In de zomer van 2005 drongen Amerikaanse wetenschappers aan op de ontwikkeling van een nationale strategie op het terrein van materials science & engineering (MSE). De National Research Council (NRC) van de National Academy of Sciences (NAS) had kort aarvoor het rapport ’Globalization of Materials R&D: Time for a National Strategy’ uitgebracht. In dit rapport ging het om een antwoord op de vraag ‘Waar staan de VS in vergelijking met de rest van wereld?’, ofwel ‘Zijn de VS nog steeds leidend op de verschillende materiaalgebieden of nemen andere landen deze positie over?’ De snelle opkomst van het materialenonderzoek in landen, zoals China en het groeiend onderzoek in Europa vormen immers voor de VS een geduchtere concurrentie dan ooit. Volgens dit rapport is de positie in composieten en superlegeringen dan ook zodanig afgenomen dat Amerika nog nauwelijks de vruchten kan plukken van de elbelovende ontwikkelingen op dit terrein. Ook de positie op het gebied van katalysatoren is vrijwel geheel verdwenen. Vaak is de kennis nog wel aanwezig maar de kracht om die kennis commercieel te benutten ontbreekt. Bedrijven kunnen dan de academische kennis niet meer omzetten in een winstgevende toepassing. Hoewel het vakgebied materials science & engineering in de VS niet meer over de hele linie aan de top van de wereld staat, is de Amerikaanse positie op de meeste terreinen van de materiaalwetenschappen onbetwist. Recente hoogtepunten zijn ruimschoots voorhanden, zoals het maken van grafeen, de verschillende toepassingen van anokoolstofbuisjes, de ontdekking van metamaterialen en het nabootsen van verschijnselen uit de natuur zoals de hechting van de poten van de gekko aan de ondergrond. De National Science Foundation speelt een belangrijke bij de financiering en valorisatie van onderzoek. Verschillende programma’s, waaronder het Materials Science Research and Engineering Centers programma, spelen een grote rol in kennisoverdracht naar bedrijfsleven en maatschappij. Michiel Scheffer is, tijdens zijn vijf maanden verblijf, in de Verenigde Staten zelf op zoek gegaan naar de Amerikaanse positie en heeft met veel onderzoekers gesproken. Ook hij heeft ontdekt dat er nog vele hoogtepunten en sterkten in het Amerikaanse materialenonderzoek te vinden zijn, waarvan hij in deze bundel enthousiast en gedetailleerd verslag doet.
MULTIFILE
De Simpel Fit! interventie is ontwikkeld in 2009 door de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) voor de Turkse doelgroep en veelvuldig uitgevoerd in en rondom Gelderland. Sinds 2016, wordt de interventie ook uitgevoerd in Amsterdam door de Stichting voor Interculturele Participatie en Integratie (Sipi). Ook is de interventie uitgebreid met een Marokkaanse variant. Na uitbreiding van de interventie, is vanuit de uitvoerend professional de vraag gekomen om onderzoek te doen naar de effecten van de interventie. Voorgaande pogingen om dit te doen bleken moeilijkheden met zich mee te brengen. Zo bleek onder andere, uit oriënterende gesprekken met de ontwikkelaars en uitvoerders, dat het meetinstrument te talig was. Daarom is het lectoraat Voeding en Beweging van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) nu gevraagd om een uitgebreide effectevaluatie te verrichten met een tool die beter aansluit bij de doelgroepen.
Fish and vegetable protein sources are relatively underutilized for human consumption in comparison to meat, dairy and egg protein sources. Only part of the available fish proteins is used: fish is to small for human consumption and fish has a high proportion of by-products, up to 50% of fish weight is not used. This project aims to develop products and processes for creating healthy high valued consumer products based upon vegetable proteins and fish/crustacean proteins from by-products or from neglected fish. Three innovative processes are developed:1) Iso-electric solubilization and precipitation of fish/crustacean proteins from by-products,2) Networked vegetable/fish protein textures based upon low moisture extrusion processes3) Fibrous vegetable/fish protein textures produced with high moisture extrusion processes.Two innovative processes are applied:1) Food products with water-oil-water emulsions with isolated fish proteins2) Food products with sous-vide prepared fish fillets in semi industrial context.Different consumer product prototypes will be developed like fish nuggets, fish flakes and fish crackers.The Nuprotex project created successfully two new processes. Hanzehogeschool developed the process for fish protein isolation based upon iso electric solubilization and precipitation. With this process it was possible to recover about 15% weight of additional proteins from fish by-products. Please be aware that the yield of fish fillets from the fish is only about 30% of fish weight. So this is an important increase in food grade proteins! These Isolated Fish Proteins are successfully converted into several consumer prototype products like multiple emulsions for savory liquid products and fish cake/cracker applications. A sous-vide cooking process for fish fillets was developed with respect to microbial safety. It was shown that a microbial safe route could be developed, however further research is necessary to confirm these preliminary results.DIL has developed successfully an high moisture extrusion process for isolated fish proteins, grinded fish by products and vegetable proteins. This semi-finished product is successfully applied by for developing deep fried fish nuggets and fish burgers. DIL produced fish pellets which are suitable for applications as fish feed as is demonstrated in actual trials. Further research must demonstrate the quality of the feed product in actual growth experiments with fish.This project has clearly demonstrated that it is possible to produce with fish by-products added value consumer products. A possible increase of food-grade fish protein of about 15% on fresh weight base of processed fish is possible.