Van de redactie

Met WorkWalks meer beweging in de samenleving

Overzicht

Publicatiedatum

Samenvatting

Langdurig zitten heeft negatieve gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Meer bewegen is de oplossing. Arianne Liebe, projectleider, adviseur en netwerker, zocht naar een laagdrempelige manier om medewerkers op de Hogeschool Utrecht (HU) te stimuleren om meer te bewegen tijdens het werk. Met behulp van onderzoek naar wandelend vergaderen en het concept ‘WorkWalk’ van Ida Damen van Fontys, werd een idee een plan. Arianne Liebe vertelt over haar project ‘WorkWalks’.

Wat je leest in dit artikel

Beweging heeft een positief effect op je gezondheid en werkprestaties. Ida Damen onderzocht een manier om fysieke activiteit onderdeel te maken van een werkdag op kantoor. Projectleider Arianne Liebe besloot het onderzoek, net als voorgangers van de TU/e, UvT en HTC, een plek te geven in de samenleving door met WorkWalks te starten op de HU. Ze deelt haar kennis en ervaring met betrekking tot dit initiatief om anderen aan te moedigen er ook mee te starten.

Wat houdt het project in?

Met WorkWalks kunnen werknemers op de HU wandelen en werken tegelijk. Ze kunnen via Outlook een wandeling boeken en mensen uitnodigen. Ze starten bij een meetingpoint en kunnen dan een uitgestippelde route volgen. Ze verplaatsen hun studieloopbaangesprek, meeting, brainstorm of andere werkactiviteit naar buiten. Zo zijn ze aan het werk én in beweging. Dit project is zo groot geworden dat iedereen op het Utrecht Science Park (medewerkers, studenten, bewoners, bezoekers) nu gebruik kan maken van de WorkWalks.

Laagdrempelig bewegen

Arianne Liebe: “Wie mij kent weet dat ik niet heel sportief ben ingesteld, maar wel elke dag wil bewegen. Het houdt je fit, geeft ruimte voor nieuwe inzichten en helpt je brein om goed te blijven functioneren.” Ze benaderde een collega om te helpen met het organiseren van activiteiten voor de Nationale Vitaliteitsweek en vroeg zich af: hoe kun je fysieke activiteit combineren met je werk? En als je niet zo sportief bent toch in beweging komen? “Het moest vooral laagdrempelig zijn”, vertelt ze. Zodat je het werk zonder extra tijdsinvestering kunt combineren met bewegen.

“Het begon allemaal met een koffietentje. We huurden tijdens de Nationale Vitaliteitsweek van 2023 een koffietruck en plaatsten deze aan de rand van het bos. Een leuke aanzet om met collega’s een (werk)wandeling te maken, want elke wandelaar kreeg een gratis warme drank. Dit werd goed ontvangen. Een paar honderd mensen gingen op pad en gaven positieve reacties op het initiatief om wandelen te stimuleren. Collega’s gaven aan dit vaker te willen en ik wist dat hier meer kansen in lagen. Na wat googelen kwam ik uit bij Ida Damen. Zij heeft het concept WorkWalks – werkwandelingen – in het leven geroepen.”

Waar begin je?

Arianne verdiepte zich erin en wist: dit wil ik opstarten bij de HU. “Als HU werken we open en netwerkgericht samen met zowel elkaar als externe partners. We willen we zoveel mogelijk bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Daarom besloten mijn collega Floor Nieuwenhuijzen (HR Development adviseur) en ik dat we met WorkWalks wilden starten in onze organisatie. We baseerden ons op het onderzoek van Ida Damen en gingen met haar aanbevelingen aan de slag.” Maar al gauw kwam de eerste hobbel: ICT kon in Outlook aanvankelijk geen ‘reserveeroptie’ toepassen. Na een hoop gepuzzel lukte dat toch.

Bij die uitdaging bleef het niet; er volgde weer een obstakel. Arianne Liebe: “Het grondgebied dat we wilden gebruiken, behoort tot diverse partijen. Ik realiseerde me vooraf niet dat het zo complex is om op een gebied met meerdere grondeigenaren een pad aan te leggen. Ik moest de gemeente en de Universiteit Utrecht ervan overtuigen om mee te werken aan het project.”

Daarvoor was wel wat ‘missiewerk nodig’, vertelt de projectleider. “Ida deed natuurlijk al grondig vooronderzoek, waarop ik me kon baseren. Daarnaast dook ik in de actuele cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), waaruit blijkt dat in 2040 minimaal 75 procent van de Nederlanders moet voldoen aan de beweegrichtlijn. Momenteel is dit 44 procent. Ze vraagt hierbij steun aan organisaties om ook hun medewerkers in beweging te krijgen. Omdat het samen zo’n gevalideerd verhaal is, bleek het makkelijker om iedereen mee te krijgen en zo groeide het project.”

WorkWalks voor iedereen

Arianne sloeg de handen ineen met de Universiteit Utrecht, Stichting Utrecht Science Park (USP) en de gemeente Utrecht. Hierdoor kan iedereen op het USP nu gebruikmaken van de WorkWalks, met of zonder reservering in Outlook. Mensen kunnen de routepijlen volgen of door een QR-code te scannen, de route op hun telefoon zien. Arianne: “Ik zou het geweldig vinden als op termijn alle USP-gebruikers het wandelen ontdekken en er plezier aan beleven.”

“Stichting USP helpt ons om het initiatief breder te trekken. We maken gebruik van hun signing (logo, kleuren, lettertype) om de WorkWalks breed toegankelijk te maken. Ze delen alle informatie over de WorkWalks op hun website en verspreiden dit zo over hun netwerk. Daar ben ik heel dankbaar voor”, vertelt Arianne.

Zo ziet het eruit

Inmiddels heeft de workwalk op de HU en het Utrecht Science Park vorm gekregen:

  • Er zijn drie verschillende wandelroutes: een gele, roze en groene.
  • De routes hebben een verschillende duur: 23, 40 en 51 minuten.
  • Elke wandeling heeft hetzelfde startpunt bij de SPAR.
  • Op de routes vind je pijlen die je de weg wijzen.
  • Of je kan ervoor kiezen om een QR-code te scannen en de route te volgen op je telefoon.
  • Op de HU heeft Outlook een optie om in plaats van een vergaderruimte of een leslokaal een wandeling te boeken.

Investeren met tijd en geld

Een groot project kost tijd en geld. De projectleider vertelt: “Het initiatief heeft, los van de investering in tijd, alles bij elkaar zo’n zevenduizend euro gekost. Daar horen onder andere bij: de bewegwijzering, paraplu's, promotiemateriaal en een externe vormgever. Het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht droeg voor twee derde bij aan de kosten omdat we als organisatie iets doen voor onze omgeving en de samenleving. Het geld komt er wel, het zit ‘m juist in de werkuren. Je moet veel tijd investeren in afstemmen, netwerken en alles opzetten.”

“Je komt in je eentje een heel eind om zo’n project op te zetten, maar het wordt beter en leuker als je samenwerkt. Mijn collega Floor heeft me enorm geholpen. Met veel enthousiasme heeft ze zich ontfermd over de routes, de vormgeving en het schakelen met de ICT. En ook om te sparren en hobbels te overwinnen, stond ze paraat. Het traject was intensief, maar kijkend naar het resultaat was het de tijd zeker waard. En als we elkaar helpen en van elkaar leren, verminderen we het aantal werkuren. Dat maakt het nog leuker en aantrekkelijker voor andere organisaties om ook te starten met WorkWalks.”

Van papier naar werkelijkheid

“Ik vind het tof om een netwerk op te bouwen en samen te werken aan een project waaraan mensen écht iets hebben. Vanuit maatschappelijk oogpunt kunnen we een hoop brengen: we krijgen mensen in beweging en dragen bij aan een goede mentale en fysieke gezondheid, wat ook bevorderlijk is op het werk. Het uitvoeren van dit project was intensief maar heel gaaf. Ik heb van een papieren onderzoek werkelijkheid gemaakt, net zoals Ida Damen dit al eerder op Fontys en TU in Eindhoven heeft gedaan. Ik wilde medewerkers laten wandelen en nu krijgen veel meer mensen de kans om naar buiten te gaan. Wie weet wandelt binnenkort iedereen. Dat lijkt me geweldig!”

#wandelenwerkt

Met de hashtag #wandelenwerkt hoopt Arianne het project nog meer onder de aandacht te brengen en organisaties te motiveren om hetzelfde initiatief te starten. En met de onderbouwing van Ida’s onderzoek en het doel van het Ministerie van VWS om onze landgenoten meer te laten bewegen, is er bijna geen reden om het niet te doen, volgens Arianne Liebe. “Mensen moeten gewoon beginnen en een voorbeeld hebben. Ik denk dat dat het verschil kan maken en ik wil graag anderen helpen om dit mee op te zetten.”

Een gezonde start

“23 september gaan we tijdens de Nationale Vitaliteitsweek officieel van start met onze WorkWalks; een activiteit waar je niet sportief voor hoeft te zijn en geen extra tijd aan kwijt bent om te werken aan je gezondheid en fitheid. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere organisaties en ze enthousiasmeren om samen WorkWalks een vaste plek te geven in onze samenleving. Want #WandelenWerkt!”.

Lees meer over WorkWalks in Utrecht


© 2024 SURF