Uit het onderzoek blijkt dat de onderzochte beweegactiviteiten in de openbare ruimte er in slagen om inwoners aan het bewegen te brengen die zonder de activiteiten te weinig zouden bewegen. In totaal hebben de vier beweegactiviteiten ruim 55.000 extra beweegminuten gerealiseerd die leiden tot een betere gezondheid. Dit kan vertaald worden naar een totale waarde van 19.300 euro die het de samenleving oplevert doordat deze mensen nu voldoende sporten en bewegen. Er zitten wel grote verschillen tussen de beweegactiviteiten.
De buurtsportcoaches herkennen zich in de resultaten en vinden het interessant om de uitkomsten te gebruiken voor het verder ontwikkelen van hun activiteiten. Er is een behoefte bij buurtsportcoaches aan inzicht over de waardering van de activiteiten als het effect van deelname. Desondanks blijft het systematisch vastleggen van signalen en verzamelen van resultaten een uitdaging. Het gebruik van de ontwikkelde meetinstrumenten kan hierbij goed helpen, maar moet worden ondersteund door uitleg over de gemeentelijke doelen, hulp bij het verspreiden van vragenlijsten en het interpreteren van de resultaten.
Omdat het de onderzochte beweegactiviteiten gelukt is om deelnemers aan zich te binden die zonder de activiteiten te weinig zouden bewegen, lijkt de openbare ruimte geschikt om laagdrempelig aanbod te realiseren voor mensen die niet voldoende actief zijn. De buurtsportcoaches lopen wel tegen de beperkingen van de openbare ruimte aan zoals gebrek aan veilige paden en routes die vanaf het centrum beginnen. Ze hebben het gevoel daar weinig invloed op uit te kunnen oefenen.
De intermediaire rol van de buurtsportcoach tussen beleid en praktijk wordt herkend en gewaardeerd door beleidsmakers vanuit andere thema’s dan sport maar moet verder geconcretiseerd worden. De ambtenaren van andere beleidsterreinen hebben nog onvoldoende oog voor de signalen vanuit sportstimuleringspraktijk.
De effecten en de werkzame bestandsdelen van interventies in de openbare ruimte zijn nog weinig onderzocht doordat deelnemers vaak niet geregistreerd worden en het ontbreekt aan een praktisch toegepast en uniform meetinstrument dat vergelijking mogelijk maakt. Gemeenten en sportservice organisaties geven wel aan dat ze behoefte hebben aan monitoring en evaluatie zodat ze op dit thema kunnen bijsturen en opschalen.
In dit project willen HAN, Team Sportservice, Clever Sports en twee gemeenten samen met buurtsportcoaches aan de slag gaan omdat zij vanuit gemeenten de taak hebben om meer mensen te laten bewegen in de buurt. Daarbij wordt een meetinstrument ontwikkeld voor effecten in de openbare ruimte. Dit gaat buurtsportcoaches en beleidsambtenaren helpen om samen dezelfde taal over de opbrengsten te spreken en leerervaringen uit te wisselen. Er worden drie interventies op acht plekken onderzocht.
De projectresultaten zijn een gevalideerd meetinstrument waarvan het gebruik opgeschaald wordt naar andere gemeenten in het netwerk. Verder worden de opbrengsten van bewegen in de openbare ruimte in een rapportage opgeleverd, waarbij ook aandacht is hoe de opgehaalde opbrengsten gezien worden door professionals in andere beleidsdomeinen. Tot slot helpt dit project de HAN om hun kennis over effecten van sport bij toekomstige evaluaties in te zetten.