Background and aims: Observational data indicate that diets rich in fruits and vegetables have a positive effect on inflammatory status, improve metabolic resilience and may protect against the development of non-communicable diseases. Nevertheless, experimental evidence demonstrating a causal relationship between nutrient intake (especially whole foods) and changes in metabolic health is scarce. This study investigated the pleiotropic effects of sulforaphane from broccoli sprouts, compared to pea sprouts, on biomarkers of endothelial function, inflammation and metabolic stress in healthy participants subjected to a standardized caloric challenge.Methods: In this double-blind, crossover, randomized, placebo-controlled trial 12 healthy participants were administered 16 g broccoli sprouts, or pea sprouts (placebo) followed by the standardized high-caloric drink PhenFlex given to disturb healthy homeostasis. Levels of inflammatory biomarkers and metabolic parameters were measured in plasma before and 2 h after the caloric overload.Results: Administration of broccoli sprouts promoted an increase in levels of CCL-2 induced by caloric load (p = 0.017). Other biomarkers (sICAM-1, sVCAM-1, hs-CRP, and IL-10) individually showed insignificant tendencies toward increase with administration of sulforaphane. Combining all studied biomarkers into the systemic low-grade inflammation score further confirmed upregulation of the inflammatory activity (p = 0.087) after sulforaphane. No significant effects on biomarkers of metabolic stress were detected.Conclusion: This study has demonstrated that sulforaphane facilitated development of a mild pro-inflammatory state during the caloric challenge, which could be suggestive of the onset of the hormetic response induced by this phytonutrient. The use of integrative outcomes measures such as the systemic low-grade inflammation score can be viewed as a more robust approach to study the subtle and pleiotropic effects of phytonutrients.Clinical trial registration:www.clinicaltrials.gov, identifier NCT05146804.Keywords: biomarkers; diet; glucoraphanin; hormesis; inflammation; nutrients; phenotypic flexibility; sulforaphane.
MULTIFILE
In dit artikel worden ontwikkelingen rond pesten in het Nederlandse onderwijs beschreven. Vanuit een systemisch perspectief op pesten, worden pesten en sociale veiligheid gedefinieerd. Het model Pesten op een continuüm tussen leren leven en overleven met kwetsbaarheid als gegeven, maakt duidelijk dat pesten en sociale veiligheid niet simpel elkaars tegenovergestelde zijn. Beide hebben kwetsbaarheid als bron. Die kwetsbaarheid vraagt om erkenning en beheer. Er wordt beschreven welke keuzes er in dat kader voor een school te maken zijn op micro-, meso- en macroniveau. In een conclusie wordt gesteld dat werken aan sociale veiligheid vooral werken aan vertrouwen is; een gezamenlijk leerproces waarin bijdragen mogelijk worden gemaakt van betrokkenen op verschillende niveaus. Sociale veiligheid is een van de mogelijke uitkomsten van parallelle processen die op ieder niveau geïnitieerd kunnen worden.
In een tijd waarin de wereld geconfronteerd wordt met een toenemende bevolking en de daaruit voortvloeiende behoefte aan voedsel, staat het lectoraat Eiwittransitie voor een uiterst relevante uitdaging. De groeiende vraag naar eiwitten en de noodzaak om onze consumptiegewoonten in balans te krijgen met natuur en onze gezondheid vormen de kern van de missie van dit lectoraat.
MULTIFILE