Om het voedselsysteem versneld te innoveren, is het belangrijk dat alle partijen meepraten en meedoen.
Inaugural address of Frederike Praasterink, Professor Future Food Systems 22 February 2018. Three important principles contribute to the transformation of food systems: - Redesign food systems from ‘less bad’ to ‘net positive’ - Reconnect consumers, producers, youth - Revalue food through true cost accounting and new business models
MULTIFILE
In light of the current debate on the impact of our current food system on climate changeand related mitigation strategies, addressing the acceptance of sustainability aspects within consumerbehavioral issues is of vital importance. However, the field remains mute on how those strategies canbe designed and employed effectively to stimulate sustainable food consumption behavior. Immersivenarrative design is a promising approach to engaging consumers in this context. Within this study, weshed light on how to create immersive, impactful, interactive narratives in augmented reality (AR)together with consumers. We propose a novel approach to how those stories can be planned, utilizingparticipatory design methods. Within a step-wise process, we develop the storyboard together withconsumers. In the next step, we evaluate multiple approaches with AR application developers onhow this storyline can be enhanced in AR considering the perspective of various stakeholders likedevelopers, behavioral scientists, and consumers. Finally, we propose a conceptual framework for howimmersive narratives can be designed and validated in a collaborative, multidimensional approachfor impactful AR narrative content designs to stimulate sustainable food behavior for consumers.
In het postdoc-onderzoek gaat Dr. Machteld van Lieshout, hogeschooldocent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en onderzoeker in het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) en het onderzoekscentrum van Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool (HHs), kennis ontwikkelen over de wijze waarop persoonsgerichte mHealth ingezet kan worden ter bevordering van een gezonde(re) leefstijl van kwetsbare groepen. Dit is zeer belangrijk omdat mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een niet-Nederlandse achtergrond een veel groter risico hebben op leefstijl-gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De huidige mHealth leefstijl-activatie-tools sluiten onvoldoende aan op de wensen, behoeften en mogelijkheden van kwetsbare groepen (hier: jonge moeders en Hindoestanen) om het risico te verlagen. Het project bestaat uit vier, deels in de tijd overlappende, fasen gericht op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kunnen kwetsbare doelgroepen gemotiveerd worden tot een gezonde(re) leefstijl middels een in co-creatie ontwikkelde mHealth leefstijl-activatie-tool? Binnen het project is een grote verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs. Het project draagt bij aan de kennisagenda’s van het platform Kwaliteit van Leven: Mens en Technologie van de HHs, SPRONG Vitale Delta, alsmede aan de NWA-route Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling. De opgedane kennis vloeit rechtstreeks terug naar het onderwijs en werkveld. Deelonderzoeken zullen aangeboden worden als praktijkopdrachten in het reguliere curriculum. De ontwikkelde mHealth tool zal tevens ter beschikking worden gesteld aan de kwetsbare doelgroepen en het werkveld. Met haar achtergrond als voedingswetenschapper, haar ruime multidisciplinaire project- en onderzoekservaring en netwerk in binnen- en buitenland is Machteld de juiste kandidaat voor dit postdoc-onderzoek. Machteld wordt in dit onderzoek bijgestaan door de lector GLSO en het hoofd van het onderzoekscentrum van Voeding & Diëtetiek en de hierbij aangesloten onderzoeksgroepen. Daarnaast is een groot netwerk beschikbaar van samenwerkingspartners betrokken bij de thematiek van deze aanvraag.