Dit onderzoek maakt deel uit van het project Food Resilient Futures in the Caribbean Netherlands, dat voedselzekerheid op de Caribische eilanden wil versterken door duurzame en veerkrachtige voedselsystemen te ontwikkelen. Binnen dit kader richt de marktanalyse zich op toeristen en tijdelijke bewoners van Bonaire. Het onderzoek ondersteunt de oprichting van een agrarische coöperatie die lokaal geproduceerd lams- en geitenvlees onder het label Bonaire Platinum op de markt brengt. Door inzicht te bieden in de afzetmarkt draagt dit onderzoek bij aan de ontwikkeling van een duurzaam businessmodel en versterkt het de lokale voedselketen.
DOCUMENT
Dit artikel gaat over de mogelijke introductie van micro-aardappelen, ofwel microtubers, op de Europese markt en de uitdagingen met betrekking tot alkaloïden. Aardappelen zijn wereldwijd essentieel voor voedselzekerheid, maar microtubers, kleine aardappelknollen, blijven relatief onbekend. Nederlandse producenten overwegen deze kleine knollen te gebruiken voor voedselproducten, maar de aanwezigheid van alkaloïden is een belangrijk aandachtspunt. Alkaloïden zijn natuurlijke stikstofhoudende verbindingen die in veel planten voorkomen, waaronder aardappelen (Solanum tuberosum L.). Sommige alkaloïden, zoals solanine en chaconine, kunnen schadelijk zijn bij inname in grote hoeveelheden, terwijl andere gunstige effecten kunnen hebben, zoals antioxidanten-eigenschappen. De regulering en etikettering van alkaloïden in voedsel variëren, wat de uitdagingen voor producenten benadrukt. Hoewel er interesse lijkt te zijn in microtubers in de Europese fine dining sector, zijn er momenteel weinig aanwijzingen voor een aanzienlijke markt voor consumptie van deze kleine aardappelen in Europa. In Oost-Aziatische landen worden microtubers voornamelijk gebruikt als pootgoed, wat de huidige beperkte kennis over het marktpotentieel in Europa benadrukt. Dit artikel benadrukt het belang van zorgvuldige teeltpraktijken en marktonderzoek voordat er grootschalige investeringen worden gedaan in de commerciële teelt van microtubers voor consumptie in Europa. De wetgeving met betrekking tot alkaloïden is momenteel nog niet concreet, en verder onderzoek is nodig om de gezondheidseffecten en mogelijke risico's beter te begrijpen. Samengevat, dit artikel biedt inzichten in de potentie van microtubers op de Europese markt, waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van alkaloïden en hun impact op gezondheid en voeding. Het stimuleert producenten en onderzoekers om de mogelijkheden van microtubers verder te verkennen en te benutten.
DOCUMENT
Kringlooplandbouw is een antwoord op de uitdagingen voor de landbouw: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen, herstel van de (bodem)biodiversiteit en waterkwaliteit en –beschikbaarheid. Randvoorwaarden daarbij zijn verdienvermogen, voedselzekerheid, volksgezondheid, landschappelijke kwaliteit en maatschappelijke waardering. Dit antwoord vereist nieuwe bedrijfs-en verdienmodellen, organisatievormen en regels, oftewel: een systeemverandering. Zo’n systeemverandering vraagt niet alleen innovaties in management en technieken, en acceptatie hiervan bij (samenwerkende) producenten, maar raakt ook de gehele waardeketen, ‘van farm to fork’. Het lectoraat ‘gebiedsgerichte transities naar kringlooplandbouw’ ontwikkelt, gebruikt en monitort processen en methoden die hieraan bijdragen. Hiertoe bevordert het lectoraat samenwerking tussen andere lectoraten en alle betrokkenen in de gebieden. Het lectoraat Kringlooplandbouw richt zich op door het ministerie van LNV aangewezen experimenteergebieden in de Achterhoek, Twente en Noord-Nederland. Het lectoraat gaat daar Living Labs opzetten met projecten waarbinnen studenten, onderzoekers en belanghebbenden gebiedsgericht samenwerken, met als doel samen te leren en te innoveren in de richting van een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoord voedselsysteem (productie en consumptie). Binnen het lectoraat participeren docent-onderzoekers en studenten vanuit verschillende opleidingen. De projecten worden opgezet met organisaties, bedrijven en overheden in de betreffende regio’s en waar nodig met andere Hbo’s, Universiteiten en Mbo’s. Na vier jaar heeft het lectoraat samen met partners nieuwe kennis ontwikkeld door te experimenteren, door uitwisseling tussen Noord- en Oost-Nederland en door reflectie op de projecten. Met bedrijven maakt het lectoraat mogelijkheden, voordelen en indicatoren inzichtelijk. Het lectoraat ontwerpt ‘transitiepaden’ met mogelijke innovaties, verdienmodellen, organisatievormen en vereiste competenties voor trainingen en onderwijs. Voor overheden formuleert het beleidsadviezen en signaleert het mogelijke knelpunten in de regelgeving. De resultaten dragen bij aan inpassing van kringlooplandbouw in het onderwijs van Van Hall Larenstein en de deelnemende Mbo’s. De resultaten worden verspreid naar andere regio’s via Groen Kennisnet, symposia, artikelen en sociale media.