Onderzoeksrapport over de groei van de loopsport in de afgelopen decennia, met bijzondere aandacht voor de versnelling in deze groei sinds 2000 en veel cijfermateriaal over de huidige loopsportmarkt. Geschreven in opdracht van de Atletiekunie.
PURPOSE: Several studies have reported seasonal variation in intake of food groups and certain nutrients. However, whether this could lead to a seasonal pattern of diet quality has not been addressed. We aimed to describe the seasonality of diet quality, and to examine the contribution of the food groups included in the dietary guidelines to this seasonality.METHODS: Among 9701 middle-aged and elderly participants of the Rotterdam Study, a prospective population-based cohort, diet was assessed using food-frequency questionnaires (FFQ). Diet quality was measured as adherence to the Dutch dietary guidelines, and expressed in a diet quality score ranging from 0 to 14 points. The seasonality of diet quality and of the food group intake was examined using cosinor linear mixed models. Models were adjusted for sex, age, cohort, energy intake, physical activity, body mass index, comorbidities, and education.RESULTS: Diet quality had a seasonal pattern with a winter-peak (seasonal variation = 0.10 points, December-peak) especially among participants who were men, obese and of high socio-economic level. This pattern was mostly explained by the seasonal variation in the intake of legumes (seasonal variation = 3.52 g/day, December-peak), nuts (seasonal variation = 0.78 g/day, January-peak), sugar-containing beverages (seasonal variation = 12.96 milliliters/day, June-peak), and dairy (seasonal variation = 17.52 g/day, June-peak).CONCLUSIONS: Diet quality varies seasonally with heterogeneous seasonality of food groups counteractively contributing to the seasonal pattern in diet quality. This seasonality should be considered in future research on dietary behavior. Also, season-specific recommendations and policies are required to improve diet quality throughout the year.
"In ons onderzoek richten we ons op manieren om de groep die leidt aan energiearmoede (plm. 7% van de Nederlandse bevolking, met name in Noord-Nederland) mee te laten doen in de energietransitie. Kort gezegd spreken we van energiearmoede als mensen een laag inkomen hebben en daarvan een groot deel aan #energiekosten moeten betalen. Mensen die in een huis wonen dat veel energie vraagt (bijvoorbeeld vanwege slechte isolatie) en die niet in staat zijn daarin te investeren, zitten echter ook in een moeilijke situatie, omdat zij niet in staat zijn potentiële energiearmoede af te wenden door hun huis te verduurzamen. Beide groepen kunnen niet of niet voldoende meekomen met de energietransitie waar we middenin zitten. Deze energietransitie dreigt dus de tweedeling tussen de have’s en de have-not’s te vergroten.
LINK