Onze samenlevingen hebben te maken met veel maatschappelijke uitdagingen, zoals toenemende hoeveelheden (textiel)afval en klimaatverandering. Deze uitdagingen zijn urgent en moeten nu worden opgelost. Desalniettemin is het bedenken van oplossingen niet eenvoudig, aangezien deze uitdagingen sociale complexiteiten bevatten. Daarom worden deze grote uitdagingen aangepakt door multi-sectorale samenwerkingen. Maar hoe bepaal je de juiste prikkels om stakeholders actief te betrekken bij multi-sectorale samenwerkingen? Bovendien, hoe krijg je de belangen van de partners concreet, transparant en op één lijn?
In dit DoE-Het-Samen-project leidde de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een multi-stakeholder team bestaande uit KplusV en Amsterdam Smart City om deze vragen te beantwoorden en waarde bij te dragen aan de programmalijn 'rollen, belangen en coördinatie' van de Kennis- en Innovatieagenda van de missie Maatschappelijke verdienvermogen thema's Klimaat & Energie en Circulaire Economie.
De door de HvA ontwikkelde Degrees of Engagement (DoE) diagram, een tool voor het managen van stakeholderbetrokkenheid bij innovatieprojecten om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, werd uitgebreid tot een DoE-toolkit. De partners bestudeerden 16 samenwerkingen die betrekking hadden op klimaat & energie en de circulaire economie om inzicht te krijgen in de configuraties van stakeholders om beslissingen over de betrokkenheid van stakeholders te ondersteunen.
De resultaten laten zien hoe stakeholderconfiguraties verschillen tussen:
1. Drie soorten projecten; a) transitieprogramma's, b) projecten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, en c) algemene projecten, en
2. Twee niveaus van betrokkenheid: a) individueel niveau van consortiumcoördinator en vertegenwoordigers van partners, en b) consortiumniveau.
Het resultaat van het onderzoek is een uitgebreide DoE-toolkit die het mogelijk maakt om stakeholdersbetrokkenheidsbeslissingen te nemen met betrekking tot:
1. Focus en schaal van het project (bijvoorbeeld ambitie, missie en doelen),
2. Partners en bijdrage van middelen, en
3. Individuele vaardigheden die geschikt zijn voor de uitvoering.
Een vraagarticulatieproces met projectmanagers en -leiders uit private en Triple-Helix organisaties laat zien dat zij behoefte hebben aan tools voor:
1. Het bepalen van de juiste incentives om stakeholders actief te betrekken in multi-sector collaboratieve innovatieprojecten (verder verwezen als innovatieprojecten), en
2. Het concreet, transparant en op één lijn te krijgen van de belangen van de partners.
Vandaar dat dit project betreft het doorontwikkelen van het Degrees of Engagement diagram (DoE-diagram), een tool voor het managen van stakeholder engagement in innovatieprojecten voor het behalen van de maatschappelijke opgaven. Hiermee sluit het project aan bij de programmalijn ‘rollen, belangen en coördinatie’ van de Kennis en Innovatieagenda van de missie Maatschappelijke Verdienvermogen- thema’s Klimaat & Energie en Circulaire economie. Het consortium bestaat uit de Hogeschool van Amsterdam (HvA), KplusV en Amsterdam Smart City (ASC).
De HvA ontwikkelde het DoE-diagram. Voor het identificeren van stakeholders bevat het DoE-diagram attributen op project- en organisatieniveau. In dit project wordt het DoE doorontwikkeld door onderzoek te doen naar:
1. De attributen op individuniveau en potentiele nieuwe attributen op project- en organisatieniveau,
2. De mate waarin deze attributen invloed hebben op het bepalen van de passende incentives, de concretisering van de partnerbelangen en al dan niet succesvolle verloop van innovatieprojecten,
3. Een verkenning van een digitale versie van het DoE voor het managen van in- en uitstappen van partners.
Hiermee beoogt het project twee doelen:
1. Inzicht verkrijgen in stakeholderconfiguraties voor het ondersteunen van beslissingen met betrekking tot stakeholder-engagement,
2. Bouwen van een consortium van partijen die vervolg aan het project gaan geven door longitudinaal onderzoek te doen naar de inzet van de uitbreiding van het DoE-diagram en het maken van een werkend prototype en testen van de digitale versie ervan.