Kiemkracht de innovatie-alliantie van Productschap Akkerbouw en Innovatienetwerk van het Ministerie van Economische Zaken (Landbouw) heeft samen met ondernemers Jaap Korteweg en Niko Koffeman de Vegetarische Slager opgericht met behulp van de conceptuation methode. De Vegetarische Slager is een transitie proces voor het stimuleren van consumptie van plantaardige eiwitten waaronder lupine. Europees geteelde lupine is een duurzaam alternatief voor vlees maar ook voor EU geïmporteerde soja.
DOCUMENT
De eiwittransitie is de transitie van het gebruik van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Naast de groei van de wereldbevolking en de welvaart, zijn duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijke drijfveren achter deze transitie. De bovengenoemde definitie van eiwittransitie geeft gelijk de grenzen van mijn lectoraat aan. Het gaat over de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig. Dit sluit het gebruik van insecten als alternatieve eiwitbron uit van het onderzoek binnen het lectoraat. Insecten zijn dieren, wel is waar met een gunstige voederconversie, maar als dierlijk eiwit draagt de consumptie van insecten niet bij aan de eiwittransitie. De tweede afbakening ligt in de toevoeging ‘in voeding’. Hiermee wordt de focus van mijn lectoraat aangegeven. Binnen mijn lectoraat richten wij ons op de toepassing van plantaardige eiwitten in humane voeding en niet op de toepassing van alternatieve of plantaardige eiwitten in diervoeder. Tot slot, richten wij ons op de eiwittransitie in de volle breedte van de voeding, dus op de vervanging van alle dierlijke eiwitten, zoals die uit melk, ei en vlees.
MULTIFILE
In de PPS ‘Implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen en horeca’ is samen met de partners real life onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om gezonder te eten. Op basis van wetenschappelijke inzichten en vooral de eigen ervaring in de praktijk van alledag hebben we verschillende interventies in 11 casussen in intramurale zorginstellingen, horeca, kinderdagverblijven en scholen ontwikkeld, getest en geëvalueerd.We hebben daarbij gekeken naar effecten op de consumptie van gezonder voedsel en we hebben ook de effecten voor de medewerkers die de interventies uitvoeren onderzocht.
DOCUMENT
Gezond eten is belangrijk, en verduurzaming van ons voedselsysteem is hoog nodig. Om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voldoende eiwitten te voorzien, en bij te dragen aan gezondere voedselpatronen, is een verschuiving nodig van de consumptie van dierlijke eiwitten naar de consumptie van plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen: we noemen dit de eiwittransitie. Maar hoe bereik je de gemiddelde Nederlander over dit onderwerp? Hoe komen mensen - op een speelse en aantrekkelijke manier - in aanraking met informatie over gezond en duurzaam voedsel? Hoe stimuleer je gezondere en duurzamere voedselpatronen? Dit zijn belangrijke vragen, want hoewel in 2018 het Nationaal Preventieakkoord is ingevoerd, heeft het totaal aan initiatieven van verschillende maatschappelijke organisaties (nog) niet geleid tot een afname van overgewicht onder volwassenen. Ook daalt de vleesconsumptie nog maar weinig, ondanks een grotere aandacht voor plantaardige eiwitten. Het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid worstelt ook met deze vragen. Daarom is het doel van deze aanvraag om op een creatieve en innovatieve manier data op te halen over allerlei vragen rondom de eiwittransitie: de perceptie van nieuwe eiwitbronnen, de behoefte aan vegetarische producten met een hoge energiedichtheid in ziekenhuizen, het effect van de sociale omgeving op het al dan niet volgen van een vegetarisch dieet, de noodzaak van nieuwe plantaardige producten. Deze data wordt als startpunt/kiem gebruikt voor het (gezamenlijk) opstarten van nieuwe projecten van onze lectoraten samen met studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld. Tegelijkertijd willen we als lectoren van het lectorenplatform onze al beschikbare resultaten zichtbaar en beschikbaar maken voor het publiek van de Floriade. We willen deze doelen bereiken door een interactieve installatie te plaatsen, waarin bezoekers op speelse wijze informatie krijgen en tegelijkertijd meewerken aan onderzoek. De installatie die wij plaatsen is ontworpen en gemaakt door Aletta Jacobs School of Public Health, in samenwerking met anderen. In zijn huidige vorm richt de installatie zich op onderzoek(resultaten) rondom gezond voedsel (zie voor een korte impressie het filmpje en de foto’s in de bijlage). Voor het doel op de Floriade passen we de installatie enigszins aan, zodat deze aansluit bij de vragen die het lectorenplatform wil stellen - de installatie als testplek - en de informatie die we willen delen – de installatie als ontmoetingsplek. De makers van de installatie lenen deze graag uit aan het lectorenplatform om te gebruiken op de Floriade.