Accepted abstract to present at the CSCMP European Research Seminar (ERS 2024) on Logistics & SCM, to be held on June 20-21, 2024, in Warsaw, Poland.
DOCUMENT
Dit document bevat in grote lijnen de opzet van ZAP. Binnen Zernike Advanced Processing (ZAP) wordt de mogelijkheid gecreëerd voor het uitvoeren van opschalingsexperimenten op het gebied van bioprocestechnologie en groene chemie.
DOCUMENT
In dit artikel wordt het belang aangegeven van onderzoeksvaardigheden in het HBO. Met de komst van de lectoraten en de nieuwe positionering van het HBO is het belangrijk om een antwoord te vinden hoe het onderzoek binnen het HBO vorm gegeven moet worden. Hierbij wordt gekeken naar de bruikbaarheid van verschillende onderzoeksmethoden en naar rollen die een student binnen een curriculum in het onderzoek kan hebben. Dit artikel is een bijdrage van de lectoraten Ambient Intelligence van Saxion, Hogeschool van Amsterdam en Fontys aan NIOC 2011 en is verschenen in de Proceedings van NIOC 2011.
MULTIFILE
De wereldbevolking groeit van 7 miljard nu naar 9 miljard in 2040. De productiegroei van voedsel loopt hierop flink achter. Uit onderzoek van de FAO in 2011 komt naar voren dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat, ruim een derde van de voedselproductie. Binnen de EU gooien we 20% van het totaal voor de EU inwoners geproduceerde voedsel weg, inclusief het onvermijdbare verlies. Dat komt neer op 173 kg per EU inwoner per jaar. Ongeveer de helft daarvan wordt weggegooid in de productieketen tot en met de supermarkt. Agri-food reststromen zijn te vinden bij de voedselindustrie, boeren, veilingen, supermarkten etc. Die worden momenteel laagwaardig verwerkt in diervoeder, compost, potgrond, vergisting etc. Hoogwaardig verwerken gebeurt zelden, bv via de Voedselbank of de Verspillingsfabriek (soepen etc.). Dit project heeft primair als doel om reststromen vanuit de food industrie hoogwaardig te verwaarden, met 3D food printing als primaire technologie. 3D food printing is in 2006 ontstaan en sinds 2016 in een stroomversnelling gekomen. (Michelin) chefs, chocolatiers, patissiers, fooddesigners en catering hebben deze nieuwe techniek nu omarmd. Vanuit de voedselindustrie is er ook veel belangstelling, met name voor industriële toepassing en voorgevulde cartridges. Daarmee kan het Nespresso businessmodel voor een doorbraak in 3Dfoodprinting zorgen, een goedkope 3Dprinter voor consumenten waarbij verdiend wordt aan de cartridges. Belangrijk dus om toepassingen te vinden die de mogelijkheden van 3D food printing voor verwaarding van reststromen volop benutten.
Our unilateral diet has resulted in a deficiency of specific elements/components needed for well-functioning of the human body. Especially the element magnesium is low in our processed food and results in neuronal and muscular malfunctioning, problems in bone heath/strength, and increased chances of diabetes, depression and cardiovascular diseases. Furthermore, it has also been recognized that magnesium plays an important role in cognitive functioning (impairment and enhancement), especially for people suffering from neurodegenerative diseases (Parkinson disease, Alzheimer, etc). Recently, it has been reported that magnesium addition positively effects sleep and calmness (anti-stress). In order to increase the bioavailability of magnesium cations, organic acids such as citrate, glycerophosphate and glycinate are often used as counterions. However, the magnesium supplements that are currently on the market still suffer from low bio-availability and often do not enter the brain significantly.The preparation of dual/multiple ligands of magnesium in which the organic acid not only functions as a carrier but also has synergistically/complementary biological effects is widely unexplored and needs further development. As a result, there is a strong need for dual/multiple magnesium supplements that are non-toxic, stable, prepared via an economically and ecologically attractive route, resulting in high bioavailability of magnesium in vivo, preferably positively influencing cognition/concentration
Mobiele netwerken vormen een drijvende kracht achter de digitalisering van onze samenleving en het verdienvermogen in alle sectoren van de economie, van industrie en energie tot logistiek en zorg. Nederlandse bedrijven zien grote kansen in 6G netwerktechnologie en toepassingen die vanaf 2030 op de markt komen. De gerichte ontwikkeling van 6G kan daarnaast sterk bijdragen aan de Nederlandse en Europese ambities op het gebied van digitale autonomie en duurzaamheid.
Centre of Expertise, part of Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Breda University of Applied Sciences, +3
Lectorate, part of NHL Stenden Hogeschool