Eindrapport van het deelproject Veenmarktplaats. In het project is de afgelopen drie jaar (begin 2019-begin 2022) de waardecreatie en economische potentie onderzocht van verschillende natte teelten: lisdodde en cranberryteelt in combinatie met veenmos. De teeltaspecten van lisdodde zijn vastgelegd in de eindrapportage van het deelproject Paludicultuur. Binnen het project Veenmarktplaats lag de nadruk op de commerciële toepassing van lisdodde, vooral vanwege de marktvraag die tijdens dit project groeide vanwege duurzaamheidsambities van met name Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD). BGDD heeft ambitie om lisdodde toe te passen als isolatiemateriaal in de vorm van inblaasisolatie. De vraag is onder welke voorwaarden lisdoddeteelt voor inblaasisolatie een economisch rendabel verdienmodel kan vormen voor boeren en ketenpartijen.
MULTIFILE
Native potato starch is an excellent carrier of minerals due to its inherent ion exchange capacity. Mineral enrichment not only changes the nutritional value but also influences starch pasting and swelling properties. Hydrothermal treatments like annealing constitute a straightforward and green way to tune functional properties. Here, novel combinations of mineral enrichment and annealing were studied. Ion exchange was readily achieved by suspending starch in a salt solution at room temperature over 3 h and confirmed by ICP-OES. Annealing at 50 °C for 24 h using demineralized water or salt solutions strongly affected pasting, thermal, and swelling properties. The obtained XRD and DSC results support a more ordered structure with relative crystallinity increasing from initially 41.7% to 44.4% and gelatinization onset temperature increasing from 60.39 to 65.94 J/g. Solid-state NMR spectroscopy revealed no detectable changes after annealing. Total digestible starch content decreased after annealing from 8.89 to 7.86 g/100 g. During both ion exchange at room temperature and annealing, monovalent cations promoted swelling and peak viscosity, and divalent cations suppressed peak viscosity through ionic crosslinking. The presented combination allows fine-tuning of pasting behavior, potentially enabling requirements of respective food applications to be met while offering an alternative to chemically modified starches.
DOCUMENT
Er zijn uitspraken van cliënten die een bepaalde signaalwaarde hebben voor een coach en die alert maken op iets dat van belang kan zijn; die een ‘trigger’ vormen. Triggers doen een impliciet appel op een coach om iets te doen, hoe ambigu dat appel mogelijk ook is. Bijvoorbeeld als een cliënt het woord ‘moeten’ gebruikt en daarmee een norm hanteert, waarbij vaak onhelder is wat de norm is, wiens norm dat is, en waarop deze norm gebaseerd is. Of het woord ‘worden’ waarmee de cliënt demonstreert dat hij een wereld maakt waarin hem iets passief overkomt: “Ik word daar gek van!” Dit artikel is onderdeel van het Tijdschrift voor Coaching van uitgeverij Kloosterhof. Een digitaal overzicht van alle vakbladen en artikelen van Kloosterhof vind je terug op www.professioneelbegeleiden.nl
DOCUMENT