Stelt een eerstelijnsdiëtist een diëtistische diagnose? Gebruikt ze nutritional assessment? Stelt ze SMARt-doelen op? Het lectoraat Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht deze en andere vragen in het DIEET-project.
Een gezond en duurzaam dieet begint bij een gezonde voedingsbodem. Tijd voor een beter begrip van microscopisch leven, de stille regisseurs van de duurzame transitie. Wat is het effect van een plantaardig dieet op ons eigen darmmicrobioom en het bodemleven? En is microscopisch leven de ideale alternatieve bron van eiwitten? Micro-organismen zijn niet alleen belangrijk voor gezond voedsel uit een gezonde bodem, maar zijn zelf ook een belangrijke bron van eiwitten. Hoe kunnen microben de transitie naar een duurzaam dieet versnellen? Hoe zorgen we dat de transitie niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een gezonder dieet.De Koplopers over de eiwittransitieIn een tweeluik van De Koplopers onderzoeken we de eiwittransitie grondig. Deze eerste aflevering richt zich op de psychologische en politieke hindernissen die we tegenkomen op de weg naar een dieet rijk aan plantaardige eiwitten.Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van de koplopers leren?
LINK
Background: Malnutrition is an important cause of the excessive morbidity and mortality rate of dialysis patients. Frequent nocturnal home hemodialysis (NHHD) has many benefits compared with conventional thrice-weekly hemodialysis (CHD), due to the virtual absence of dietary restrictions and a much higher overall dialysis efficiency. In this observational study, we investigated whether these benefits of NHHD translate into an improved nutritional intake, with a special emphasis on protein intake. Methods: We prospectively assessed the effect of the transition of CHD to NHHD on nutritional intake (5-day dietary intake journal), normalized protein catabolic rate, and anthropometric parameters in 15 consecutive patients who started NHHD in our center between 2004 and 2009 and completed at least 8 months of follow-up. Data were collected before the transition from CHD to NHHD and 4 and 8 months after the transition. Results: Protein intake, as measured by both dietary intake journal and normalized protein catabolic rate, increased significantly after the transition from CHD to NHHD. Accordingly, phosphate intake increased significantly; however, serum phosphate levels did not increase, despite negligible phosphate binder use during NHHD. Body mass index and upper arm muscle circumference did not change significantly. Conclusion: The transition from CHD to NHHD has a positive effect on nutritional intake, in particular, protein intake. NHHD should be considered in malnourished patients on CHD. © 2012 National Kidney Foundation, Inc.