De hoofdvraag van dit onderzoek is samen met diverse organisaties binnen het duurzaamheidsdomein ontwikkeld en verwoord als: “Welke creatieve methoden kunnen ontwikkeld worden om de willingness to pay voor duurzame voedingsproducten bij consumenten te verhogen?”
DOCUMENT
Consumer concern for animal welfare is currently not fully reflected in the market share of welfare-enhanced meat. A possible solution is developing marketing strategies that emphasize personally relevant benefits such as taste and curiosity, instead of having a sole focus on sustainability-related benefits, since existing research indicates that the former are more appealing to most consumers. This study tests strategies positioning welfare-enhanced meat as personally relevant in a real-life experiment and how consumer attitudes towards eating meat influence reactions to the positioning strategies. The study conducts experimental auctions with 101 Dutch university students, manipulating the positioning strategy and a certified animal welfare label and measuring participants’ willingness to pay (WTP) for a lunch meal with chicken meat. Results indicate that all manipulations significantly increase consumer WTP, with higher WTP for certified labels than for the positioning strategy, and the highest WTP for the combination of both elements (without providing evidence for an interaction effect). This implies that companies should combine positioning strategies that emphasize personally relevant benefits with certified labels. Since the effectiveness of such strategies may be limited for consumers with conflicting feelings towards meat, some care should be taken when designing awareness campaigns about the effects of meat consumption
DOCUMENT
Abstract: There is growing evidence for the beneficial effects of starting oral health prevention early in life. Preventing dental caries in very young children requires considerable investment from parents. Therefore, this cross-sectional study aimed to explore parents’ willingness to pay (WTP) and willingness to invest in time (WTIT) for primary oral health prevention in preschool children and describe whether these are related to the parents’ demographic, socio-economic and behavioural characteristics. In a convenience sample of parents of preschool children aged six months to four years (n = 142), data were collected with questionnaires. On average, parents were willing to pay EUR15.84 per month, invest time for 1.9 dental visits per year, and spend 2.4 min per day brushing their child’s teeth. A higher education level of the mother and having a child older than two were associated with a higher WTIT in brushing minutes per day (p = 0.03). In addition, parents who brushed their child’s teeth more frequently were also more willing to invest in brushing minutes (p < 0.01) and money (p < 0.01). Findings emphasise the importance of early oral health interventions and the need to increase awareness of primary prevention’s importance in maintaining healthy teeth and reducing possibly oral health inequalities.
DOCUMENT
Wat is de rol van prijs in duurzaam consumentengedrag? ‘Omdat het te duur is’ is een veelgehoord argument wanneer mensen wordt gevraagd waarom ze geen duurzame producten kopen. Maar is dat werkelijk zo, of is dit een makkelijk alibi van mensen om niet hun gedrag te hoeven veranderen? We zijn over het algemeen niet bepaald armlastig in de westerse wereld, dus is het werkelijk een gebrek aan geld, of is er een andere oorzaak van dit gedrag? Om daar een uitspraak over te kunnen doen, hebben we de literatuur onderzocht op de relatie tussen prijs en duurzaamheid. Overall conclusie: een bepaalde groep mensen geeft in onderzoeken aan best bereid te zijn om meer te betalen voor duurzamere oplossingen, tot wel 29%. Maar sociale wenselijkheid speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol. Want gezien het nog geringe marktaandeel van duurzame producten is de realiteit weerbarstiger. De meerderheid van de mensen is kennelijk nog niet zodanig overtuigd van de meerwaarde dat ze er ook extra geld voor over hebben. Dit document is opgedeeld in twee secties: 1. sectie 1 beschrijft een analytische beschouwing van de literatuur. Dit onderzoek schetst de ontwikkeling van de artikelen die tot dusverre gepubliceerd zijn over bereidheid van consumenten om een meerprijs te betalen voor duurzame producten; 2. sectie 2 beschrijft een inhoudelijke beschouwing van een selectie van de literatuur: specifiek artikelen die (experimenteel) onderzoek beschrijven naar de willingness to pay voor duurzame producten en diensten.
DOCUMENT
Inleiding Het tweejarige onderzoeksproject ‘Dierzaam’ richt zich op het verleiden van consumenten om duurzaam geproduceerd vlees te kopen in plaats van regulier vlees. Vlees eten is diepgeworteld in onze eetcultuur. Het veranderen van eetpatronen naar minder en beter vlees, naar geheel geen vlees of de overstap naar kweekvlees, vraagt tijd. Om op kortere termijn een verschil te maken, zal het stimuleren van de keuze van consumenten voor duurzaam geproduceerd vlees in belangrijke mate bijdragen aan de gewenste verandering richting ‘minder en beter
DOCUMENT
ObjectiveTo evaluate the cost-effectiveness of the Cardiac Care Bridge (CCB) nurse-led transitional care program in older (≥70 years) cardiac patients compared to usual care.MethodsThe intervention group (n = 153) received the CCB program consisting of case management, disease management and home-based cardiac rehabilitation in the transition from hospital to home on top of usual care and was compared with the usual care group (n = 153). Outcomes included a composite measure of first all-cause unplanned hospital readmission or mortality, Quality Adjusted Life Years (QALYs) and societal costs within six months follow-up. Missing data were imputed using multiple imputation. Statistical uncertainty surrounding Incremental Cost-Effectiveness Ratios (ICERs) was estimated by using bootstrapped seemingly unrelated regression.ResultsNo significant between group differences in the composite outcome of readmission or mortality nor in societal costs were observed. QALYs were statistically significantly lower in the intervention group, mean difference -0.03 (95% CI: -0.07; -0.02). Cost-effectiveness acceptability curves showed that the maximum probability of the intervention being cost-effective was 0.31 at a Willingness To Pay (WTP) of €0,00 and 0.14 at a WTP of €50,000 per composite outcome prevented and 0.32 and 0.21, respectively per QALY gained.ConclusionThe CCB program was on average more expensive and less effective compared to usual care, indicating that the CCB program is dominated by usual care. Therefore, the CCB program cannot be considered cost-effective compared to usual care.
MULTIFILE
While consumers have become increasingly aware of the need for sustainability in fashion, many do not translate their intention to purchase sustainable fashion into actual behavior. Insights can be gained from those who have successfully transitioned from intention to behavior (i.e., experienced sustainable fashion consumers). Despite a substantial body of literature exploring predictors of sustainable fashion purchasing, a comprehensive view on how predictors of sustainable fashion purchasing vary between consumers with and without sustainable fashion experience is lacking. This paper reports a systematic literature review, analyzing 100 empirical articles on predictors of sustainable fashion purchasing among consumer samples with and without purchasing experience, identified from the Web of Science and Scopus databases.
MULTIFILE
Background: Impaired upper extremity function due to muscle paresis or paralysis has a major impact on independent living and quality of life (QoL). Assistive technology (AT) for upper extremity function (i.e. dynamic arm supports and robotic arms) can increase a client’s independence. Previous studies revealed that clients often use AT not to their full potential, due to suboptimal provision of these devices in usual care. Objective: To optimize the process of providing AT for impaired upper extremity function and to evaluate its (cost-)effectiveness compared with care as usual. Methods: Development of a protocol to guide the AT provision process in an optimized way according to generic Dutch guidelines; a quasi-experimental study with non-randomized, consecutive inclusion of a control group (n = 48) receiving care as usual and of an intervention group (optimized provision process) (n = 48); and a cost-effectiveness and cost-utility analysis from societal perspective will be performed. The primary outcome is clients’ satisfaction with the AT and related services, measured with the Quebec User Evaluation of Satisfaction with AT (Dutch version; D-QUEST). Secondary outcomes comprise complaints of the upper extremity, restrictions in activities, QoL, medical consumption and societal cost. Measurements are taken at baseline and at 3, 6 and 9 months follow-up.
DOCUMENT
De creatieve industrie speelt een hoofdrol bij het bedenken van oplossingen waarmee de betalingsbereidheid (Willingness To Pay, WTP) van consumenten voor duurzame natuurlijke voedingsproducten verhoogd kan worden. Mensen zijn vanuit jarenlange marktwerking en commerciële communicatie gewend geraakt aan ‘every day low prices’. Hierdoor beweegt hun waardeperceptie nauwelijks mee met het aanbod van duurzame, en daarmee vaak ook duurdere productvarianten. Extra barrière is dat mensen geneigd zijn te denken dat natuurlijke producten zoals groenten of vis, van nature duurzaam zijn terwijl dat niet altijd zo is. Hierdoor is het moeilijk om mensen bereid te krijgen een ‘fair price’ te betalen voor duurzaam geproduceerde voedingsproducten. Dit zet druk op de continuïteit van investeringen in de verduurzaming van de productieketens. Pure kennisoverdracht naar consumenten, zoals via informatieve campagnes, werkt deels. Creatieve bureaus exploreren alternatieve interventietechnieken, maar hen ontbreekt fundamenteel inzicht in deze materie om gericht innovatieve creatieve methoden te ontwikkelen, en te weten welke wanneer in te zetten. Een eerste verkenning van de wetenschappelijke literatuur wijst uit dat er beperkte kennis aanwezig is over hoe de WTP van duurzame producten tot stand komt, en hoe deze positief te beïnvloeden is; al helemaal ten aanzien van duurzame voedingsproducten. Dit vraagt om fundamentele kennisontwikkeling, met daaropvolgend innovatie van kansrijke interventietechnieken door de creatieve industrie. De huidige aanvraag is bedoeld om allereerst gestructureerd literatuuronderzoek en praktijk-casestudies onderzoek te faciliteren. Dit leidt tot de ontwikkeling van een conceptueel kader (werknaam ‘Consumer Sustainability Value Perception’ model) van waaruit empirisch onderzoek naar innovatieve creatieve interventies opgezet en uitgevoerd kan worden. Uitgangspunt is dat inzicht in de psychologische principes van fair prices, waardeperceptie en WTP de creatieve industrie helpt om effectieve interventies te ontwerpen en toetsen. Daarmee kunnen zij hun clientèle in de duurzame voedingssector ondersteunen. Dit project draagt specifiek bij aan KIA Veerkracht en KIA Landbouw, Water en Voedsel.