Project

Activate Living after Stroke (ACT)

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Revalidatie van mensen die een beroerte hebben gehad, is er vooral op gericht hen te leren omgaan met hun beperkingen en zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving te functioneren. Loop- en balansproblemen, verhoogd valrisico, vermoeidheid en depressie zorgen er echter vaak voor dat deze mensen minder gaan bewegen. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal waarin de fysieke activiteit steeds verder afneemt, de mate van zelfstandigheid afneemt en de verzorgingsbehoefte toeneemt, en waardoor het risico op een volgende beroerte toeneemt.
In het onderzoekproject Active after Stroke (ACTS) is een interventie voor fysio- en oefentherapeuten ontwikkeld om patiënten in de (chronische) fase na revalidatie actief te krijgen en te houden. Deze interventie bestaat uit een toolbox voor gedragsverandering, met een aantal instrumenten die de fysio- en oefentherapeuten helpen met het coachen van de patiënt. Daarnaast is een accelerometer ontwikkeld speciaal voor mensen met een beroerte. Deze geeft aan hoeveel de patiënt daadwerkelijk heeft bewogen. Deze gegevens worden voor de patiënt weergegeven op een soort digitaal fotolijstje. De therapeut kan de activiteiten van de patiënt volgen via een webapplicatie.
In de feasibility studie is vervolgens getest of de interventie haalbaar is voor patiënten, hun mantelzorgers en therapeuten. Hiervoor zijn 20 mensen gedurende 6 weken ondersteund in de verbetering van hun leefstijl zowel met behulp van de toolbox als met de accelerometer. Vervolgens is gemeten of de interventie daadwerkelijk effect heeft gehad op de loopcapaciteit (6 MWT), vermoeidheid, mentale gezondheid, angst om te vallen en kwaliteit van leven van de patiënt. Hieruit blijkt dat sommige patiënten gedurende de 6 weken iets meer zijn gaan lopen. Daarnaast zijn zowel de therapeuten als de patiënten geïnterviewd over hun ervaringen met beide onderdelen van de interventie. De deelnemende therapeuten zijn erg enthousiast over de toolbox, zij kunnen hiermee in de gesprekken met de patiënt meer verdieping maken. De meeste geïnterviewde patiënten vinden het fijn om door middel van het fotolijstje feedback te krijgen over hoeveel ze die dag hebben bewogen.
Om aerobe capaciteit van de mensen met een beroerte gedurende de inzet van de interventie te kunnen meten in de fysiotherapiepraktijken is een veldtest ontwikkeld. Het is een aangepaste shuttle walk test. Om de reproduceerbaarheid en validiteit van deze nieuwe test te bepalen is hij bij 20 proefpersonen twee keer afgenomen, met 7 dagen tussen de eerste en tweede meting. De resultaten geven aan dat de veldtest reproduceerbaar, valide en veilig is. De ontwikkelde test is tevens heel geschikt om in de zorg te gaan gebruiken, Daarom is een advies geformuleerd om deze test in te zetten in de praktijk.
Zie ook www.acts.hu.nl.


Beschrijving

Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Revalidatie van mensen die een beroerte hebben gehad, is erop gericht hen zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving te laten functioneren. Vaak zijn er na de revalidatie nog altijd gevolgen van een beroerte, die het zelfstandig functioneren bemoeilijken. Mensen die een beroerte overleven houden er vaak chronische gevolgen aan over, zoals loop- en balansproblemen, verhoogd valrisico, vermoeidheid en depressie. Deze problemen bij thuiswonende mensen met een beroerte resulteren vaak in een inactieve leefstijl. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal waarin de fysieke activiteit steeds verder afneemt, patiënten steeds verder deconditioneren, de verzorgingsbehoefte toe- en de mate van zelfstandigheid afneemt en het risico op een volgende beroerte toeneemt. Studies laten zien dat fysieke activiteit een positief effect op gezondheid heeft van patiënten na beroerte. De technologie om fysieke activiteit betrouwbaar en valide te meten is aanwezig en er is inzicht in belemmerende en faciliterende factoren voor fysieke activiteit. Er is echter nog geen bewezen effectieve interventie voor het aanleren en behouden van een fysiek actieve leefstijl voor patiënten na beroerte.
Omdat alle richtlijnen voor beroerte aangeven dat het belangrijk is dat patiënten na beroerte fysiek actief zijn, vragen fysiotherapeuten zich af hoe krijgen en houden wij patiënten na een beroerte actief, dus hoe krijgen wij een actieve leefstijl bij een patiënt? Deze praktijkvraag is “vertaald” naar de volgende onderzoeksvraag: Wat is het effect van een beweegstimuleringsinterventie bij thuiswonende patiënten na beroerte op fysieke activiteit en aerobe capaciteit?
Deze onderzoeksvraag wordt in drie stappen uitgewerkt: 1. Het ontwikkelen van een veldtest om aerobe capaciteit te meten in de praktijk, 2 Het ontwikkelen van een interventie gericht op het (langdurig) bevorderen van een fysiek actieve leefstijl; 3. Het testen van de feasibility van de interventie in een pilot studie.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF