In dit artikel een toepassing van een segmentatietechniek die gebruikt kan worden binnen Direct Marketing of liever Interactieve Marketing. Door middel van selectie van profielen op basis van consumentenvoorkeuren kan een database geaggregeerd worden en kan er één op één marketing worden bedreven.
DOCUMENT
Op 1 januari 2007 is officieel bij de faculteit Economie en Management (FEM) van Hogeschool Utrecht het kenniscentrum InnBus van start gegaan. InnBus kan gezien worden als een faculteitsbreed kenniscentrum1 waarbinnen alle lectoraten worden ondergebracht. De naam InnBus staat daarbij voor Innovatie en Business. Bij de inrichting van dit kenniscentrum naar domeinen voor de lectoraten is op een specifieke wijze aansluiting gezocht bij bestaande, algemeen geaccepteerde indelingen naar de Business-deelvakgebieden: Finance; Accountancy; Organisatie & Strategie; Informatiekunde; Marketing. Door hergroepering, splitsing en het uitlichten van International Business is een centrum in ontwikkeling ontstaan, waarbinnen in de nabije toekomst zes lectoraten functioneren. De achterliggende gedachte is het positioneren van de faculteit Economie en Management als kennisonderneming met taken op het gebied van kennisontwikkeling en kennisspreiding, gericht op de versterking van het innoverende vermogen van bedrijven en instellingen in de regio. De daarbij geformuleerde randvoorwaarden luiden: Te ontwikkelen kennis ontstaat vanuit aangetoonde maatschappelijke behoeften; De nieuwe kennis is gericht op professionalisering van de beroepspraktijk; De kennisontwikkeling voldoet aan methodische vereisten. Kort samengevat: binnen het faculteitsbrede kenniscentrum wordt bedrijfeconomisch relevant toegepast onderzoek gedaan, gericht op bedrijven en instellingen in de regio. De keuze voor de regio heeft tot gevolg dat er een zekere voorkeur voor branches of sectoren ontstaat. Kennisspreiding binnen de FEM-organisatie ontstaat door zowel docenten als studenten bij de uitvoering van dit onderzoek te betrekken en op onderzoek gebaseerde curricula verder te ontwikkelen. Sinds 1 januari 2007 heb ik de eervolle taak om samen met mijn medewerkers het proces van kennisontwikkeling en kennisspreiding gestalte te geven binnen het vakgebied van de kenniskring Lectoraat Marketing, Marktonderzoek en Innovatie. In deze openbare les wil ik aangeven wat dit voor ons inhoudt door allereerst aandacht te besteden aan de begrippen innovatie en innoveren en daarna de koppeling te leggen met het vakgebied Marketing en Marktonderzoek.
DOCUMENT
Een van de eisen van Marketing is het beschikken over een integraal klantbeeld. De uitdaging is dan een aantal onderdelen uit de informatiehuishpouding in het algemeen en gegevensmanagement in het bijzonder te professionaliseren. Het artikel gaat over deze uitdaging.
DOCUMENT
The Internet introduces new business choices for customer interaction. In this article we introduce two claims. Firstly, we will show that the way companies shape their customer interaction, and not their sector or size, determine the market segmentation. Secondly, Internet dynamics and its effect on customer interaction rebalances the companies’ marketing and sales function: the Internet shortens the time window for new market opportunities and makes everyone a salesman. Therefore, traditional marketing activities become more and more part of Sales. Corporate communication and branding become more vital.
DOCUMENT
In dit artikel een uitgebreide case study van de werkwijze met een trouwe klantenkring van een toeristisch bedrijf. Gepresenteerd op een Kenniskringbijeenkomst.
DOCUMENT
Met deze SchuldPreventiewijzer willen we iedereen die aan de slag wil met schuldpreventie op weg helpen. We hebben een strategisch stuk opgesteld over het belang van schuldpreventie. Ook hebben we een concreet stappenplan uitgewerkt om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van lokaal preventiebeleid. Om elkaar op weg te helpen, hebben we een database ingericht met talloze voorbeelden van preventieactiviteiten. Door de activiteiten in de database te voorzien van een toelichting, achtergrondmateriaal en contactgegevens slaan we bruggen en bevorderen we de onderlinge uitwisseling. Door jullie uit te nodigen nieuwe activiteiten aan te leveren, beogen we van de database een centrum van kennisdeling op het terrein van schuldpreventie te maken. De database is toegankelijk via onze websites. Daarmee onderstrepen we onze samenwerking op het gebied van schuldpreventiebeleid.
DOCUMENT
Purpose: This paper aims to analyse the development of research on gastronomic tourism experiences and chart its relationship to foundational management and marketing literature as well as the tourism and hospitality field. Design/methodology/approach: The author develops a literature review of papers in specialist journals and the SCOPUS database to identify major research themes and the evolution of experience and gastronomic experience research. Findings: Gastronomy is an increasingly important element of tourism experiences. Gastronomic experience research in tourism mirrors the evolution in management and marketing theory from rational information processing approaches to emotional and hedonistic approaches and analysis of relationality and co-creation. The paper sketches a development from Experience 1.0 (producer-orientated) to Experience 2.0 (co-creation) to Experience 3.0 (foodscapes) in gastronomic experiences in tourism research. Research limitations/implications: Increasing complexity of gastronomic experiences requires a more holistic analytic approach, including more attention for relational and co-creational processes. Linking together different experience elements and experience phases requires more holistic and contextual research approaches. Practical implications: Hospitality organizations should recognize the differentiated and complex nature of gastronomic experiences, the different touchpoints within the customer journey and their relationship to experience outcomes. The development of hybrid gastronomic experiences offers both opportunities and challenges for the future. Originality/value: This quantitative and qualitative literature analysis underlines the need for a more holistic approach to gastronomic experiences, covering different experiential phases and contexts of production and consumption.
DOCUMENT
The purpose of the research we undertook for this Conference Paper was to investigate whether marketing campaigns for specific types of drinks could be directed towards age cohorts rather than towards intercultural differences between countries. We developed consumer profiles based on drinking motives and drinking behavior by age cohorts. We hypothesized that differences between countries in the youngest age groups are smaller than in the older age groups, where country specific tradition and culture still plays a more prominent role. We, therefore tested, from the data obtained by the COnsumer BEhaviouR Erasmus Network (COBEREN), the hypothesis that the extent to which the age specific profiles differ between countries increases with age. The results confirm our hypothesis that the extent to which drinking motives differ between countries increases with age. Our results suggest that marketing campaigns which are directed towards drinking motives, could best be tailored by age cohort, in particular when it concerns age group 18-37 and more particular for beer, spirits and especially premix drinks. Marketing campaigns for non-alcoholic beverages should be made specific for the British countries and the Western countries, but even more effectively be made specific for the age cohort 18-37.
DOCUMENT
1e alinea column: De ontstellende hoeveelheid informatie en contactmogelijkheden op internet stelt ons voor de keuze wie we willen zijn en volgens welke waarden we willen leven. Waar Internet 1.0 nog vooral gezien kon worden als een grote database met Google als markt-hit, speelt in het semantic web sociale interactie een grote rol. In het semantic web kan alle data en dus bijvoorbeeld ook al uw berichtjes, profielgegevens, bestandjes en teksten en dat van anderen, nog gemakkelijker verspreid, gecombineerd, maar ook geanalyseerd en op maat worden gepresenteerd. Op iedere unieke vraag of zoekopdracht direct dus een uniek antwoord.
LINK
Social media are rapidly becoming a viable way of service marketing and customer engagement in the hospitality industry. Facebook, for instance, allows restaurants to publish information, multimedia content and engage with their customers e.g., to answer questions or learn about their preferences. Being active on social media has become increasingly important as customers more frequently turn to social media and the Web for restaurant reviews before deciding to visit (Lewis and Chambers, 2000).
DOCUMENT