The catalytic oxidation of potato starch by [MnIV2 (μ-O)3(tmtacn)2][H2O](CH3COO)2 (Mncat, with tmtacn =1,4,7-trimethyl-1,4,7-triazacyclononane) with H2O2, was recently introduced as a promising alternative to ubiquitous sodium hypochlorite (NaOCl). Here, we report an in-depth investigation into interactions of the catalyst with the starch granule. Pitted starches obtained by pre-treatment with high-frequency ultrasound (HFUS) were shown to result in a uniquely homogeneous oxidation. To study this further, fractionation of oxidised potato starch was done which showed a preference for the oxidation of smaller granules with a higher relative surface area. This result was corroborated by chemical surface gelatinisation of fractionated granules. These studies showed that the inside of the granules was oxidised, but that Mncat had a moderate preference for oxidation of the periphery. Together, these results allow for a better understanding of oxidation of starch by Mncat and how it differs from NaOCl oxidation making further optimisation of the process possible.
The invention relates to the use of modified starch obtainable by treating amylose containing starch in aqueous medium with an enzyme from the group of the α-1,4-α-1,4-glucosyl transferases (EC 2.4.1.25) or an enzyme the activity of which corresponds to that of enzymes from the group just mentioned, as an agent for forming a thermoreversible gel. The invention also relates to products in the form of a thermoreversible gel having as gel-forming substance a modified starch as defined. The invention further relates to the use of a modified starch as defined in the form of an aqueous solution.
LINK
Kijkend naar de ontwikkelingen in de medische en farmaceutische zorg, concludeer ik dat het belang van innovaties niet altijd in overeenstemming is met de snelheid waarmee die innovaties hun plek krijgen in het standaardhandelingsarsenaal van zorgverleners. Veranderingen in de zorg gaan vaak langzaam en doorbraken worden slecht herkend. De vraag is hoe dit komt. Er blijken vele factoren van invloed op het mogelijke succes van een innovatie. Van groot belang is het inzicht dat innoveren meer is dan iets bedenken en dan maar aannemen dat het wel zal worden opgepikt door de (potentiële) doelgroep. Het aan de man brengen (‘dissemineren’) van de innovatie is mede bepalend voor een succesvolle implementatie. In de farmaceutische zorg is voor deze overbruggingsfunctie een belangrijke rol weggelegd voor de farmakundige. Mijn lectoraat, dat is gekoppeld aan de opleiding Farmakunde, zal zich bezighouden met het onderzoek naar het proces om farmaceutische innovaties te dissemineren. In deze openbare les licht ik de context en consequenties van dit onderzoeksthema nader toe. Ik begin met een uitleg van de farmakundige en diens toegevoegde waarde in het werkveld (hoofdstuk 1), en vervolg met een korte beschrijving van recente veranderingen binnen de zorg (hoofdstuk 2). In het begeleiden van die veranderingen ligt een belangrijke meerwaarde van de farmakundige, en de missie van dit lectoraat. Daarna (hoofdstuk 3) beschouwen we het innoveren in de (farmaceutische) gezondheidszorg in meer detail. Hoofdstuk 4 geeft diverse handvatten voor het kiezen van de juiste interventies om de afstand tussen de innovator en de toekomstige gebruiker te overbruggen en zodoende de toegang voor de gebruiker tot de innovatie te verbeteren. De keuze van de onderzoekslijnen van mijn lectoraat, zoals in hoofdstuk 5 beschreven, is daarvan afgeleid
The European eel (Anguilla anguilla) is a delicacy fish and an integral part of the Dutch culinary history. However, the stock of adult eel has decreased significantly due to a precipitous recruitment of glass eel fall. This relates to multiple factors including obstacles in migration pathways, loss of habitat and chemical pollution. Consequently, Anguilla anguilla has become a critically endangered species and is protected under European legislation. One possible solution, explored on laboratory scale, is the captive reproduction of eels and growth of glass eel in aquaculture. A big challenge of this technique is the limiting aspect of possible nutrients for the eels in the larval stage, as the diet must be delivered in micrometric capsules (< 20 µm) with a high protein content. Such diets are not yet available on the market. Electrohydrodynamic atomization (EHDA) is a novel option to prepare a micro-diet suitable for eel larvae. EHDA is especially interesting for its narrow size distribution capabilities and for applications which require submicrometric sizes. This project aims to evaluate the use of EHDA to produce high protein content micrometric size capsules for feeding larval eels. If successful, this would assist in the captivity production of glass eel and to make the eel culture independent of wild catches, restoring the culinary market. The project will be conducted in two phases. Firstly, tests will be conducted to evaluate the necessary conditions of the capsules using EHDA. Subsequently, the obtained capsules will be tested as feed for eel larvae. The main objective is to favour the development of a more sustainable eel culture, regarding the possibilities of investigating the current fish in natura option and exchanging it for a captivity one.