Een advies voor gezonde en duurzame voeding zou gebaseerd moeten zijn op voordelen voor de mens, de aarde en de economie; people, planet, profit. Voor de mens zou een als goed ervaren gezondheid al voldoende kunnen zijn. Voor de aarde lijkt het beter om te streven naar een zo laag mogelijk zorggebruik. Resultaten uit verschillende onderzoeken lijken uit te wijzen dat oervoeding, bestaande uit groente, fruit, vlees, vis, eieren en noten, de beste keus zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Resultaten uit een kleine haalbaarheidsstudie lijken dezelfde kant op te wijzen als het gaat om ervaren gezondheid. In dit lectoraat wil ik verder onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen van oervoeding.
DOCUMENT
Uit de inleiding: "Ziekenhuiszorg wordt steeds duurder en complexer. Ziekenhuis Rivierenland uit Tiel wilde daarom meer procesgericht werken, en zo de efficiency en het kwaliteitsniveau verhogen. Het ziekenhuis vroeg het lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen van Kenniscentrum Innovatie & Business (Hogeschool Utrecht) om mee te denken. Het lectoraat en ziekenhuis ontwikkelden daarop gezamenlijk een procesmodel voor de zorg; alle zorgprocessen binnen het ziekenhuis zijn daarin onder te brengen."
DOCUMENT
Rationale: In this study, we aimed to explore how dietitians’ history-taking questions function during dietary counseling of clients with malnutrition (risk). Fruitful functioning of history-taking questions during the problem identification phase is crucial for dietitians to develop a client-centered dietary treatment plan.Methods: Using discursive psychology, we analyzed the problem identification phase of recorded dietitian-client conversations of 7 dietitians and 17 clients. Discursive psychology is a qualitative, inductive methodology that is used to analyze real-life conversations. Discursive psychology focuses on how descriptions in talk (including wording, intonation, pauses, non-verbal behavior) accomplish actions such as presenting oneself in a particular way.Results: Our analysis shows how, in response to dietitians’ history-taking questions, clients repeatedly demonstrate that they have already made some effort to self-help. Typically, these history-taking questions presume some biopsychosocial factor as the cause of the dietary problems discussed. In response, clients show they already started to eat extra, closely monitored their body weight, and tried to eat despite having no appetite. In addition, clients account for the absence of efforts by claiming various kinds of inability, such as facing difficulties in preparing food for oneself or by questioning whether their underlying medical condition caused the diet-related problem in the first place.Conclusion: This study shows that history-taking questions not only elicit answers with factual information but also evoke clients’ self-presentations. Responses from dietitians show little attention to the relevance of these self-presentations,while clients treat self-help as a normative requirement to demonstrate they have done everything they can before they sought professional help. To optimize the problem identification phase, we suggest that in addition to conversationaltechniques dietitians could increase their attention to clients’ actions performed.
DOCUMENT
Deel 1 biedt een theoretische onderbouwing en hiervan afgeleide conclusies en aanbevelingen. Ze zijn gebaseerd op literatuurgegevens en op praktijkervaring van experts. 'Het werken met een signaleringsplan ter preventie van terugval bij jeugdige patiënten met anorexia nervosa'. Deel 2. Hierin worden de procedures aangereikt die van belang zijn om om tot een terugvalpreventieplan te komen. Dit deel bevat tevens het Werkboek Terugvalpreventie, maar kunt u hieronder ook als 'los bestand' downloaden.
MULTIFILE
De richtlijn bestaat uit twee delen: Deel 1: Theoretische onderbouwing met conclusies en aanbevelingen. Gebaseerd op literatuurgegevens en op praktijkervaring van experts. Deel 2: Praktische handleiding voor de hulpverlener. Werkboek. Dit kan digitaal ingevuld worden. Aan de hand van de handleiding en het werkboek wordt een terugvalpreventieplan opgesteld. Deze richtlijn is gericht op terugvalpreventie bij jeugdige patiënten met anorexia nervosa.
MULTIFILE
In het WHEELS-project wordt de eerste leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie ontwikkeld. Doel is dat zij ook ná de revalidatiefase kunnen werken aan hun vitaliteit en een gezonde leefstijl. In dit artikel wordt beschreven hoe de app in 6 stappen is ontwikkeld en worden de eerste resultaten van een gebruikersstudie samengevat.
LINK
Rationale: In this scoping review we aimed to identify and map available evidence concerning counseling strategies that contribute to effective dietary counseling. Dietary counseling, as component of dietary treatment, is important to empowerclients in achieving dietary treatment goals.Methods: Following the PRISMA SCR-Scoping Reviews Statement and Checklist, a systematic search in electronic databases (CINAHL, PsychInfo, Pubmed/Medline, Web of Science, SOC Index, Embase, and Psychology & Behavioral Sciences) was performed in March 2020. No date restriction for year of publication was applied to allow for inclusivity. Studies were included if they were peer-reviewed,quantitative and qualitative, had a primary analysis of empirical work,written in English or Dutch, and focused on dietary counseling in 1-on-1 consultations between dietitians and adult clients (≥18 years). Only studies which gave a description of the effective strategies of dietary counseling were included.Results: Analysis of recurring themes in the 28 included studies revealed seven core counseling strategies that effectively contribute to dietary counseling: 1) connecting to motivation, 2) tailoring the modality of dietary counseling, 3)providing recurring feedback, 4) using integrated dietetic support tools, 5) showing empathy, 6) including clients’ preferences, wishes, and expectations during decision-making, and 7) dietitians having high self-efficacy.Conclusion: Multiple counseling strategies contributing to effective dietary counseling have been identified and mapped. Insights from this scoping review provide a foundation for dietitians to effectively carry out dietary counseling. To work towards effective dietary counseling, further development of an integrated approach that includes combinations of strategies that form a unified whole is required.
DOCUMENT
Deze rapportage maakt deel uit van zes rapportages die zijn opgeleverd in het WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) project. In deze rapportages worden de resultaten gepresenteerd van de Intervention Mapping (IM) stappen 1 t/m 6 in het ontwikkelen van een leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. Deze rapportage betreft de uitwerking van IM-stap 6 waarin wordt beschreven hoe de ontwikkelde leefstijlapp is geëvalueerd in een pilotstudie.
DOCUMENT
Deze rapportage maakt deel uit van zes rapportages die zijn opgeleverd in het WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) project. In deze rapportages worden de resultaten gepresenteerd van de Intervention Mapping (IM) stappen 1 t/m 6 in het ontwikkelen van een leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. Deze rapportage betreft de uitwerking van IM-stap 4 waarin de programmamaterialen zijn ontwikkeld, getest en geproduceerd.
DOCUMENT