The Dutch market for meat substitutes has grown steadily, however, their market share is still low, and meat consumption in the Netherlands is not decreasing. For a transition towards a more plant-based diet, understanding consumer motives regarding meat substitutes is important. The purpose of this study was to explore what motives lay behind the appropriateness of the use of meat substitutes in different usagesituations.
LINK
High consumption of animal-source foods, specifically meat, adversely affects human health and the environment. Dietary habits are shaped at younger ages and a reduction in meat consumption may be facilitated by the life course transitions in early adulthood, but studies are limited. This study among young Dutch adults aimed to describe their perceptions on the influence of life course transitions on meat consumption, barriers and enablers to reduce meat consumption, and strategies for reducing meat consumption. Barriers and enablers were grouped applying the COM-B model that includes capability, opportunity, and motivation. This quantitative cross-sectional study included a representative sample of 1806 young adults from two Dutch consumer panels who completed an online survey. Young adults frequently reported life course transitions, especially those related to moving house, to have decreased their meat consumption. Barriers and enablers to reduce meat consumption were identified for all three factors of the COM-B model. Important barriers included taste, perceived high prices of meat alternatives, and habits. In contrast, important enablers included care for the environment and animal welfare, enjoyment of smaller portions of meat and saving money. However, barriers and enablers largely differed by groups of meat consumption frequency. Self-perceived effective strategies for reducing meat consumption were price reduction of meat alternatives, recipes for vegetarian meals, and more attractive meat alternatives. The findings of this study are relevant for the development of targeted behaviour-change programmes including interventions in the physical and the social environment (like lowering prices and improving the offer of meat alternatives).
MULTIFILE
Whether going fully vegan or embracing a more ‘flexitarian’ lifestyle, consumers are switching to plantbased food options in ever-increasing numbers. With 9 billion people to feed in the world in 2050, there are many reasons why: from perceived benefits for people’s own health and wellbeing, to concerns about animal welfare and the environmental impact of meat farming, or just the desire to be ‘on trend’.Interview with Fred van de Velde, professor and researcher at HAS University of Applied Science.
LINK
Dominante onderwijsbenaderingen zien de school als plaats waar je wordt voorbereid op later. Echter, de student leeft nu en in een complexe wereld waarin voorbereiding nooit af is. Wat betekent dat inzicht voor de docent-student-relatie?Doel Met dit onderzoek willen we bijdragen aan een verdere emancipatie van de leerling. Dit behelst dat we ruimte willen vergroten voor de existentiële vragen en ervaringen die de leerling bezig houden en de wijze waarop ze al op jonge leeftijd actief kunnen bijdragen aan de samenleving. Door dit te verbinden aan de rol van de leraar en praktijkervaringen van leraren leggen we de focus op de docent-student-relatie. Resultaten Koen verdedigt op 24 juni 2022 zijn proefschrift "Pedagogy of entanglement: a response to the complex societal challenges that permeate our lives" ("Pedagogiek van verstrengeling: een antwoord op de complexe maatschappelijke uitdagingen die ons leven doordringen…") aan de Universiteit Utrecht. Populaire samenvattingen van zijn proefschrift zijn te vinden onder deze links: populaire samenvatting Nederlands en populaire samenvatting Engels. De wetenschappelijke samenvattingen zijn eveneens te downloaden (zie hieronder). Een pdf of fysieke versie van het proefschrift zijn op te vragen bij Koen (k.r.wessels@uu.nl) Eerdere impressies van zijn onderzoek: Digitale HU-lezing juni 2020 en/of Podcast september 2020 rondom thema "Verstrengeling". Looptijd 01 maart 2018 - 28 februari 2022 Aanpak In de context van het onderzoek gaan we samen met docenten op zoek naar nieuwe manieren om leerlingen en de eigen rol als docent te zien. Hiertoe doet Koen biografische interviews en focusgroepen met een groep docentonderzoekers. Ook doet Koen literatuurstudie en bouwt hij voort op casuïstiek afkomstig uit zijn eigen projectmatige werk in het onderwijsveld verbonden aan De Bildung Academie.
The growing awareness of consumers of the increasing problem with livestock and meat production due to the high nitrogen emissions and the related impact on climate change drives consumption of plant based vegetarian alternatives. Similarly there is also an increasing demand for animal-free, eco-friendly alternative vegan leather. Consequently there has been significant interest in developing leather-like vegan materials from multiple plant sources, such as mango, pineapple and mushroom based materials. However, the commercialization and the growth of sustainable vegan leather production is hampered significantly by the difficulty of achieving the needed quality for the various consumer products as well as the high prices of the vegan alternatives. In the Growing Leather project two SMEs, BioscienZ and B4Plastics, will combine forces with Avans University of Applied Sciences to develop vegan leather from the mushroom based material called mycelium. BioScienZ is a biotech company with strong expertise and capacity to produce low-cost and consistent quality mycelium. B4Plastics is a material development company, with strengths in designing and distributing eco-plastic products. In this project Avans University will use several mycelium types (produced by BioscienZ), and with the guidance of B4Plastics, it will test various additives under many different conditions, to ultimately develop an environmentally friendly, vegan material that will have comparable material characteristics to animal leather and is competitive in price.
Weipermeaat is een reststroom vanuit de zuivelindustrie en heeft op basis van zijn samenstelling een lage waarde in de veevoermarkt maar biedt wel perspectieven voor de basischemie: het bevat grote hoeveelheden suikers (lactose). Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol. De gist Kluyveromyces marxianus kan efficiënt lactose omzetten in ethanol waarbij tevens single cell protein (SCP) wordt geproduceerd. In dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waarin oplossingen worden onderzocht voor de bestaande praktische uitdagingen bij de productie van ethanol op weipermeaat waaronder een hoge zoutconcentratie. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de toepassing van bijproducten. Op basis van de resultaten zal een evaluatie van de business case plaatsvinden waarbij zowel ethanol productie als de verhoging van de nutritionele restwaarde door SCP-productie wordt meegenomen. In het samenwerkingsverband is deskundigheid aanwezig in de hele keten vanaf de weipermeaat reststromen (Looop BV) en fermentatie met gisten (HAN BioCentre) tot aan toepassing (Beethanol BV en de Fachhochschule Münster). Het project zal deels worden uitgevoerd door studenten vanuit de HAN University of Applied Science.