Kiemkracht de innovatie-alliantie van Productschap Akkerbouw en Innovatienetwerk van het Ministerie van Economische Zaken (Landbouw) heeft samen met ondernemers Jaap Korteweg en Niko Koffeman de Vegetarische Slager opgericht met behulp van de conceptuation methode. De Vegetarische Slager is een transitie proces voor het stimuleren van consumptie van plantaardige eiwitten waaronder lupine. Europees geteelde lupine is een duurzaam alternatief voor vlees maar ook voor EU geïmporteerde soja.
DOCUMENT
De productie en consumptie van voedselproducten is op dit moment verantwoordelijk voor een groot deel van de milieubelasting en uitstoot van broeikasgassen. Het wordt daarom steeds belangrijker om manieren te vinden om de milieueffecten van voedsel te verminderen, bijvoorbeeld door gedragsveranderingen bij consumenten. Het doel van het huidige onderzoek is om inzicht te krijgen in de huidige (wetenschappelijke) kennis over gedragsdeterminanten en digitale gedragsveranderingsinterventies die een duurzaam voedingspatroon stimuleren met als doel tot aanbevelingen te komen voor het stimuleren van een duurzaam en gezond voedingspatroon van inwoners van Noord-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Transformational Media van NHL Stenden Hogeschool en maakt deel uit van het door SNN-gesubsidieerde project ‘Van Veggie Lab naar Veggie Farm Fab’.
DOCUMENT
Vitaal & Voedzaam is de titel van een glossy magazine dat als bewaarexemplaar wordt aangeboden aan (thuiswonende) ouderen en hun mantelzorgers. Het is een product van het project Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen (PLINT) Ondervoeding, waarin Hogeschool Inholland met consortiumpartners zich richt op thuiswonende ouderen met risico op ondervoeding. Na twee jaar intensief samenwerken in het project werd het tijd voor een informatief tijdschrift voor mantelzorgers en (thuiswonende) ouderen over vitaal ouder worden. Het project PLINT Ondervoeding is een samenwerking van professionals, studenten en docenten waarin kennis en informatie is opgedaan en uitgedragen over hoe ondervoeding is te voorkomen of is tegen te gaan. De professionals in het project kwamen van alle kanten aangesneld om een steentje bij te dragen. Professionals in de zorg zoals verzorgenden, verpleegkundigen en diëtisten bijvoorbeeld. Maar ook experts in het bereiden van lekkere en gezonde voeding. Van complete maaltijden tot eiwitrijke tussendoortjes. De studenten hebben in twee jaar tijd veel opgestoken en zijn trots dat ze hebben mogen meehelpen om ondervoeding in de praktijk te voorkomen.
MULTIFILE
Gezond eten is belangrijk, en verduurzaming van ons voedselsysteem is hoog nodig. Om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voldoende eiwitten te voorzien, en bij te dragen aan gezondere voedselpatronen, is een verschuiving nodig van de consumptie van dierlijke eiwitten naar de consumptie van plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen: we noemen dit de eiwittransitie. Maar hoe bereik je de gemiddelde Nederlander over dit onderwerp? Hoe komen mensen - op een speelse en aantrekkelijke manier - in aanraking met informatie over gezond en duurzaam voedsel? Hoe stimuleer je gezondere en duurzamere voedselpatronen? Dit zijn belangrijke vragen, want hoewel in 2018 het Nationaal Preventieakkoord is ingevoerd, heeft het totaal aan initiatieven van verschillende maatschappelijke organisaties (nog) niet geleid tot een afname van overgewicht onder volwassenen. Ook daalt de vleesconsumptie nog maar weinig, ondanks een grotere aandacht voor plantaardige eiwitten. Het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid worstelt ook met deze vragen. Daarom is het doel van deze aanvraag om op een creatieve en innovatieve manier data op te halen over allerlei vragen rondom de eiwittransitie: de perceptie van nieuwe eiwitbronnen, de behoefte aan vegetarische producten met een hoge energiedichtheid in ziekenhuizen, het effect van de sociale omgeving op het al dan niet volgen van een vegetarisch dieet, de noodzaak van nieuwe plantaardige producten. Deze data wordt als startpunt/kiem gebruikt voor het (gezamenlijk) opstarten van nieuwe projecten van onze lectoraten samen met studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld. Tegelijkertijd willen we als lectoren van het lectorenplatform onze al beschikbare resultaten zichtbaar en beschikbaar maken voor het publiek van de Floriade. We willen deze doelen bereiken door een interactieve installatie te plaatsen, waarin bezoekers op speelse wijze informatie krijgen en tegelijkertijd meewerken aan onderzoek. De installatie die wij plaatsen is ontworpen en gemaakt door Aletta Jacobs School of Public Health, in samenwerking met anderen. In zijn huidige vorm richt de installatie zich op onderzoek(resultaten) rondom gezond voedsel (zie voor een korte impressie het filmpje en de foto’s in de bijlage). Voor het doel op de Floriade passen we de installatie enigszins aan, zodat deze aansluit bij de vragen die het lectorenplatform wil stellen - de installatie als testplek - en de informatie die we willen delen – de installatie als ontmoetingsplek. De makers van de installatie lenen deze graag uit aan het lectorenplatform om te gebruiken op de Floriade.