‘Wat is gezonde voeding?’ Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, zowel in de media als op het diëtistisch spreekuur. Bij het beantwoorden van deze vraag wijzen invloedrijke critici de autoriteit van de wetenschap af. Waarom wantrouwen mensen wetenschappelijke antwoorden? Waarom moet de diëtist uitleggen dat hij of zij de onderzoeken van de Gezondheidsraad volgt? Waarom zijn de adviezen van het Voedingscentrum problematisch geworden? LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/matthijs-fleurke-66279110/ https://www.linkedin.com/in/dorien-voskuil-9b27b115/
DOCUMENT
Cliënten, hun naasten en voedingsprofessionals (diëtisten en voedingskundigen) worden geconfronteerd met technologieën gericht op het verbeteren of behouden van gezondheid en/of kwaliteit van leven. Technologieën worden tevens ingezet om de efficiëntie en/of kosteneffectiviteit van zorg te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn beeldschermzorg en ziekte specifieke apps voor de smartphone. De perspectieven van alle betrokkenen in een praktijksituatie in de gezondheidszorg bepalen hoe technologieën gebruikt worden. In dit hoofdstuk worden verschillende perspectieven op technologie, gezondheid en zorg bediscussieerd en worden dilemma’s beschreven die hieruit kunnen ontstaan. Theorie en praktijk tonen het belang van bewust nadenken over de eigen, persoonlijke perspectieven op technologie, gezondheid, voeding en zorg en over perspectieven van anderen. Conclusie: diëtisten en voedingskundigen hebben de verantwoordelijkheid om sensitiviteit te ontwikkelen voor potentiële dilemma’s bij het gebruik van technologieën om daar in de praktijk zorgvuldig mee om te gaan.
DOCUMENT
De vergrijzing neemt toe en een van de belangrijkste zorguitdagingen die daarmee gepaard gaat, is de toenemende prevalentie en incidentie van fysieke en cognitieve beperkingen van oudere volwassenen. Deze fysieke beperkingen hebben grote invloed op de zelfredzaamheid en vergroten de kans op ziekten, vallen en institutionalisering. De belangrijkste oorzaken zijn onder andere sarcopenie, ondervoeding, osteoporose, neurologische aandoeningen en metabole ziekten zoals obesitas en diabetes type 2. Voeding speelt een essentiële rol in het voorkomen en behandelen van deze leeftijdgerelateerde aandoeningen. Voedingsstoffen kunnen op zichzelf invloed hebben op gezondheid of ziekte, maar ook het belang van voedingspatronen en daarbij behorende voedingskeuzes wordt de laatste jaren steeds meer onderzocht. Tevens is er een duidelijke interactie tussen voeding en beweging in de preventie en behandeling van oudere volwassen. Zo is de invloed van adequate eiwitinname bevestigd op krachttraining bij kwetsbare senioren. De laatste jaren is de interdisciplinaire samenwerking tussen de fysiotherapeut/kinesitherapeut en diëtist toegenomen. Deze samenwerking lijkt juist bij de populatie oudere volwassen waardevol en behoeft daarom meer aandacht bij geriatrische professionals. Zeker gezien het synergetische effect op verschillende gezondheidsuitkomsten.
DOCUMENT
CIRC B.V. heeft een prototype biovergister ontwikkeld die op kleine schaal, 50 kilogram organische afval per dag kan omzetten in groen gas, elektriciteit, warmte en hoogwaardige plantenvoeding. In dit prototype wordt als startercultuur koemest gebruikt, waardoor het drie weken duurt voordat het vergistingsproces opgestart is. Alternatieven, zoals startersculturen uit GFT installaties zijn alleen te koop als bulk materialen, waardoor leveranciers geen kleinere hoeveelheden willen leveren aan CIRC. In dit KiemGoChem project gaat de Hogeschool Utrecht in samenwerking met CIRC B.V. onderzoeken welke innovatieve starterculturen gebruikt kunnen worden en welke voorbewerkingsstap nodig is om het biovergistingsproces geschikt te maken voor organisch afval en bioplastics. Met als doel een geurloze, robuuste en betaalbare biovergister te ontwikkelen die geschikt is in de gebouwde omgeving. Kansrijke alternatieven worden getest in het laboratorium en een klantgericht strategisch businessplan wordt opgesteld. Het project wordt uitgevoerd door docenten, studenten en medewerkers van de Hogeschool Utrecht, Utrecht Science Park InnovatieLab Life Sciences & Chemistry en de startup CIRC B.V.
Weerbaar telen is een systeemaanpak voor gewasbescherming in de landbouw/tuinbouw waarbij gewassen worden geteeld met een verhoogde natuurlijke weerstand tegen ziekten, plagen en ongunstige milieu-invloeden. Dit wordt bereikt door een samenhangend pakket van duurzame teeltmethoden zoals: bodemverbetering, optimale plantenvoeding en klimaatregeling, het gebruik van biostimulanten en biologische bestrijding. De transitie naar weerbaar telen is belangrijk om te voldoen aan hedendaagse eisen uit de markt en maatschappij, maar veel telers vinden het spannend. Ze vrezen hogere kosten of een uitbraak van ziektes, daarnaast vraagt weerbaar telen veel nieuwe kennis om op een andere manier te werken, wat de adoptie belemmerd. Binnen het project ligt de focus op drie casussen: glastuinbouw, sierteelt, en vollegrond groenten & peulvruchten. Dit project start met sociaal onderzoek om de belemmeringen en drijfveren voor weerbaar telen bij telers beter te onderzoeken. Hierdoor kunnen we met begrip van de sociaal, economische en ecologische context werken aan een systeemaanpak via teelt-interventies, zoals zaadcoating, substraatkeuze, rassenkeuze, biologische bestrijding, biostimulanten, en organische bemesting. Om het weerbaar telen beter te kunnen sturen werken we ook aan monitoring van: infectiedruk, ontwikkeling bodemleven en gewasgezondheid. Een belangrijk onderdeel is de uitwisseling en opbouw van kennis en vaardigheden onder telers en erfbetreders. Ervaringskennis van koplopers in weerbaar telen, wordt geverifieerd en verrijkt met onderzoek en ingezet om kwekers die nog stappen moeten zetten te helpen bij de implementatie. Ook werken we aan betere integratie van weerbaar telen in curricula van groene HBO- en MBO-opleidingen en LLO trainingen. Het eindresultaat van dit project is de ontwikkeling van set instrumenten die praktische implementatiemethoden, infographics, modulebeschrijvingen en trainingen bevatten. Door de integrale benadering zullen in het project al een groot aantal telers bij de transitie naar weerbaar telen ondersteund worden. Zo dragen we bij aan een duurzamere landbouwsector.