KNAW – minisymposium ‘Aardbevingsbestendige woningen’ 24 maart 2020Ondanks absentie van het symposium door de Corona crisis is dit boekje samengesteld voor digitale verzending en het drukken van een papieren versie.
DOCUMENT
De opleiding Pedagogiek heeft zich in de afgelopen jaren vooral gericht op didactische inzet van video in het kader van het vormgeven aan activerende didactiek. Aanleiding voor de tweede iteratie van het herontwerp zijn de aanbevelingen die voortvloeien uit de resultaten van de eerste iteratie. Ook ziet de betrokken pionier als docent de kans om tijdens lessen interactiever met de studenten aan het werk te gaan door het beredeneerd inzetten van weblectures. En docenten willen hiermee studenten faciliteren en activeren om in eigen tijd en op een zelfgekozen plaats de benodigde kennis te verwerven. De centrale vraag was hoe het didactisch ontwerp van onderwijseenheid ‘Literatuurstudie’ als onderdeel van de conceptuele leerlijn in jaar 1, blok 3 in de opleiding Pedagogiek eruit ziet. Een ontwerp waarin beoogd wordt met de inzet van weblectures en een andere invulling van contacttijd bij te dragen aan activering van de student en versterking van de interactie tussen docent en student. Hierbij voelt de docent zich eigenaar van het ontwerp en acht zich ook in staat het ontwerp in de praktijk te realiseren.
DOCUMENT
Het belang van groente en fruit als onderdeel van een gezond voedingspatroon wordt telkens weer bevestigd in wetenschappelijke studies. Zo is er overtuigend bewijs dat verhogen van de groente en fruitconsumptie leidt tot een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Ook relaties met andere ziekten worden steeds meer gelegd. De voedingswaarde van groenten en fruit zelf wordt echter nauwelijks gemeten. Waarom gebeurt dat niet? Zowel bij bedrijven als consumenten is de behoefte aan transparante en betrouwbare informatie over voedingsstoffen in de laatste jaren sterk toegenomen. De meeste bedrijven in de akkerbouw, tuinbouw en food weten dat de voedingswaarde van groente varieert. Tot nu toe is daar onvoldoende grip op. Waarom niet? Het meten van inhoudsstoffen is erg kostbaar. Dat is ook de belangrijkste reden dat het momenteel nauwelijks plaatsvindt. Voor de belangrijkste inhoudsstoffen kost het tussen de 100 en 400 euro per monster. Stel dat je 3 rassen wilt vergelijken, en je beperkt je tot 10 inhoudsstoffen, en doet een aantal herhalingsmetingen, dan kom je al snel boven de 10.000 euro. Dat kan geen bedrijf betalen. Er is dus een grote behoefte aan een goedkopere meetmethode. Doel van dit project is ontwikkeling en validatie van goedkope en betrouwbare meetmethoden voor de meest relevante inhoudsstoffen van groente. Dit maakt het structureel meten van de belangrijkste inhoudsstoffen (vitamines, mineralen en secondaire metabolieten) van een aantal modelgroenten mogelijk. Daarmee kunnen bedrijven die werken in de veredeling, teelt, ketencondities en verwerking van groente producten gaan leveren met gegarandeerde voedingswaarde.