum en het verlangen van leerlingen om onderwijs te krijgen waarmee zij zich verwant voelen en waarin zij Bonaire herkennen. Vervolgens worden de uitkomsten beschreven van het verkennend onderzoek naar wat de leerlingen op Bonaire als betekenisvol onderwijs ervaren. Daarna komen de uitgangspunten van Module Bonaire aan bod. In dat kader wordt ook het Jericho-project (de voorloper van Module Bonaire) beschreven. In de epiloog wordt de start (september 2023) beschreven van een verkennend onderzoek waar gebruik wordt gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan met het Jericho-project en de verkenning op Bonaire. Dat onderzoek vindt plaats op een middelbare school in Utrecht. De beschrijvingen maken inzichtelijk hoe context-specifiek onderwijs zou kunnen of moeten zijn, om het voor leerlingen betekenisvol te laten zijn.
DOCUMENT
Dit onderzoek maakt deel uit van het project Food Resilient Futures in the Caribbean Netherlands, dat voedselzekerheid op de Caribische eilanden wil versterken door duurzame en veerkrachtige voedselsystemen te ontwikkelen. Binnen dit kader richt de marktanalyse zich op toeristen en tijdelijke bewoners van Bonaire. Het onderzoek ondersteunt de oprichting van een agrarische coöperatie die lokaal geproduceerd lams- en geitenvlees onder het label Bonaire Platinum op de markt brengt. Door inzicht te bieden in de afzetmarkt draagt dit onderzoek bij aan de ontwikkeling van een duurzaam businessmodel en versterkt het de lokale voedselketen.
DOCUMENT
Dit onderzoek ontwikkelt een coöperatieplan voor streekproducten op Bonaire, gericht op samenwerking onder het kwaliteitslabel “Bonaire Platinum”. Het doel is om lokale producenten te versterken en de keten van lamsvlees duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Met een combinatie van literatuuronderzoek, casestudy’s en gesprekken met bestaande coöperaties worden praktische handvatten ontwikkeld voor organisatie, certificering en marktstrategie. Het resultaat is een concreet plan, waarin in agrarische ondernemers leren hoe ze samen eigenaarschap kunnen vormgeven binnen de coöperatie. Zo vormt dit onderzoek een brug tussen theorie en praktijk en draagt het bij aan een veerkrachtige, lokale voedselketen op Bonaire.
DOCUMENT
‘Je voelt de wind, je ruikt de geur van Bonaire: je bent terug!’ vertelt een leerling terwijl hij wijst naar een afbeelding van de luchthaven Flamingo. Deze uitspraak werd gedaan tijdens ons onderzoek naar een betekenisvol geschiedeniscurriculum met burgerschapsdoelen in het voortgezet onderwijs op Bonaire. Een jaar later, in 2024, keerden we naar het eiland terug en deden er onderzoek naar Bonairiaans burgerschapsonderwijs dat daar op vier basisscholen wordt ontwikkeld.
DOCUMENT
Het onderzoek heeft als doel inzicht te verkrijgen in de determinanten van mondzorggedrag.
DOCUMENT
In deze two-pager vertellen we twee verhalen van mensen die die toekomst al aan het maken zijn. Hun initiatieven laten zien dat zelfvoorziening op Bonaire mogelijk is. Sterker nog, dat het in onze aard ligt.
DOCUMENT
Ooit was Bonaire een vruchtbaar, bebost eiland dat zijn bewoners ruim kon voeden. Eeuwen van ontbossing en overbegrazing hebben dat landschap ingrijpend veranderd, maar de natuur weet nog steeds hoe herstel werkt en laat dat op steeds meer plekken zien. In deze two-pager nemen we je mee in de verhalen van twee vrouwen die, elk op hun eigen manier, bouwen aan een toekomst waarin mens, natuur en dier weer in balans zijn. Hun werk is zwaar en soms eenzaam, maar vooral hoopvol en inspirerend.
DOCUMENT
"Je kunt niet op Bonaire wonen en niets van Bonaire afweten, dan ben je een half mens” Duidelijke taal van juf Sonia Janga. Ze is remedial teacher op het Integraal Kind Centrum (IKC) van de Bonairiaanse basisschool Kolegio Kristu Bon Wardador. Ze deed deze uitspraak toen ze door ons werd geïnterviewd over het Bonairiaans burgerschapsprogramma, dat recent voor vier basisscholen op het eiland is ontwikkeld. De noodzaak om een burgerschapsprogramma te ontwikkelen kwam voort uit het feit dat het onderwijs op Bonaire – in de hoedanigheid van bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden – uitgaat van vrijwel dezelfde richtlijnen als voor scholen in Europees Nederland. Daar hoort de burgerschapsopdracht uit 2021 ook bij. In deze bijdrage staan we achtereenvolgens stil bij: 1) de visie achter en uitgangspunten voor het betekenisvolle Bonairiaans burgerschapsonderwijs, 2) de wijze waarop scholen dit burgerschapsonderwijs hebben ontwikkeld en geïmplementeerd en 3) succesfactoren en uitdagingen die de scholen tijdens het proces ondervonden.Inzichten over het Bonairiaanse burgerschapsonderwijsprogramma zijn ook relevant voor scholen in Europees Nederland, die een (cultureel) diverse leerlingpopulatie hebben: ook zij moeten stilstaan bij de vraag welk (burgerschaps)onderwijs voor hun leerlingen betekenisvol is.
LINK
The Caribbean Netherlands are dealing with a situation where imported vegetables and fruits are mostly imported and hardly affordable. This leads to consuming unhealthy food and high obesities rates as a consequence. A lack of good agricultural practices with regard to water-smart and nature inclusive agriculture, as well as limited coping capacities to deal with hazards and climate change, results in very limited local production and interest. Initiatives that focused only on agrotechnological solutions for food resilient futures turned out to be ineffective due to a lack of local ownership, which jeopardizes sustainability. Moreover, the 'green' and 'blue' domains are not seen as attractive career perspectives among youth, hampering a bright future for those domains.
DOCUMENT