Onderzoeksuitkomsten van het Saxion-project Materialen in Ontwerp, thema Milieubewust verpakken. SP Packaging (Enschede) heeft zich gespecialiseerd in flexibele non-food verpakkingen. De markt vraagt naar milieuvriendelijkere vervangers voor de huidige verpakkingsmaterialen, zoals de kunststoffen PP, PE en PVC. In het project is onderzoek gedaan naar verkrijgbare milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Leveranciers zijn benaderd, beurzen zijn bezocht en materialen zijn onderzocht. Generiek heeft het project een interactief schema opgeleverd, waarin alle verschillende eigenschappen van de milieuvriendelijke en de huidige materialen worden weergegeven en waardoor eenvoudig een keus gemaakt kan worden uit de beschikbare materialen en hun eigenschappen. Per toepassingssituatie kan het schema worden aangepast om tot een eenvoudige keuze te komen. Specifiek voor SP Packaging is dit schema ook toegepast op basis van een vooraf opgesteld programma van eisen. Er is gebleken dat het gewenste materiaal voor SP Packaging op dit moment nog niet op de markt is, de beperkingen waarover de verschillende materialen beschikken zijn nog te groot om direct toe te passen in de bestaande productie. Noodzakelijke productie aanpassingen, bijzondere voorwaarden voor opslag en transport van het materiaal en het niet in alle opzichten geschikt zijn voor flexibele presentatie verpakkingen vormen de huidige bottle-necks. In een brainstormsessie en uit de vervolg ontwerpsessies zijn diverse concepten bedacht, die potentie hebben. De bestaande concepten en wijze van verpakken en aanbieden aan de klant zullen hierdoor wel ingrijpend veranderen. De conslusie van het onderzoek voor SP Packaging is dat er op dit moment geen materiaal op de markt is dat de huidige kunststoffen voldoende zou kunnen vervangen. Er zijn concepten aangereikt hoe met de nieuwe materialen om te gaan d.m.v. andere verpakkingsconcepten en andere methoden van aanbieden aan de klant.
MULTIFILE
ALIFE The “all-in-one” method to measure the Total Dietary Fibre content was implemented at the Hanze University of Applies Sciences. Wholemeal bread and crackers showed the expected % of TDF (approx. 6 and10 %, respectively). Enzymatic treatment with a novel starch-modifying enzyme clearly resulted in an increased TDF content of starch from 1.6% to approx. 27%. Due the limited amount of sample material and low ash-content of starch, ash values were abberant. In the near future, on-going research will reveal whether the MWSDF+IDF of these enzymatically modified starches also possess any prebiotic activity and stimulate growth of probiotic bacteria.
DOCUMENT
ALIFE:The “as eaten” method to measure the Total Dietary Fibre content was implemented at the Hanze University of Applied Sciences (WP 4). The enzymatic treatment with the GtfB enzyme clearly resulted in an increased fibre content of starch from 1.6% to approx. 20% (fig A). When using this modified starch (“as eaten” treated) in an incubation with colon bacteria we see a similar pattern as when using FOS and GOS (fig B). The qPCR results indicate a significant stimulation of the growth of gut bacteria by the GtfB modified starch, as shown by the relative increase of Bacteroides and to a lesser extent Lactobacilli (fig.C). The prebiotic effect remains to be evaluated.
DOCUMENT