Article about social work and social policy in the Netherlands. It gives information about the background, history, the meaning of the profession and the different types of professional areas in which the profession is divided. Other subjects are: social work curricula, the European dimension of social work an current challenges for social professionals in the Netherlands.
Purpose: This study examined how the catering business quickly responded and recovered from the threats caused by COVID-19 with the use of social media in Beijing, China. It evidences how various catering businesses in Beijing continued to pursue their businesses after restrictive social distancing measures were imposed. Methodology: Unstructured face-to-face interviews were conducted with nine restaurant managers in Beijing, who worked during both waves of the pandemic in the spring and fall of 2020. Findings: COVID-19 further strengthened the smoke-free law enforcement in Beijing for the catering business. The Chinese consumers were found to replace restaurant consumption with stay-at-home delivery. Caterers consider social media platforms as essential tools for digital-led customer interaction in a pandemic, but also show concerns about the market power of these platforms. The Chinese government successfully implemented its health tracking app into popular local social media platforms in the battle against COVID-19, and enabled businesses to continue functioning. Value: COVID-19 not only disrupts our daily lives, but it has significantly impacted and improved a smoke-free environment, and it has accelerated the catering business to actively embrace technology which led to remarkable innovations. Integrating health tracking apps into popular and highly penetrated social media platforms is considered as one significant success factor for the containment of the coronavirus and a great help in restoring consumer confidence, leading to purchasing action. This research offers a Chinese inside view of the power of social media to enhance customer interaction and business performance even during a pandemic, profiting both businesses and consumers alike. Implications are raised for similar integration of health apps elsewhere.
The guidance offered here is intended to assist social workers in thinking through the specific ethical challenges that arise whilst practising during a pandemic or other type of crisis. In crisis conditions, people who need social work services, and social workers themselves, face increased and unusual risks. These challenging conditions are further compounded by scarce or reallocated governmental and social resources. While the ethical principles underpinning social work remain unchanged by crises, unique and evolving circumstances may demand that they be prioritised differently. A decision or action that might be regarded as ethically wrong in ‘normal’ times, may be judged to be right in a time of crisis. Examples include: prioritising individual and public health considerations by restricting people’s freedom of movement; not consulting people about treatment and services; or avoiding face-to-face meetings.
MULTIFILE
Deze RAAK Impuls aanvraag heeft tot doel om het lopende RAAK Publiek project ‘Burgerparticipatie in Klimaatadaptatie’ (BPiKA) met behoud van kwaliteit onder de coronamaatregelen uit te voeren en af te ronden. BPiKA richt zich op het ontwikkelen van een werkwijze voor burgerparticipatie bij het klimaatbestendig inrichten van stedelijk gebied. Daarbij worden verschillende participatieve methoden ingezet om in samenwerking met bewoners en professionals data over extreem weer te verzamelen, kenmerken van de wijkinrichting in kaart te brengen en strategieën te ontwikkelen voor een klimaatbestendige wijkinrichting in de toekomst. De mogelijkheden om fysiek samen te komen buiten op straat (metingen, wijkscans) en binnen (in co-creatie workshops) zijn sinds maart 2020 door het Corona virus en maatregelen met betrekking tot groepsgrootte en social distancing ernstig beperkt. Vooral de co-creatie workshops die gepland waren vanaf het najaar 2020 hebben in beperkte mate doorgang kunnen vinden. In het project is geconstateerd dit deel alleen nog via een ‘online’ aanpak kan worden uitgevoerd. Iedere hogeschool zal in aanvulling op voorgenomen activiteiten twee extra online workshops (met praktijkpartners en bewoners) per deelnemende gemeente opzetten, uitvoeren en evalueren (in totaal 10 e-participatie workshops). Het integreren van deze e-participatie workshops vergt nader onderzoek naar geschikte werkwijzen en een extra inspanning die niet was voorzien. Het aangevraagd budget wordt ingezet om de benodigde personeelskosten te dekken, zodat het project met behoud van kwaliteit en netwerk kan worden uitgevoerd.
Een grote groep kwetsbare thuiswonende ouderen is voor het behoud van een gezond voedingspatroon afhankelijk van (in)formele zorg en ondersteuning, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, bereiden van maaltijden en/of hulp met eten en drinken. Door de COVID-19 crisis en bijbehorende maatregelen is deze zorg en ondersteuning sterk ingeperkt omdat mantelzorgers minder langs mogen komen (social distancing), veel thuiszorg is stopgezet (vooral tijdens de eerste golf), ouderen zelf (in)formele zorg weigeren uit angst om besmet te raken, en ouderen angst hebben om buiten de deur te gaan, waardoor enerzijds de hoeveelheid beweging afneemt en anderzijds minder gemakkelijk boodschappen gedaan kunnen worden (6,7). De huidige COVID-19 crisis en bijbehorende beperkende maatregelen versterken deze al langer bestaande knelpunten in de (in)formele zorg en ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen, waardoor deze nu nóg kwetsbaarder worden. Hoe groot de impact is van de COVID-19 pandemie en de bijbehorende maatregelen op de voedingszorg, het beweeggedrag en uiteindelijk de voedingstoestand van kwetsbare thuiswonende ouderen is niet duidelijk. Daarnaast is nog niet in kaart gebracht of, en zo ja welke, (vernieuwende) initiatieven nu (versneld) zijn ingezet als vervanging van en/of aanvulling op de gebruikelijke hulp en ondersteuning met betrekking tot voedings- en beweeggedrag, door met name ouderen zelf, mantelzorgers en wijkverpleegkundigen. Dit project beoogt, door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek, in kaart te brengen hoe ouderen, hun mantelzorgers en verpleegkundigen in de eerste lijn (wijkverpleegkundigen en praktijkverpleegkundigen ouderenzorg) de beperkende maatregelen behorend bij Covid-19 (hebben) ervaren, en welke eventuele aanpassingen zij hebben gemaakt, specifiek met betrekking tot voedings- en beweeggedrag. Na afloop van het project zullen concrete aanbevelingen worden gedaan aan en best practices gedeeld met ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals over hoe optimale voedings- en beweegzorg in crisissituaties als de COVID-19 pandemie geborgd kan worden.