Dit onderzoek gaat over de vleesconsumptie van ouderen die in woonzorgcentrums wonen. Er is voor deze doelgroep gekozen omdat deze mensen niet op zichzelf wonen, en daarom wellicht minder mogelijkheden hebben om te kiezen voor vegetarisch eten. Bovendien is deze groep nog weinig onderzocht. Samenvatting van een stage afgerond bij het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken.
DOCUMENT
Online-informatievaardigheden: we gebruiken ze de hele dag door. Bijvoorbeeld als we op internet naar nieuws, een vegetarisch recept of inspiratie voor een volgende reis zoeken. Hoewel het zoeken en vinden van informatie op het internet een alledaagse bezigheid is, blijkt toch dat het een lastige vaardigheid is, zeker in het onderwijs. Tegen welke problemen lopen studenten aan als zij naar informatie zoeken op het internet? Waar moet je als docent rekening mee houden? Kun je studenten hierin begeleiden? Antwoord op onder andere deze vragen vind je in deze publicatie van het Lectoraat Teaching Learning & Technology, zodat je in 7 minuten weer bent 'bijgepraat' over online informatievaardigheden in het onderwijs.
DOCUMENT
This booklet outlines a 'court case' about shaming someone's food choices. Dit boekwerk behandelt een 'rechtszaak' over het te schande maken van iemands voedselkeuzes.
DOCUMENT
Er is nog weinig bekend over hoe gezinnen met jonge kinderen beslissingen nemen over de avondmaaltijd, en hoe wordt bepaald hoeveel en welk type eiwit wordt geconsumeerd. Zijn kinderen zich bijvoorbeeld bewust van vegetarische opties, vragen ze hier actief om – of juist niet – of zijn ze doorgaans minder betrokken bij de avondmaaltijd? En wie neemt binnen het gezin de uiteindelijke beslissing over wat er wordt gegeten? Is dat degene die de boodschappen doet, degene die kookt, of is het een gezamenlijk besluit van het gezin als geheel? Om hier meer inzicht in te geven, richt dit onderzoek zich op de manier waarop gezinnen samen de avondmaaltijd vormgeven.
DOCUMENT
Vlees eten is geworteld in onze eetcultuur. Het minderen van vlees vraagt tijd. Ondanks campagnes die plantaardige diëten promoten eet volgens CBS nog zo’n 95% van de Nederlanders vlees, en de meeste daarvan doen dat meerdere keren per week als een stukje vlees bij de maaltijd. Om op kortere termijn een verschil te maken, zal het stimuleren van consumentenkeuzes voor duurzaam geproduceerd vlees in belangrijke mate bijdragen aan “minder en beter”. Dit vraagt om specifieke tactieken, wetende dat consumenten in hun gedrag niet altijd doen dan wat hun intentie is met betrekking tot duurzaamheid: de wil is er, maar vertaalt zich onvoldoende in koopgedrag. Om dit te overkomen zijn marketinginterventies nodig die de capaciteit, gelegenheid en motivatie van consumenten verhogen/versterken. Deze rapportage bevat de resultaten – op hoofdlijnen – van een kwalitatief onderzoek, waarin types en empathy maps van verschillende consumententypen en hun meest onderscheidende variabelen in kaart zijn gebracht.
DOCUMENT
In dit rapport bespreken we de uitkomsten van een enquête onder ouderen en een enquête onder jongeren (totaal 200 respondenten), over hoe zij kijken naar de supermarkt: hoe doen zij boodschappen, wat vinden ze belangrijk aan de supermarkt, en hoe zien ze de supermarkt in de toekomst?
DOCUMENT
In het voorjaar van 2023 liep Amy Klaassen, studente Biologie, Voeding en Gezondheid, twee maanden stage bij het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken. In die tijd heeft ze een aantal blogs geschreven die we in dit document bundelen. De eerste drie zijn gebaseerd op data die is verzameld in het voormalige pand van Flevo Campus (in Almere Centrum) en tijdens de inauguratie van de lector Stedelijke Voedselvraagstukken. Het laatste is een beschrijving van een bezoek aan een internationale conferentie.
DOCUMENT
Routines spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven, ook als het om voedsel gaat. Vaste gewoonten zijn belangrijk in ons soms drukke leven, in een omgeving waarin keus te over is. Dit betekent dat als we gezonder en duurzamer willen eten, we gezonde en duurzame voedselroutines moeten ontwikkelen die ingebed zijn in onze dagelijkse activiteiten en omgeving: routines ontslaan ons immers van de verplichting steeds bewust de ‘juiste’ keuze te maken, omdat de keuze zelf routine is geworden. De opdracht die Dr. Esther Veen zich met het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken heeft gesteld is om inzicht te krijgen in de voedselroutines van de Almeerse bevolking, en om beter te begrijpen hoe en waarom ze veranderen. Die inzichten zijn essentieel om mensen te helpen gezondere of duurzamere voedselpatronen te ontwikkelen. Deze rede bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt de theoretische basis uiteengezet. Daarna wordt de thematische focus van dit lectoraat gepresenteerd. Het laatste deel bevat kort de werkwijze.
DOCUMENT
Almere wordt vaak beschreven als een smeltkroes van culturen. Deze diversiteit zie je ook steeds meer terug in het Almeerse voedsellandschap. Over de manieren waarop Nederlanders, met of zonder migratieachtergrond, in aanraking komen met deze cultureel diverse voedselomgeving is echter weinig bekend. Staan Almeerders open voor smaken en keukens uit andere landen en culturen? Kunnen zij de producten en gerechten waarmee zij zich identificeren (of die ze gewoon graag eten) makkelijk vinden in het horeca- en winkelaanbod? En is men thuis gevarieerder gaan eten door culinaire ontdekkingen buiten de deur?
DOCUMENT