European Union’s vulnerability to climate change stretches far beyond its borders because many of its economic sectors, such as meat and dairy, use raw materials sourced from far afield. Cross-border climate vulnerability is a relatively new subject in scientific literature, while of high societal and economic relevance. We quantify these climate vulnerabilities with a focus on drought risk and assessed them for 2030, 2050, 2085 and for RCP 2.6 and 6.0 climate scenarios. Here we find that more than 44% of the EU agricultural imports will become highly vulnerable to drought in future because of climate change. The drought severity in production locations of the agricultural imports in 2050 will increase by 35% compared to current levels of drought severity. This is particularly valid for imports that originate from Brazil, Indonesia, Vietnam, Thailand, India and Turkey. At the same time, imports from Russia, Nigeria, Peru, Ecuador, Uganda and Kenya will be less vulnerable in future. We also report that the climate vulnerabilities of meat and dairy, chocolate (cocoa), coffee, palm oil-based food and cosmetic sectors mainly lie outside the EU borders rather than inside.
MULTIFILE
Background: Our aim was to identify dietary patterns by the level of maternal education that contribute to BMI, fat mass index (FMI), and fat-free mass index (FFMI) in children at age 5 and to assess if these dietary patterns are related to BMI at age 10. Methods: Per group (low/middle/high level), Reduced Rank Regression (RRR) was used to derive dietary patterns for the response variables BMI z-score, FMI, and FFMI in 1728 children at age 5 in the Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) cohort. Regression analyses were then used to determine the association with BMI at age 10. Results: In each group, pattern 1 was characterized by its own cluster of food groups. Low: water/tea, savory snacks, sugar, low-fat meat, and fruits; middle: water/tea, low-fat cheese, fish, low-fat dairy, fruit drink, low-fat meat, and eggs; and high: low-fat cheese, fruits, whole-grain breakfast products, and low-fat and processed meat. Additionally, in each group, pattern 1 was positively associated with BMI z-scores at age 10 (low: β ≤ 0.43 [95% CI ≤ 0.21; 0.66], p < 0.001, middle: β ≤ 0.23 [0.09; 0.36], p ≤ 0.001, and high: β ≤ 0.24 [0.18; 0.30], p < 0.001). Conclusions: The dietary patterns stratified by the level of maternal education are characterized by different food groups. But in all the groups, pattern 1 is positively associated with BMI at age 10.
MULTIFILE
Dominante onderwijsbenaderingen zien de school als plaats waar je wordt voorbereid op later. Echter, de student leeft nu en in een complexe wereld waarin voorbereiding nooit af is. Wat betekent dat inzicht voor de docent-student-relatie?Doel Met dit onderzoek willen we bijdragen aan een verdere emancipatie van de leerling. Dit behelst dat we ruimte willen vergroten voor de existentiële vragen en ervaringen die de leerling bezig houden en de wijze waarop ze al op jonge leeftijd actief kunnen bijdragen aan de samenleving. Door dit te verbinden aan de rol van de leraar en praktijkervaringen van leraren leggen we de focus op de docent-student-relatie. Resultaten Koen verdedigt op 24 juni 2022 zijn proefschrift "Pedagogy of entanglement: a response to the complex societal challenges that permeate our lives" ("Pedagogiek van verstrengeling: een antwoord op de complexe maatschappelijke uitdagingen die ons leven doordringen…") aan de Universiteit Utrecht. Populaire samenvattingen van zijn proefschrift zijn te vinden onder deze links: populaire samenvatting Nederlands en populaire samenvatting Engels. De wetenschappelijke samenvattingen zijn eveneens te downloaden (zie hieronder). Een pdf of fysieke versie van het proefschrift zijn op te vragen bij Koen (k.r.wessels@uu.nl) Eerdere impressies van zijn onderzoek: Digitale HU-lezing juni 2020 en/of Podcast september 2020 rondom thema "Verstrengeling". Looptijd 01 maart 2018 - 28 februari 2022 Aanpak In de context van het onderzoek gaan we samen met docenten op zoek naar nieuwe manieren om leerlingen en de eigen rol als docent te zien. Hiertoe doet Koen biografische interviews en focusgroepen met een groep docentonderzoekers. Ook doet Koen literatuurstudie en bouwt hij voort op casuïstiek afkomstig uit zijn eigen projectmatige werk in het onderwijsveld verbonden aan De Bildung Academie.
The growing awareness of consumers of the increasing problem with livestock and meat production due to the high nitrogen emissions and the related impact on climate change drives consumption of plant based vegetarian alternatives. Similarly there is also an increasing demand for animal-free, eco-friendly alternative vegan leather. Consequently there has been significant interest in developing leather-like vegan materials from multiple plant sources, such as mango, pineapple and mushroom based materials. However, the commercialization and the growth of sustainable vegan leather production is hampered significantly by the difficulty of achieving the needed quality for the various consumer products as well as the high prices of the vegan alternatives. In the Growing Leather project two SMEs, BioscienZ and B4Plastics, will combine forces with Avans University of Applied Sciences to develop vegan leather from the mushroom based material called mycelium. BioScienZ is a biotech company with strong expertise and capacity to produce low-cost and consistent quality mycelium. B4Plastics is a material development company, with strengths in designing and distributing eco-plastic products. In this project Avans University will use several mycelium types (produced by BioscienZ), and with the guidance of B4Plastics, it will test various additives under many different conditions, to ultimately develop an environmentally friendly, vegan material that will have comparable material characteristics to animal leather and is competitive in price.
Weipermeaat is een reststroom vanuit de zuivelindustrie en heeft op basis van zijn samenstelling een lage waarde in de veevoermarkt maar biedt wel perspectieven voor de basischemie: het bevat grote hoeveelheden suikers (lactose). Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol. De gist Kluyveromyces marxianus kan efficiënt lactose omzetten in ethanol waarbij tevens single cell protein (SCP) wordt geproduceerd. In dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waarin oplossingen worden onderzocht voor de bestaande praktische uitdagingen bij de productie van ethanol op weipermeaat waaronder een hoge zoutconcentratie. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de toepassing van bijproducten. Op basis van de resultaten zal een evaluatie van de business case plaatsvinden waarbij zowel ethanol productie als de verhoging van de nutritionele restwaarde door SCP-productie wordt meegenomen. In het samenwerkingsverband is deskundigheid aanwezig in de hele keten vanaf de weipermeaat reststromen (Looop BV) en fermentatie met gisten (HAN BioCentre) tot aan toepassing (Beethanol BV en de Fachhochschule Münster). Het project zal deels worden uitgevoerd door studenten vanuit de HAN University of Applied Science.