De globale trend van bevolkingsgroei en verstedelijking leidt onherroepelijk tot meer vraag naar voedsel in de stad. Tegelijkertijd is er een trend in de vraag naar duurzaam en/of lokaal geproduceerd voedsel te herkennen. Het in de stad produceren van voedsel, Urban Farming, kan een antwoord bieden op beide trends. Er zijn verschillende vormen van Urban Farming te benoemen. Eén daarvan is verticale landbouw, waarbij er in hoogbouw in de stad teelt van groente, fruit en wellicht ook vis en vlees plaatsvindt. Hoewel er inmiddels veel kennis over verticale landbouw voorhanden is, zijn er nog altijd geen high-tech verticale boerderijen in Nederland gerealiseerd. De hoge mate van leegstand van kantoorpanden in Amsterdam in combinatie met de aanwezige kennis biedt veel mogelijkheden voor de realisatie van een hoogwaardige ‘Urban Farm’ in deze stadsregio. In dit boekwerk leest u de resultaten van het toegepast onderzoek naar verticale stadslandbouw, ook wel vertical farming genoemd. Dit is één van de twee publicaties van het onderzoeksproject Sustainable Systems for Food. Het project is uitgevoerd door het CleanTech onderzoeksprogramma met behulp van RAAK-mkb subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie. Deze publicatie is bedoeld voor professionals geïnteresseerd in de technologische aspecten van verticale stadslandbouw. Het boek geeft inzicht in wat verticale stadslandbouw inhoudt en welke technologieën en innovatieve concepten nu en in de toekomst voorhanden zijn om verticale stadslandbouw te bedrijven. Het boek laat ondernemers en beleidsmakers zien hoe verticale teelt kan bijdragen aan hun doelstellingen en voor welke uitdagingen ze staan. Daarnaast geeft het eigenaren van leegstaande gebouwen inzicht in de mogelijkheden en implicaties van verticale teelt voor hun pand. Voor bedrijven die technologische systemen ontwikkelen en leveren voor gebouwen en (glas)tuinbouw, biedt deze publicatie een blik op de toekomstige technologische mogelijkheden en geeft het een aanzet tot een strategische ontwikkelagenda voor verticale stadslandbouw. Tot besluit toont deze publicatie de onderzoeksactiviteiten die de HvA op dit terrein ontplooit, waaronder de ontwikkeling van vertical farming prototypes en demonstrators, en waar voor eenieder mogelijkheden liggen voor samenwerking.
DOCUMENT
Urban farming projects often involve the (temporarily) redevelopment of urban space by local co-productions of citizens and/or entrepreneurs. To realize their ambitions these coalitions often need support of public (government) resources such as time, money, space and regulation (Green Deal Stadslandbouw, 2013). This paper asks the question to what extent the development of urban farming projects can be understood as an example of planning through direct citizen participation/ participatory governance (e.g. Cornwall, 2004; Roberts, 2004) and what this means for the role of the municipal planning professional or civil servant in making these projects successful. Literature on the role of the municipal planner or civil servant in urban farming projects mainly concerns the role as enabler of projects given the many difficulties for projects. However, when looked at the development of urban farming as an example of citizen participation/ participatory governance and the transfer of social functions towards society other roles and tasks of planners seem to be important to make urban farming successful. This discussion paper looks to the role of planners and civil servants in some related government domains such as landscape (e.g. Van Dam et al. 2008, 2010, 2011) and neighbourhood development (e.g. Frieling et al., 2014) to complement our understanding of the role of planners in making urban farming projects successful. With this analysis the paper sets the scene for further research into tools for the planning professional or civil servant to support urban farming. In the paper the situation in Amsterdam serves as an example.
DOCUMENT
Today, many cities in Europe have rediscovered urban and peri-urban agriculture (UA) as a contributor to a more healthy and sustainable urban environment. However, UA has not yet unfolded its potential due to gaps in knowledge, expertise, and advocacy. A clear typology is instrumental in identifying, understanding, and acknowledging the potential of UA at different levels of policy making. Although a number of typologies are used in practice and in literature, an overarching typology that steps beyond the local and national perspective, and that includes promising innovations like vertical farming, is lacking. The aim of this paper is to offer such a typology of urban agriculture in Europe. This paper proposes a new typology of (peri-) urban agriculture in Europe, which consists of six different types of (peri-) urban agriculture.
LINK
Dit document is één van de twee eindproducten voor de module Green Protorype Platform. In dit deel is te lezen hoe ons proces verlopen is en ook hoe we doelstellingen behaald hebben die vooraf gesteld zijn. Tot slot is een bondige beschrijving te lezen over urban farming. Dit is een samenvatting van het onderzoek dat het eerste blok heeft plaatsgevonden. Aangezien de tijd in het eerste blok voornamelijk gestoken is in research doen, lijkt de productie op het eerste gezicht wat weinig. Het is echter goed om te weten dat het onderzoek uit blok 1 ons ontzettend geholpen heeft om in blok 2 het schetsontwerp te maken. Dit schetsontwerp is ook meteen het tweede eindproduct. Het is een opzichzelfstaand boekje, zodat daar alleen inhoudelijk op eigenschappen van het schetsontwerp ingegaan kan worden. Als bijlage bij dit procesdocument is het artikel toegevoegd dat we samen hebben geschreven voor het vak Lezingencarrousel. Dit artikel gaat nog dieper in op de kenmerken van urban farming, en kan dan ook gelezen worden als een toevoeging aan dit document. Het is niet geschreven voor het GPP, maar kan wel van waarde zijn voor het platform. Het onderzoek dat we gedaan hebben in blok 1 voor het GPP, heeft deels bijgedragen aan het tot stand komen van het artikel.
DOCUMENT
Until recently, we separated farmers and urban communities. Each had their own ministries, policy plans, cultures, knowledge and education institutes and even political parties. Now we accept that this division is gone in the Netherlands. Rural areas ceased to exist, and urbanity was found everywhere. Former rural areas were transformed into green spaces inside metropolitan areas. Farmers and peaceful villages woke up and saw themselves surrounded by cities. Even more: city dwellers became their neighbours. The time has come that we look upon farming and urbanised areas as an integrated system.
DOCUMENT
Er zijn veel boereninitiatieven om via korte ketens een directe relatie op te bouwen met de markt en consumenten. Door het slim analyseren van de aankopen (producten, hoeveelheden, frequenties) kan een optimaal aanbod samengesteld worden. Korte ketens in de stad worden vaak nog gekoppeld aan het concept van stadslandbouw, urban farming, op een braakliggend terrein. Echter nieuwe high tech teelttechnieken maken het mogelijk, om op het dak, in leegstaande gebouwen, containers en zelfs in het restaurant teelten op te zetten. De nieuwe markt- en logistiek gestuurde korte ketenstructuren zullen de voedselverspilling laag houden.
DOCUMENT
In order to receive a licence to produce, poultry farmers have to take into account societal demands, among others: animal welfare, healthy working conditions for the workers and landscape quality. A way to reach a combination of these goals is to create a design for the poultry house and outdoor run. We propose a methodology based on five steps, which enables us to create a design thattakes into consideration societal demands and that can be tested on its effects. These five steps are: 1. Giving a theoretical background on the societal demands (hen ethology, farm management and landscape quality) and based on this; 2. Giving a set of design criteria. 3. Describing the current state of the farm, in order to know its current qualities, 4. Making a design of the farm using the sets of criteria as guiding principle. 5. Reflecting on the design, to show whether the different criteria can be combined and where compromises are needed. A case study on an organic farm in the centre of the Netherlands showed that hen welfare, farm management and landscape quality can be improved together, although some measures do not add to all design criteria. Especially the effect on landscape quality and farm management is variable: the latter is also depending on the personal motivation of the farmer.
DOCUMENT
Urban Agriculture (UA) is a highly dynamic phenomenon, which is evolving constantly through space and time. Whilst previous typologies emphasised the distinctions between urban gardening and urban farming, the increasingly complex nature of the discipline has meant that these typologies no longer reflect the full diversity of Urban Agriculture. The typology presented here reflects a multidimensional approach for describingand classifying UA projects and is based upon a robust body of empirical data. It can be considered as the foundation for the work of the European Forum on Urban Agriculture (EFUA), which is a 4-year project funded under the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme.
LINK
Urban Agriculture (UA) is rapidly evolving and changing and often entails more than the production of food. EFUA’s Working Package 3 therefore aims to identify the types and benefits of UA in the European context. This report is an update of the typology as described in the COST Action UAE. As existing typologies are often based on subjective observation rather than on empirical data and are also one-dimensional, this study is based on a systematic literature review about characteristics and existing typologies of UA, interviews with sixteen experts in the field representing eleven European countries and a questionnaire about specific UA initiatives amongst 112 respondents.
DOCUMENT